Hogyan kerüljük el a csaló utazásszervezőket?

Vágólapra másolva!
A közelmúltban két olyan látványos, nagyobb médiavisszhangot kapott eset is előfordult, amikor magukat utazásszervezőknek, vagy utazási irodáknak kiadó személyek nagyobb összeggel vertek át gyanútlan utasokat. Mire kell figyelnünk, mit kell tennünk, hogy elkerüljük a hasonló eseteket?
Vágólapra másolva!

Hamis repülőjegyekkel és thaiföldi utazással verte át ügyfeleit két, magát utazásszervezőnek kiadó cég, illetve személy, s a jelek szerint aligha számíthatnak arra az átvert utasok, hogy rövid időn belül pénzükhöz juthatnak. Száz százalékos biztonság aligha létezik, de mi magunk is tehetünk arról, hogy a lehető legkisebb legyen a kockázata annak, hogy csalás áldozatai legyünk.

Vásárlás előtt

Az első és az egyik legfontosabb teendő, hogy ha gyanakszunk egy irodára, nézzünk utána a regisztrációs számának - mondta az [origo]-nak Molnár Judit a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének kommunikációs vezetője. Minden utazási irodának ugyanis szigorú feltételeknek kell megfelelnie ahhoz, hogy működhessen, s ezeket a feltételeket a Magyar Kereskedelmi és Engedélyezési Hivatal ellenőrzi. A működésnek komoly anyagi feltételei is vannak, ezeket is minden utazási irodának teljesítenie kell, csak ezután kaphatja meg az úgynevezett működési engedélyt és regisztrációs számot.

Ez a szám bárki számára nyilvános a hivatal honlapján, ahol egyébként az is követhető, ha egy irodától megvonják a működési jogát. Az említett két eset mindegyikénél nem jogszerűen működő irodák követték el a csalást.

Önmagában ugyan még nem jelenti azt, hogy ettől egy iroda jól végzik a munkáját, de az is kedvező jel lehet, ha a kiválasztott utaztató tagja a szakmai szervezetnek, Muisznak, ugyani a felvételt minden esetben két másik irodának kell javasolnia.

Online repülőjegy- vagy szállásfoglalásnál érdemes megnézni a többnyire a lap alján lévő impresszumot, vagy az elérhetőségeket, amiket kötelező feltüntetni. Ha máshogyan nem, ezeken keresztül személyesen is el kell tudnunk érni az utazási irodát, vagy a honlap üzemeltetőjét.

Foglalás előtt érdemes egy kis piackutatást is végezni, hogy a kiválasztott országba nagyjából milyen árfekvésben kínálnak utakat az irodák. Így máris szűkíteni lehet a "gyanús" irodák számát. A túlságosan alacsonynak tűnő árajánlatoknak érdemes utánanézni, vannak ugyanis olyan irodák, amelyek tudatosan alacsony árat jelentetnek meg katalógusaikban. A kötelezően fizetendő egyéb díjak ugyan apró betűvel szerepelnek a hirdetésekben, de sok utas csak a befizetéskor szembesül azzal, hogy a 149 900 forintért hirdetett thaiföldi utazás korántsem ennyibe kerül, hanem olykor 80-100 ezer forinttal többet kell kifizetnie.

Vásárlás után

Ha repülőjegyet vásárolunk az interneten, a visszaigazoláson és magán a repülőjegyen is van egy kódszám, ezzel és a személyi okmányunkkal történik a beszállítás. Igaz, ekkor már kifizettük a szükséges összeget, de a pénzünk még nem feltétlenül úszott el. A kódszám alapján a vásárlás után is ellenőrizhetjük a légitársaságnál, vagy a kiállító utazási irodánál, hogy a repülőjegy valóban érvényes-e. A repülőjegyen egyébként szerepelnie kell a kiállító cég - légitársaság, vagy utazási iroda - pontos nevének és elérhetőségeinek is. Fontos tudni, hogy a visszaigazolás még nem számít érvényes repülőjegynek.

Ha utazási csomagot veszünk, akkor az út lefoglalásakor a vonatkozó kormányrendelet értelmében a teljes részvételi díj 40 százalékát kell kifizetnünk. A befizetéskor visszaigazolást és utazási szerződést is kapunk. Ezek nélkül ne is távozzunk az irodából. Az utazási szerződést egyébként nem árt figyelmesen elolvasni - ezt legjobb még az utazás tervezésekor megtenni a kiszemelt utazási irodánál - , mert például olyan fontos információkat is tartalmaz, hogy milyen forint/dollár, vagy forint/euró árfolyamig tartja az iroda a meghirdetett árat és mikor emelkedik az utazás ára. Az út teljes árát általában 1-2 héttel az indulás előtt kell kiegyenlíteni, ekkor kapjuk meg az utazási dokumentumokat, vouchereket. Az utazáson való részvételt a rendelet értelmében az indulás előtti 35. napig mondhatjuk le díjmentesen, utána sávosan meghatározott kötbért kell fizetnünk.

A váratlan események ellen bebiztosíthatjuk magunkat és kérhetünk útlemondási biztosítást is a csomagajánlatokra, de külön a repülőjegyekre is. Az előbbinek általában 1,5-5 százalék, az utóbbinak egységesen 5 százalék a díja. Molnár Judit szerint egyre többen keresik ezt a fajta biztonságot, ugyanis ilyenkor a befizetett összeg nagy részét, természetesen bizonyított és indokolt esetben visszakapjuk. Sok utazási iroda a biztosítás díját beépíti a részvételi díjba, de egyéni szállásfoglaláskor is érdemes így bebiztosítani magunkat.