A gyerekek számára a síelés a sportoláson túl egész napos játékos időtöltés. A sísulikban és síovikban ugyanis nemcsak napközben foglalkoznak a gyerekekkel, hanem este a szálláshelyen is. Idehaza vannak olyan iskolák, amelyek már szeptemberben kinyitnak, de tévedés azt hinni, hogy csak havas pályán tanulhatnak meg a kicsik síelni. A szülők közben eldönthetik, hogy szezon előtt, vagy a nyaralás alatt akarják tanítatni a gyerekeket. Íme, néhány európai hely kifejezetten családosoknak.

A sísulik lényege, hogy a kicsik a számukra legjátékosabb formában tanuljanak síelni, és hogy sikerélményük legyen. Ez egész napos elfoglaltságot jelent. Mindeközben a szülők vágya is teljesül: végre ők is kikapcsolódhatnak és síelhetnek egy jót a saját tempójukban anélkül, hogy idegeskednének a gyerekek miatt.

Sok szülő próbálkozik azzal, hogy maga tanítja meg a gyerekét, de ez legtöbbször kudarcba fullad és csalódással végződik mindkét fél számára. Amit a gyerekoktatók jobban tudnak a szülőknél, az a tanítás módszere. A gyerekek számára sokkal fontosabb, hogy a síelés elkerülhetetlen kellemetlenségeit a tapasztalatszerzés öröme és sikere bőven ellensúlyozza. Hagyni kell őket, hogy mindent a maga idejében tapasztaljanak ki, és nem kell őket állandóan vezényszavakkal irányítani. Az oktatók ezzel mindenkinél jobban tisztában vannak.

Forrás: AFP

Mivel a síelés egy elég komplex mozgássor a rendszeres foglalkozásokkal fejlődik a gyerekek mozgáskoordinációja, mozgáskultúrája, mozgástapasztalata, és rengeteg mindennapi élményre tesznek szert, melyeket később hasznosíthatnak.

Nemcsak napközben este is kínálnak programokat

A síovikban és sísulikban az oktatók a tudásszintnek és az életkornak megfelelően csoportokba osztják a gyerekeket. Így a legkisebbeket is megtaníthatják a vagány, de biztonságos sízésre. Rendszerint csatlakozik a kicsikhez egy óvónéni is, aki amolyan pótmama szerepben sürög a gyerekek körül egész nap. Előfordul, hogy a sísulis szolgáltatásokat maguk a szállodák, vagy apartmanházak kínálják, ők alkalmaznak oktatókat, pedagógusokat, és ők bérelnek sípályának alkalmas területeket is. Sok helyen magyarul beszélő oktató és óvónéni is van. Érdemes azonban előre tájékozódni, mert vannak apartmanházak, amelyek külön felszámolják az egész napos foglalkozásokat.

Forrás: AFP

Napközben tehát a szülők síelhetnek kettesben, forralt borozhatnak, napfürdőzhetnek. A közös vacsora után a szállásadók további gyerekprogramokkal készülnek, így a szülőknek az esti órákra is marad egy kis idejük egymásra.

Ausztria

Ausztriában a Gut Trattenhof apartmanház - amelyet egy 400 éves kúriából alakítottak ki és hagyományos osztrák stílusban rendeztek be - ideális családi üdülő. A múltidéző panzió jelenkori kényelemmel, rengeteg gyerekprogrammal készül az idei szezonra is.

Eggyel magasabb kategóriát képvisel a szintén családi vállalkozásban működő négycsillagos nassfeldi Landhof zum Waidegger családbarát szálloda és apartmanház. A szálló a Millennium Express sífelvonótól csupán 4 kilométerre található, az ingyenes síbusz pedig közvetlenül a ház előtt áll meg, és kb. 5 perc alatt a sípályához szállítja a vendégeket.

Forrás: [origo]

Schladmingban a háromcsillagos Bliem Apartmanház 960 méteren egy magas napfényes magaslaton található. Két-háromszobás apartmanok komfortos konyhával, nappalival, külön tusolóval és erkéllyel már foglalhatók.

Olaszország

Olaszországban is számos síovis családi üdülést kínálnak. Az ausztriai ajánlatokhoz hasonlóan itt is főleg január, február környékén várják a családosokat, 65-140 ezer forintos turnusonkénti áron.

A Castel Latemar-t azoknak ajánljuk, akik szeretik a kastélyszállókat, és a kényelmet. A felvonók ugyanis alig néhányszáz métere találhatók a szállodától. A határtól alig több mint 500 kilométerre Val di Fassa városában, szaunával gőzfürdővel egész napos sísulival és síovival, körülbelül heti 120 ezer forintért nyaralhatnak a családosok.

Passo San Pellegrinóban a kétcsillagos Hotel Bucaneve is jó választás, főleg azoknak a családoknak, akik csendesebb, nyugalmasabb téli vakációra vágynak. A szálló 2,5 kilométerre fekszik a sípályáktól. Félpanzióval január elején körülbelül 170 ezer forint egy hét.

Szlovákiában is vannak egész napos gyerekprogramok

A szállásadóktól függetlenül a Donovaly Fun Park-ban találunk egyéni és csoportos foglalkozásokat főleg 3-6 éves gyerekek számára. A sísulitól kezdve, a mozgószőnyeges oktatáson és a motoros szánon át a bábelőadásig, mindennel készülnek az idei szezonra. Az oktatások reggel 9-től kezdődnek a Fun Parkban és a foglalkozásokhoz óránként lehet csatlakozni.

Forrás: [origo]

A sísuli ára az első 60 percre 10 euró. Egy háromórás foglalkozás 22 euró, a négyórás 26 euró. Ha a gyerekek elfáradnak, a Donovaly Fun Park ebédet és napközit is biztosít, itt azonban napközben nem tartózkodhatnak a szülők. A Funpark területén a gyerekek állandó felügyelet alatt vannak. Az oktatók között többen magyarul is beszélnek.

Hó nélkül, szezon előtt

Az előrelátó szülők még a síszezon előtt beíratják a gyerekeket valamelyik fővárosi, vagy pestkörnyéki síiskolába. Ezek a helyek kivétel nélkül műanyag borítású pályák, ahol futással, erdei tornával, gimnasztikával és kerékpározással kombinálják az "edzéseket".

Fotó: Pályi Zsófia

A legtöbb szülő vonakodik, mert nem eredeti körülmények között tanulnak a kicsik, de a tapasztalatok szerint később kivétel nélkül minden gyerek helyt áll a havas pályákon is. Így nyugodtam hihetünk a szakembereknek és az oktatóknak, akik arra bátorítanak, hogy még szezon előtt taníttassuk meg a gyerekeket. Műanyagpályás síiskolákat Bánkúton, Nagykovácsiban, vagy a Normafánál is találunk, az árak 13-17 ezer forint között mozognak és sok helyen felszerelést is biztosítanak.