Súlyos teher lesz az olimpiai érem

Vágólapra másolva!
Akár nyakra is lehet edzeni a sportolóknak, hiszen minden idők egyik legnehezebb olimpiai érmeit mutatták be a kanadai Vancouverben. A medálok felfedik kanadai természeti szépségeit, kulturális örökségét. Ősi motívumok modern kivitelezésben.
Vágólapra másolva!

A tervezést Corinne Hunt brit columbiai születésű művésznő és Omer Arbel ipari tervező nyerte el, közel 50 pályázó közül. A képzőművész Hunt elképzeléseit a nyugati parti Tlingit indiánok hagyományos motívumaira, a kardszárnyú delfinre és a hollóra alapozta. A medálok azonban a szokásostól eltérően nem laposak, hanem ahogy a tervezőpáros másik tagja Arbel mondja, hullámos felületűek lesznek, utalva a Kanadai- Pajzs nyugati területeinek domborzatára, a Whistler-hegyre és hullámzó Csendes-óceánra. Az érmeken kirajzolódnak a delfin uszonyainak görbéi és a holló szárnyainak körvonalai.

Forrás: AFP

Az alkotómunkában a hagyományaink vezéreltek. A felfin gyönyörű teremtmény, fantasztikus képességekkel erős, és közösségben él, mint ahogy az olimpiai szelleme is egy közösségé formálja az emberek és a sportolókat - mondta Corinne Hunt.

A két őslakos alkotó összesen 1014 hollós és bálnás mintát készít, (615 olimpiai és 399 paralimpai) vagyis minden egyes érem egyedi mintázatú lesz. A paralimpiai érmek alakja négyszögletű, 95 mm széles, felületük ugyanúgy hullámos és a felemelkedést szimbolizáló, fent említett hollóminta különböző változatai lesznek rajtuk.

Forrás: [origo]

Nemcsak a forma, de az érmek súlya is jelentősen eltér a szokásostól, ugyanis minden darab súlya egyenként 500 és 575 gramm között mozog. További érdekesség, hogy az érmeket hő-tesztnek is alávetették. Mínusz 20 fokos környezetben vizsgálták, hogy mutatnak-e bármilyen deformálódást.

A feliratok Kanada két hivatalos nyelvén, angolul és franciául olvashatók, de a paralimpia érmeket Braille írással is ellátták. Feltüntették továbbá Vancouveri Téli Olimpia hivatalos logóját is, a közismert Inukshuk-ot, ami szintén a bennszülöttek által lakott kietlen északi vidékeken, a tájékozódást segítő, kőből készült emberalak. Az Inukshuk egyébként a barátság és a vendégszeret szimbólumaként is használatos.