Laptopjukkal szórakoztak a túlrepülő pilóták

Vágólapra másolva!
Laptopjukkal voltak elfoglalva a Northwest Airlines amerikai légitársaság Minneapolisba tartó járatának pilótái, akik emiatt kétszáznegyven kilométerrel repültek túl úti céljukon .
Vágólapra másolva!

Richard Cole első tiszt és Timothy B. Cheney, a gép kapitánya a hét végén tagadta a feltételezéseket, hogy elaludtak vagy hevesen vitatkoztak volna, amikor a múlt héten szerda éjjel félremanőverezték a 144 utast szállító repülőgépet, de nem árulták el, hogy mivel foglalkoztak.

A pilóták azonban végül bevallották, hogy laptopjaikon a légitársaság új repülés-nyilvántartási rendszerével voltak elfoglalva, és ez annyira lekötötte a figyelmüket, hogy emiatt nem vették észre az irányítótorony többszöri hívását és a gép műszereinek figyelmeztetéseit.

A pilóták szerencsés kimenetelű figyelmetlensége egy hónappal azután történt, hogy az amerikai közlekedési minisztérium konferenciát tartott az autóvezetők figyelmét elterelő tényezőkről.

Forrás: [origo]

Az Egyesült Államokban évente ezrek halnak meg vezetés közbeni mobiltelefonálás, SMS-ezés miatt. Ray LaHood közlekedési miniszter a társadalomra való fenyegetésnek nevezte azokat, akik még vezetés közben sem képesek letenni telefonjaikat és egyéb kézi készülékeiket. Az 50 szövetségi államából eddig 18-ban és a külön közigazgatási egységet képező Washington D.C.-ben tiltották be a vezetés közbeni SMS-ezést, és hét államban, valamint a fővárosban tilos vezetés közben kézben tartott telefont használni.

A pilótákat azonban semmilyen szabály nem köti, hogy milyen elektronikus eszközt vihetnek be a pilótafülkébe, és ezeket milyen körülmények között használhatják, ha a repülőgép már 3000 méter fölé emelkedett.

Az amerikai légitársaság és a szövetségi légügyi hatóság (FAA) vizsgálatot indított az ügyben, és lehetséges, hogy a pilóták felfüggesztése mellett az utasszállító gépek személyzetére vonatkozó szabályokat is felülvizsgálják.

Al Franken, Minnesota szenátora betiltatná a laptopok használatát a pilótafülkékben. "Nem toleráljuk a vezetés közbeni SMS-ezés, és ezt természetesen repülés közben sem fogadjuk el" - hangsúlyozta a szenátor.