MiG-ekkel zavarnák el a hófelhőket Moszkvában

Vágólapra másolva!
Moszkva vadászrepülőkkel terelné el a város felől a hófelhőket. A merész kezdeményezést már a Duma is elfogadta, a város peremén élők viszont aggódnak, ugyanis rájuk hullana az arrébb küldött égi áldás.
Vágólapra másolva!

Moszkva híres hideg, havas teleiről, azonban ebben az évben az oroszok és a turisták hó nélkül maradhatnak. Az orosz főváros polgármestere, Jurij Luzskov úgy tervezi, idén télen felfogadja az orosz légierőt, hogy a közeledő hófelhőket a város peremén kívülre sodorja. Ezzel Moszkva jelentős költségektől kímélné meg magát, a város körüli térségben viszont még több hó esne.

Moszkvában november és március között havazik, az óriási hótakaró következtében pedig a közlekedés nem csupán a gyalogosok, a közlekedési járművekkel is nehézkes. A polgármester azonban azt tervezi, hogy még azelőtt szétoszlatná a hófelhőket, mielőtt elérnék Moszkvát. A politikus szerint az intézkedéssel jelentős költségeket takarítana meg a város, hiszen ha nem esik a hó, nem kell takarítani az utakat, és kevesebb balesettel, forgalmi dugóval kell számolni - írja az ABC News.

Forrás: MTI
Hasonló vadászgéppel zavarnák el a felhőket

A város várhatóan 6 millió dollárt fizet majd az akcióért a légierőnek, de ez még mindig jóval kevesebb annál a 10 millió dolláros keretnél, amit évente arra költenek, hogy Moszkva úthálózatát járhatóvá tegyék a hatalmas havazás idején. A légierőnek nem ismeretlen a feladat, mivel a város vezetése már többször felkérte, hogy tartsa távol a várostól a viharfelhőket. A műveletet a természetre nem káros anyagokkal, ezüstjodiddal, szárazjéggel vagy cseppfolyósított nitrogénnel végzik.

A Duma már jóváhagyta a tervet, a Moszkva körüli települések azonban aggódnak, szerintük az elgondolást ökológusoknak is meg kellene vizsgálniuk. A Moszkva külvárosában és peremén élők jogosan félnek, hiszen így jelentős kiadással kell majd számolniuk, ha szeretnének bejutni fővárosba. Egyelőre pedig még az sem tisztázott, ki fizetné az utak tisztítását.