Drágának hitt városok 2010 legjobb úticéljai között

Vágólapra másolva!
Jövőre Izlandra és Londonba is érdemes lesz utazniuk azoknak, akik elsősorban ár/érték alapon döntik el, hogy hol vakációzzanak - derül ki a Lonely Planet legfrissebb útikönyvéből. 2010 várható legjobb és egyben legolcsóbb országainak, illetve városainak listáját máris sok olvasó kritizálja, hiszen az olcsó fogalma igen relatív. Ennek eredményeképpen már alternatív listák is vannak. Az országokra koncentrálva ebből is, abból is válogattunk.
Vágólapra másolva!

Mi az olcsó, és mi az érdekes?

A Lonley Planet már ötödik éve szerkeszti olvasóinak a következő év várható legjobb úti céljainak összefoglaló könyvét. Ettől függetlenül más kiadók és magazinok is készítenek hasonló 10-es vagy 20-as listákat. A végeredmény természetesen minden rangsor esetében más és más.

Az egyik legfontosabb alapelv, hogy a szerkesztők tapasztalatai kellő mértékben keveredjenek az olvasók véleményeivel. A kulturális és anyagi különbségek ugyanis komoly ellentéteket szülhetnek egy-egy város vagy ország megítélésében. A csalódást keltő turistalátványosságok témájában ez a kérdést már előkerült, hiszen az hogy ki mit lát szépnek, vagy érdekesnek az nagyban függ az iskolai végzettségtől, kulturális érzékélenységtől, és sok minden mástól. Hogy mi számít olcsónak, szintén megosztó lehet. Ami az angol átlagkeresethez képest filléres az nem biztos, hogy ugyanolyan olcsó mondjuk egy mexikói átlagember számára.

Forrás: AFP

Legalább ilyen lényeges szempont a naprakész információk begyűjtése, vagyis az, hogy a szerkesztők tisztában legyenek, hogy mi mennyibe kerül az adott országban. Az, hogy valaki két évvel ezelőtt Izlandon nyaralt és drágának ítélte, nem biztos, hogy idén is igaz. Londonban például (a Lonley Planet most kiadott könyve szerint) manapság akár feleannyiból is meg lehet úszni a szállást és étkezést, mint néhány évvel ezelőtt.

Ilyen tényezők közepette valóban nehéz ország-, illetve városlistát állítani, ám az éber twitterezők és a fórumozók hangoztatják véleményüket és új, alternatív listákat állítanak.

Thaiföld, az örök dobogós

Semmi kétség: ár-érték arányban Thaiföld még mindig verhetetlen. Évente csaknem 10 millió turista keresi fel az egykori Sziámot, és mindegyikük más céllal érkezik. A kulturális utazók a Mekong Világörökség túrát járják végig, és a kulturális látnivalókban gazdag északi területeket keresik, csakúgy, mint a dzsungeltúrások. A napimádók inkább délre, a búvárok a Pang-Nga öbölbe, a hátizsákosok pedig Samuira igyekeznek.

Forrás: [origo]

Ami közös bennünk, hogy Bangkokban 2-3 napnál többet egyikük sem tölt. Az üdülőparadicsomok, mint Phuket, Hua-Hin, Krabi, Phi-Phi tiszták, a szolgáltatások színvonalasak, a szállodák kifogástalanok, az éttermek kínálata gazdag, a látnivalók könnyen megközelíthetők, rengeteg a sportolási és túrázási lehetőség, a partok szépek, az árak pedig alacsonyak. Ennél többre egy turista sem vágyik.

A bolgár Napos Part tartja magát

Olyan dinamikus fejlődésnek indultak a Fekete-tenger partján fekvő üdülővárosok, hogy Szófia alig képes lépést tartani velük. A burgaszi napos part az elmúlt években több millió turistát látott vendégül, és nemcsak a kispénztárcájú kelet-európaiakat, hanem a tehetősebb angol és német turistákat is. A magyar turisták körében is egyértelműen Bulgária az elmúlt évek nagy felfedezettje. Az ingatlanberuházók a szállodák mellett ma már kellemes tengerparti lakónegyedeket és luxusvilla sorokat is építenek, főleg a burgaszi reptér 20-30 kilométeres körzetében.

Forrás: AFP

A másik turistacélpont a Burgasztól alig negyven kilométerre található Nesszebár, amely a világörökség része. A félszigetre épült kisváros 800 méter hosszú, és 300 méter széles. Alig tízezren lakják, és legalább tizenöt templomot számolhatunk meg rajta. Itt már időszámításunk előtt 3000-ben is éltek trákok, a régészek szerint ők építették meg feltehetően a világ első mesterséges földnyelvét, amely valójában a szigetet a szárazfölddel összekötő töltés volt.

