Első alkalommal rendezik meg a Márton-napi Libato(u)r elnevezésű akciót november 7-én és 8-án országszerte. Az érdeklődőket libából készült ételek mellett újborkiállítás, kézművesprogramok, színházi és zenei előadások is várják a skanzenekben és tájházakban.

Az őszi időszakban szerettek volna az utazni vágyó érdeklődőknek olyan újfajta időtöltési lehetőséget kínálni, mely egyszerre szórakoztat, művel és "jól lehet vele lakni" - mondta Szűcs Balázs, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgató-helyettes szerdán. Az akciót a Szabadtéri Néprajzi Múzeummal és a Tájházak Szövetségével együttműködve szervezik, s a rendezvényhez akciós szállásajánlatokat is kínálnak.

A hétvégi programokon kívül a Ker(g)esd a libát elnevezésű játékra invitálják a vállalkozó kedvűeket, akik skanzenbelépőket és Márton-napi borvacsorát is nyerhetnek.

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a Békési Tájház, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark és a Sarródi Tájház mellett a dabasi Kisgyerek Alapítvány Tájház, a Kondorosi Csárda Múzeum, a konyári Kurucz Albert Falumúzeum, az Abodi Tájház, az Endrődi Tájház és Helytörténeti Gyűjtemény, a szarvasi Szlovák Tájház, a Sóstói Múzeumfalu, a Felpéci Tájház, az Újbarki Tájház, a Fertőhomoki Tájház, a dunaharaszti Német Nemzetiségi Tájház, a Bátai Tájház és a Hidasi Tájház várja a közönséget november 2. hétvégéjén.

Magyarországon 300 tájház működik, 2002-ben szövetségbe tömörültek - tájékoztatott Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatója, a Tájházak Szövetségének elnöke. Elmondása szerint a skanzenben már 7. alkalommal rendezik meg a Márton naphoz kötődő programokat. Az érdeklődőket egyebek mellett bábszínház, koncertek, felvonulás, tárlatvezetések és lovaskocsis séta is szórakoztatja. A korábban meghirdetett liba receptverseny nyerteseinek ételeit is megkóstolhatják az ínyencek, így egyebek mellett a brassói libamellet, libalevest, cipóban sült libapecsenyét erdei gombamártással és libaragut birsalmával, gombával.

A rendezvénynek helyet adó skanzenekben a Márton nap ünneplésén kívül őszi betakarítás, állatbehajtás, kukoricatörés, őszbúcsúztató is szerepet kap. A többi között a Sarródi Tájházban kukoricamorzsolás, csuhéfeldolgozás, Ópusztaszeren a boroshordók ünnepélyes dugózása, az Endrődi Tájházban rétes-készítés, Felpécen házikenyér-készítés színesíti a programokat.