Meleg sorfürdő és bor-wellness a hideg napokra

Vágólapra másolva!
A sörfürdők nem ócska lábáztatók. A cseheknél például komoly kultúrája van, pedig alig néhány éve nyílt az első ilyen jellegű létesítmény. Ma már azonban komplett kezeléseket vehetnek igénybe a vendégek, és a sör jótékony hatása még a legnagyobb sörivókat is meglepi. Sörfürdő és gourmé wellness itthon és a környező országokban.  
Vágólapra másolva!

A leleményes cseheknek bejött

Chodova Plana Prágától nyugatra, egészen a német határnál elhelyezkedő alig 2000 lelkes település.A faluban már az 1500-as években hektószámra fogyott a sör, és feljegyezések vannak egy bizonyos Albi nevű Labrador kutyáról, aki az emberekkel együtt élvezte a sör jótékony hatását. Albi azóta már csak az egyik chodovari sör címkéjéről néz vissza ránk. Ma a Plevka család vállalkozásában évente 90 ezer hektoliter sört gyártanak itt, amely a leghíresebb cseh sörök versenyében is megállja a helyét a piacon.

Forrás: Beerrarium

A turisták minden nap délután kettőkor indulhatnak kóstolóval egybekötött üzemlátogatásra. A Beerrariumban ennél sokkal alaposabban megismerkedhetnek a sörfőzés titkaival, és lényegesen több sört kóstolhatnak. Az étteremben az cseh konyha jellegzetes fogásai mellett a füstölt húsos, káposztás sörlevest, vagy a barna sörös pisztrángot is ki lehet próbálni.

A sörgyár maga kész turistaparadicsom pince-és üzemlátogatással, sörös receptekkel operáló étteremmel, és sörkozmetikumos illatszerbolttal. Az igazán érdekes dolgok azonban komplexumhoz tartozó szállodában történnek.

Élesztős, malátás termálvizes sörfürdő, meleg sörhabos malátapakolás

Mivel van sörünk és van termálvizünk is, eszünkbe jutott, hogy miért ne csinálhatnánk sörfürdőt, emlékszik vissza a kezdetekre Mojmir Prokes szállodaigazgató. A fémmenedcéket helyi iparosok készítették, a termálvíz, a gyógyfű és a sör szintén helyi.

Forrás: Beerrarium

A fürdő tartalma hagyományos víz, termálvíz, fürdősör, sörélesztő-kultúra és szárított morzsolt gyógyfűkeverék. A fürdő felszínét a jellegzetes, sárgás-barnás színű sörhab borítja. A fürdőkúrához egy pohár pasztőrözetlen Skalní lezák sört is kínálnak, amit ha rendszeresen fogyasztunk a sörvakáció alatt, az a szakértők szerint felér egy ivókúrával. A sörben található élesztőkultúra állítólag igen jó hatással van az emésztőrendszerre.

A sörfürdőt - amelynek hőmérséklete 34 fok - egy úgynevezett rehabilitációs kádban élvezhetjük. A legfontosabb adalékanyag a sötét színű fürdősör, amelyet a titkos, eredeti recept szerint kizárólag a Chodovar családi sörfőzde készít hagyományos eljárással.

Hatások

A fürdő átmelegíti a bőrt és kitágítja a pórusokat, amelyeken keresztül az enyhe izzadással távoznak a bőr alól a káros anyagok. A tapasztaltabbak azt magyarázzák, hogy ha a vízbe morzsolt gyógyfűkeveréket a markunkba gyűjtjük, ledörzsölhetjük vele magunkat. Hasonlóan jó hatása van a meleg malátapakolásnak, amit miután felvittek a testünkre, gondosan betakarnak, majd hagynak minket dunsztolódni a sólámpás pihenőszobában. 20 perc sörfürdő, 20 relaxálás, és 2 korsó Cadovar lager ára 600 korona (6500 forint).

Forrás: [origo]

A komplexumhoz tartozó Hotel U Sladkában egy és négyágyas szobák vannak, 900 és 2100 korona közötti (9600-22,400 forint) áron. Őszi-téli hosszúhétvégékre remek kiruccanást tervezhetünk.

Harrachovban is sörfürdőzhetünk

Prágától észak-keletre, egészen a lengyel határ közelében található Harrachovban is működik egy sörfürdő. A városka üvegfújó üzemeiről és sörfőzdéjéről híres. A sörgyárban készült "Üvegfúvós csapolt", a "Frantyisek" és a "Certak" nevű sörök lényegesen alacsonyabb alkoholtartalmúak, mint a Chadovában főzöttek, de ez nem zavarja a sörfürdőzőket. Itt a sörös kádfürdő 700 koronába (7400 forint), a páros sörfürdő 1300 koronába kerül (13 800 forint).

Sörfürdő Tirolban

Forrás: [origo]

Tirol tartományban, Innsbrucktól alig 55 kilométerre található a Starkenberg kastély és gyógyfürdő. A kastélyban, - ami sörfőzde és üdülőközpont is - hét, egyenként 4 méter hosszú, 24 ezer liter csapolt sörrel telt medencében áztathatjuk magunkat. A "Biermythos" -ban egy kétórás sörfürdő 135 euróba kerül, de plusz 4 euróért egy nagy adag tiroli egytálételt és egy üveg Starkenberger sört is felszolgálnak.

Gourmé wellness már itthon is

Újfajta irányzatként mostanában kezd kialakulni a különböző élelmiszereket felhasználó gourmé wellness. Ismerve a turisták csillapíthatatlan érdeklődését a természetes alapanyagokkal és hagyományos gyógymódokkal kombinált natúrvakációk iránt, a gourmé wellnesst hamarosan komplett szolgáltatásként kínálják majd a hotelek. Egy egyhetes kúrában például szépen megférnek egymás mellett az olyan ismert kezelések, mint a csokoládé masszázs, tej-bor és sörfürdő és az összes ayurvédikus masszázs, amelyekhez köztudottan természetes alapanyagokat, (narancsot, olívaolajat, gyömbért, szőlőmagot) használnak.

Bordeaux-tól tíz kilométerre, szőlőlugasok között már legalább 5 éve üzemel a világ első borterápiás intézete. Itt minden gyógyhatású készítmény szőlőből készült: szőlőlisztet, szőlőlét, mazsolát, szőlőlekvárt használnak a ráncok eltűntetéséhez, az izmok és a bőr felfrissítéséhez. A vinoterápia azonban (legalábbis Bordeaux-ban) nem tartozik a legolcsóbb kezelések közé.

Forrás: [origo]

Itthon a Röjtökmuzsajon található Szidónia kastélyszállóban ehhez képest elérhető áron élvezhetjük az orvosilag igazolt Tokaji borból nyert aszúzselés kezelést. Villányban aCrocus Gere Bor Hotel-ben szintén számos vinoterápiás kezelésre lehet jelentkezni. A tokaji Andrássy kúriában legalább ötféle boros kezelést kérhetünk, a tönkölyös arcpakolástól, a szőlőmagolajos tokaji borfürdőig. Ezek mindegyike 8000 forint alatti áron kapható.

Az afrodiziákumként ismert csokoládét masszázsként idehaza szinte minden wellness szállóban megtaláljuk. A meleg csokimasszázs főleg télen keresett a vendégek körében. Kalocsán, Sárváron, Siófokon biztosan találunk ilyen szolgáltatást. Tapolcán a Hungest Hotel Pelionban kecske-és kancatejes fürdőt is kínálnak, amit négynapos foglalás esetén ingyen élvezhetünk.