Portugália egyre kedveltebb

Lisszabonban könnyen és gyorsan lehet olcsó szállást találni, és az olyan külső kerületekben, mint Belém is biztonságban érezhetjük magunkat. Olcsó és tiszta szállásokért érdemes apartmanokat keresni, amelyek semmivel sem drágábbak, mint a 2-3 csillagos hotelek, de lényegesen kényelmesebbek, mint a 8 ágyas tömegszállások valamelyik belvárosi hostelben. Az apartmanok tulajdonosai általában egy üveg bort és egy doboz édességet is az asztalra készítenek, de van, ahol egy tál gyümölccsel várják az utazókat.

Forrás: AFP

Az emberek békések, a közlekedés jó, az éttermek pedig kínosan ügyelnek a frissességre. A vendéglők például csak annyi halat rendelnek és sütnek ki, amennyiről biztosan tudják, hogy még melegében elfogy. Az éhes turistáknak tehát számolniuk kell azzal, hogy egy késői ebédnél előfordulhat, hogy nem találnak fogukra valót, mert egyszerűen nem marad semmi a pultokon.

Marokkó: dacolva a fertőzésveszéllyel

Akik szívesen látják a kultúrák keveredését és egymásra gyakorolt hatását, azoknak remek hely Marokkó. A berber, a francia, az afrikai és a mediterrán világok sajátos keveredése, egy egészen kivételes hangulattal ajándékozza meg az utazókat, akik persze nem győznek eléggé figyelni az értékeikre, és nem győznek eléggé alkudni az amúgy nem túl magas árakból.

Forrás: AFP

Dacolva a fertőzésveszéllyel, sokan nyakukba veszik az országot, és felkeresik Fezt, Marrakes-t, Mazagant, Mogadort, az erődvárosokat Ksart és Ajt-ben Haddut, és sokan indulnak sivatagi erőpróbára vagy a cédruserdőkről híres Ifarne Nemzeti Parkba. Virológiai szempontból az észak-afrikai partvidék (Tunézia, Egyiptom, Algéria, Marokkó) az egyik legveszélyesebb régió, ezért javasolt a védőoltás, még akkor is, ha ez nekünk, magyaroknak egyáltalán nem szokásunk.

El Salvador megosztja a turistákat

Egyesek szerint egy koszfészek, mások szerint csak nyitott szemmel kell járni, és máris feltárulnak a közép-amerikai ország rejtett értékei. Ami viszont tény, hogy Salvadorban óriási a munkanélküliség és a becslések szerint a GDP 17 százalékát azok a pénzküldemények (remesas) teszik ki, amiket az Egyesült Államokban élő Salvadoriak küldenek haza. Az ide tervezett utazások a repülőjegy miatt lehetnek drágák, de az olcsó szálláshelyek és a ritka látványosságok bőven kárpótolják a turistákat. A Hostelworld.com oldaláról például kiderül, hogy a fővárosban akár napi 11 dollárért is találhatunk szállást.

Forrás: AFP

A legtöbben maya körutat terveznek Guatemala, Honduras, és Antigua érintésével, de életre szóló élményeket nyújtanak a természeti szépségek is, így a magashegyi tavak, az aktív vulkánok, az őserdők, és a 70 kilométeres homokos óceánpart. A legjobb kirándulásokat a maja városokba (Tikal, Kopan) szervezik, amelyek a fővárosból, San Salvadorból is könnyen megközelíthetők.

Görögország mindig bejön

Görögország a magyarok körében is az egyik legnépszerűbb úti cél évről évre, így lesz ez várhatóan 2010-ben is. Kréta, Rodosz és Athén után már a kisebb szigeteket is bártan látogatják az utazók. Főleg a családbarát szálláshelyek, a bababarát strandok, a remek görög konyha és nem utolsó sorban az árak miatt érkeznek sokan. Mykonosz, Santorini, Farmakosoni, Gavdos, Ikarina, Kefalonia, Zakintosz mind kiváló nyaralóhely. A főváros élénk éjszakai életével inkább a fiatalabbaknak kedvez.

Forrás: [origo]

A Lonley Planet 2010 várható legjobb "ár-érték úti céljainak" listájára került még Németország, Görögország, Malajzia, Nepál, Új-Zéland és az Egyesült Államok. A városok listájában a nagy vitát kavaró Abu Dzabi és Szingapúr, Charleston (Dél-Karolina), Cork (Írország), Cuenca (Equador), Isztambul, Kioto, Lecce (Olaszország), Szarajevó, és Vancouver szerepel.