A navajo indiánok szent földjük védelmében elszánták magukat - megvennék a nyugalmukat veszélyeztető, ám a síelők körében igen népszerű Arizona Snowbowl sípályát. Az amerikai Flagstaff közelében fekvő téli sportparadicsom az indiánok földjéről szerezné be a hóágyúzáshoz szükséges vizet.

A navajók nemzeti tanácsa felhatalmazta képviselőit, hogy kezdjenek tárgyalásokat a Flagstaff közelében fekvő Arizona Snowbowl sípályarendszer megvásárlásáról. Az indiánok sokáig pereskedtek a síparadicsommal, mert az a törzs szent földjéről származó ipari vízből akar havat csinálni az utóbbi években hóban szűkölködő terep beterítésére.

Forrás: [origo]

Júniusban az amerikai legfelsőbb bíróság végleg elutasította az ügyüket, és a téli üdülőhely tulajdonosai azt tervezik, hogy már jövőre üzembe állítják a hóágyút. Az öregek és törzsi hagyományaink őrzői azt várják, hogy tegyünk valamit a folyamat megállítása érdekében, és néhányan hajlandóak vagyunk ezt forrásainkkal is támogatni - mondta Raymond Maxx, az egyik szponzor, hozzátéve, hogy ily módon a törzs tagjaira és az idősekre nehezedő nyomást és feszültséget is enyhíteni tudják.

Forrás: [origo]

Eric Borowsky, a síparadicsom többségi tulajdonosa ugyan kijelentette, hogy az üdülőhely nem eladó, mindazonáltal megjegyezte: a vásárlási ajánlatokat - bár eddig még egyet sem kapott - köteles a többi tulajdonos elé terjeszteni. Az Arizona Snowbowl jelenlegi gazdái 1992-ben 4 millió dollárért vásárolták meg a síparadicsomot, amely 1937 óta fogadja a hósport szerelmeseit.