Idén spóroltak a turisták az Adrián

Vágólapra másolva!
Alig nyaraltak kevesebben Horvátországban, a válság azonban a térségben is éreztette hatását. A nyaralók rövidebb időre érkeztek az országba és átlagosan 20 százalékkal kevesebbet költöttek, mint tavaly. A legtöbben a szálláson spóroltak, az utazók többsége az alacsonyabb árfekvésű szállásokat választotta.
Vágólapra másolva!

A vártnál kevésbé, mindössze 1 százalékkal csökkent nyáron a horvátországi turizmusban a vendégéjszakák száma, az utazók azonban csaknem ötödével kevesebbet költöttek nyaralásuk idején. A globális recesszió ellenére januártól augusztus végéig csupán 2 százalékkal csökkent a Horvátországba látogató turisták száma, az általuk eltöltött vendégéjszakáké pedig mindössze 1 százalékkal marad el a 2008-as adatoktól. A zágrábi Turisztikai Intézet megállapítása szerint kissé átrendeződött a horvát turizmus, a nyaralók rövidebb időre érkeztek és kevesebbet költöttek a korábbiaknál.

A Horvát Nemzeti Bank adatai szerint 2008-ban mintegy 7,5 milliárd euró bevétele származott a horvát nemzetgazdaságnak az idegenforgalmi ágazatból. A zágrábi intézet kutatási eredményei alapján úgy becsüli, hogy elsősorban a teljes turizmusban mintegy 15 százalékot jelentő hazai vendégek csökkenő költése miatt, idén körülbelül 19 százalékkal, mintegy 1 milliárd euróval esik az ágazat bevétele. A magyarázat szerint kevesebb pénzből és kevesebben utaztak, a turisták pedig inkább az olcsóbb szálláshelyeket vették igénybe.

A horvát szállodai szektorban csökkent a vendégek száma, ezzel párhuzamosan pedig nőtt a kempingekben szállást keresők aránya. A szállodák bevételei mindössze 1 százalékkal mérséklődtek, viszont a kisebb foglaltsággal együtt magasabb lett a tavalyinál az egy éjszakára jutó árbevétel.

A horvát statisztikai hivatal, a Crostat adatai alapján augusztus végéig 9 millió turista 48 millió éjszakát töltött Horvátországban. A vendégek közül 7,8 millióan érkeztek külföldről, ők összesen 43,3 millió éjszakát töltöttek az országban. A magyar turisták száma az első 9 hónapban 12 százalékkal 282,5 ezerre csökkent, az 1,469 millió magyar vendégéjszaka pedig 15 százalékkal marad el a múlt évitől.