Sör, unicum, múzeum a hideg hétvégére

Vágólapra másolva!
Az időjárás alaposan bekeményített és az előrejelzések szerint még napokig "élvezhetjük" a télies időjárást. A hétvégi szabadtéri programoknak így nincs sok esélye. Hogy mégse egész hétvégén a lakásban ücsörögjünk, ajánlunk néhány fedett helyen lévő érdekességet. Elsősorban nem az egyértelmű és közismert ajánlatokra koncentráltunk, hanem igyekeztünk kevésbé ismert múzeumokat, illetve kiállításokat bemutatni. Két könnyedebb és két fajsúlyosabb témát bemutató kiállítást választottunk.
Vágólapra másolva!

Dréher Sörmúzeum

Igen, ilyen is van, a sört és a sörfogyasztás, sörkészítés körülményeit is megismerhetjük múzeumi keretek között. A Dréher Sörgyár területén (Jászberényi u. 7-11.) lévő múzeum minden nap 9-16 óráig várja a látogatókat. A belépőjegy csupán háromszáz forint, viszont jegyet csak nagykorú látogatók válthatnak. A kiállítás bemutatja a sörgyár (és jogelődjeinek) történetét és ezen keresztül a sörkészítés és sörfogyasztás fejlődését, kultúráját is. Elsősorban az 1900-as évek elejétől láthatunk a sörkészítéssel kapcsolatos eszközöket, illetve korabeli palackokat, cégéreket és a sörfogyasztást megörökítő alkotásokat.

Forrás: MTI

A múzeumi kiállítás megtekintésén túl lehetőség van szervezett keretek között Sörutazást is tenni. A Sörutazás során a múzeum megtekintése mellett a sörkészítés folyamatát is bemutatják az idegenvezetők. Megtekinthetjük a működő főzőházat, mely Európa egyik legszebb jelenleg is működésben lévő főzőháza, illetve a sörkészítés kulisszatitkaival is megismerkedhetünk. Természetesen nem maradhat el a kóstoló sem. Az 1300 forintos Sörutazás-jegy megvásárlásával két pohár sört is elfogyaszthatunk. A túrán való részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges, de ha szerencsénk van már meglévő csoportokhoz egyénileg is csatlakozhatunk.

Zwack Múzeum

Csak egy kerülettel kell tovább mennünk és a Soroksári úton.(a 26. szám alatt) találjuk a Zwack gyár múzeumát. A világhírű termék és a Zwack család hat generációig visszanyúló történelmét bemutató kiállításra 1770 forintért kell belépőjegyet váltanunk. A Dréher Múzeumtól eltérően itt 18 év alatti látogatókat is fogadnak 990 forintos diákjeggyel. A felnőtt belépőjegy árában egy termékkóstoló is bele tartozik, ahol a gyár három különböző termékét ízlelhetjük meg.

Forrás: MTI

A kiállítás megtekintése közben átfogó képet kaphatunk a különböző korok hangulatából, a kiállított tárgyakhoz kapcsolódó zenét hallhatunk, korabeli újságokat olvashatunk, de érezhetjük az alapanyagul szolgáló gyógyfüvek illatát is. A kiállítás részét képezi egy Európa szerte egyedülálló tizenötezer palackot magában foglaló mini palack kiállítás is. A múzeum mellett mintabolt működik, ahol a gyár termékei mellett különböző ajándéktárgyak is megvásárolhatók.

Terror Háza

A Terror Háza előtt nap mint nap elhaladhatunk az Andrássy úton, szinte nem telik el úgy nemzeti ünnep, hogy ne legyen valamely emlékező csoport kiindulási vagy éppen célpontja, beszédek helyszíne az Adrássy út 60. alatt lévő épület, a hétköznapokon ellenben egy rendkívüli kiállítást tekinthetünk meg itt. A kiállítás kimondott célja, hogy az épületben szenvedő, raboskodó honfitársainknak állítson emléket. Az állandó kiállítás bemutatja a nyilas és kommunista uralom alatt bekövetkező történelmi eseményeket és az ezzel párhuzamos belföldi történéseket, illetve hatásokat.

Forrás: MTI

A jól megszerkesztett kiállításon végighaladva megismerkedhetünk a két hatalom által használt eszközökkel, képet kaphatunk a néha már abszurdnak minősülő hétköznapokkal és a töménytelen borzalommal, ami a ház történetét végigkíséri. A kiállítás legmegrázóbb része a pince szintje. Itt nem túlzás kijelenteni, hogy csak erős idegzetűeknek ajánlott. A megrázó élményeket kisfilmek és a hangulathoz illő zenei aláfestés teszi még átélhetőbbé. Az állandó kiállítás mellett időszakos kiállításokon ismerkedhetünk meg egy-egy részletesebben bemutatott korabeli eseménnyel.

A Terror Háza keddtől vasárnapig 10-18 óráig látogatható 1800 forintos jegyár ellenében. Az 1956-os forradalom ünnepén a belépés ingyenes.

Sziklakórház

A budai vár alatti barlangrendszerben található Sziklakórház a főváros egyik legfiatalabb állandó kiállítása, hiszen csak 2008-ban nyitotta meg kapuit. Sokkal korábban nem is lehetett volna, hiszen egészen a 2000-es évek elejéig titkos katonai, később polgári védelmi létesítmény volt. A kiállítás ezt a "titkos" időszakot mutatja be korszakokra bontva. Az állandó kiállításokon megismerkedhetünk a második világháborús katonai kórház és német harcálláspont létesítményeivel, eszközeivel, a hidegháborús, még a mai napig is misztikum övezte atombunkerrel és polgári védelmi helységekkel. A létesítményt csak vezetéssel tekinthetjük meg.

Forrás: [origo]

Két túra közül választhatunk: a teljes túra körülbelül hatvan perces és a teljes létesítményt bemutatja (belépőjegy ára 3000 forint), míg a rövidebb, harminc perces túra alatt a második világháborús kórházat ismerhetjük meg (belépőjegy ára 2000 forint). A teljes árú jegyek mellett különböző kedvezmények (családi, csoport stb.) is igénybe vehetőek. A múzeum keddtől vasárnapig 10 órától 20 óráig tart nyitva. A nemzeti ünnepeken egyedi, kedvezményes díjszabás érvényes.