"Már alig kíváncsiak Szlovákiára"

Vágólapra másolva!
A tavalyi szezonban drámaian csökkent a Szlovákiában síelő magyarok száma és a megkérdezett szakemberek még borúlátóbbak az előttünk álló síszezont illetően. Igaz ugyan, hogy a síbérletárak csökkentek, de a szállodák árai nem, ráadásul továbbra is probléma, hogy ugyanezért az árért Ausztriában, vagy Szlovéniában sokkal magasabb színvonalat kap a turista. A szlovákok azért optimisták.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt télen a megszokottnál jóval kevesebb magyar síelt Szlovákiában, a szállodások szó szerint tragédiáról beszéltek, hiszen nem egy tátrai hotelben a magyar vendégek foglalták le a szobák jelentős részét. A szlovák statisztikai hivatal adatai szerint a magyar turisták száma az első félévben közel 40 százalékkal csökkent, bő 52 ezerről 32 ezerre. Ezt követően a nyári időszak is siralmas volt a szlovákiai szállásadók többsége szerint. Júliusban és augusztusban a legtöbb helyen fele annyi magyar foglalt szobát, mint egy évvel ezelőtt.

Forrás: [origo]

Év elején a gyenge forint és az erős euró, majd a gazdasági válság nyirbálta meg a Szlovákiába látogató magyarok számát, később pedig a pattanásig feszült szlovák-magyar viszony. A hétvégén megrendezett Hó-Show-n - ahol egyébként Szlovákia volt a díszvendég - az [origo] által megkérdezett szállodások elmondták, hogy a most kezdődő szezonban is gyengébb az előlalások szintje, mint egy évvel korábban.

Annak érdekében, hogy a korábbi forgalmat legalább megközelítse a Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség (SACR) a magyar turistakártyában bízik és árengedményekkel próbálja elérni, hogy a magyar turisták itt töltsék téli szabadságukat. A SACR az akciót a Magyar Természetbarát Szövetséggel készítette elő, és már több tucatnyi üdülőközpont, szálloda és aquapark csatlakozott hozzá.

Forrás: [origo]

A vendégek visszacsábítását szolgálja az is, hogy idén a szlovák síbérletek árát átlagosan 15 százalékkal csökkentik, ráadásul több régió közös bérleteket árusít majd, amelyekkel az eddigieknél több pálya is besíelhető. Az ország legnagyobb síközpontjai (Vrátna, Jasná, Donovaly, Velká Raca, Csorba-tó, Tátralomnic) csökkentik az árakat. A Park Snow ráadásul egyesítette központjait, így Donovaly, Velká Raca és Csorba-tó sípályáin ugyanaz a bérlet lesz érvényes. Jasnán 29 eurót kérnek majd az egész napos síelésért, a Park Snowban 22 eurót.

Többek közt ennek is köszönhetően a Szlovák Idegenforgalmi Ügynökség optimista és úgy véli, hogy a téli szezon jobb lesz a tavalyinál. Igaz ez csupán azt jelenti, hogy a vendégek számának nyári 30-40 százalékos visszaeséséhez képest csak 10 százalékos csökkenést várnak.

Forrás: [origo]

A szlovák részről érezhető optimizmust másképp látja Rónay Osszián, a Mare Monti utazási iroda ügyvezetője. Szerinte várhatóan még az előző szezont is alulmúlja az idei, szavai szerint a foglalások rettentően visszaestek. Százalékos csökkenést ugyanakkor még korai mondani, mivel a szlovákiai sípiac sajátossága, hogy a magyar síelők a többi országhoz képest későn kezdik el foglalni a szlovák szálláshelyeket. Minden esetre a tavalyi év hasonló időszakához képest is kb. 50 százalékkal kevesebb foglalás érkezett az irodához - mondta a szakember.

Rónay a legnagyobb problémának azt látja, hogy a szlovákiai szálláskiadók szinte alig reagáltak az árképzéssel a forgalom visszaesésére. Igaz ugyan, hogy a lift-társaságok valóban csökkentették áraikat, de ezt meglehetősen későn kezdték el kommunikálni, ráadásul mire nyilvánosságra került az árcsökkentés, a legtöbb iroda már kijött a téli katalógusokkal.

Forrás: [origo]

A szlovákiai foglalások száma egyébként évről évre csökken az irodánál, aminek a továbbra is gyenge infrastruktúra és az emelkedő árak a legfőbb okai. Látni kell, hogy Szlovákia még mindig drága - mondja Rónay. Igaz ugyan, hogy csökkentek a bérletárak, de 100 euróért már sok ausztriai síterepen is síelhetünk hat napig. Szinte már alig kíváncsiak az emberek Szlovákiára, s legalább 30-40 százalékos árcsökkentésre lenne szükség ahhoz, hogy visszatérjenek a síelők - véli az ügyvezető.

Bánfi Gábor, az Intersí ügyvezetője kérdésünkre elmondta, hogy ők tapasztaltak némi árcsökkentést stzlovákiai partnereiknél, de a közben megváltozott hazai áfa-terhelés (20-ról 25 százalékra) és az euró a tavalyi hasonló időszakhoz mért árfolyama miatt ez a csökkentés az árakban alig látszik. Bánfi Gábor szerint is a szlovákiai szezon csak később, az első hó leesésekor indul be. Az ügyvezető szerint Szlovákia legnagyobb előnye még mindig elsősorban közelsíége és a sízés melletti költségek (étterme, szórakozás) alacsony árszínvonala.

A szlovákiai síközpontok egyébként az előző évekhez képest kevesebbet fordítottak fejlesztésre, a szolgáltatások javítására. A szezon legnagyobb újdonságát az Alacsony-Tátrában található Otupné központ mutatja be, egy nyolcszemélyes kabinos felvonót, amely összesen 13 millió euróba került a felvonópálya. A Kőpataki-tó (Skalnaté Pleso) sípályáit félmillió euróért újítják fel, a Csorba-tó pályáit szintén, és emellett egy új, 6 üléses felvonót is forgalomba helyeznek.