Indul a síszezon Franciaországban

Vágólapra másolva!
Franciaországban a sípályák általában november végén nyitnak és karácsony előtti héten már minden pályát birtokba vehetnek a Mont Blanc, a Francia Alpok, és a Les TroisVallées szerelmesei. Nyitó akciók, magyar nyelvű sí térképek és más újdonságok Franciaország kedvenc sípályáin.
Vágólapra másolva!

A francia síterepek általában megosztják a hazai síelők táborát ugyanis enyhén szólva is ellentmondásos a megítélésük. Van, aki máshol el sem tudja képzelni a sítúrát, s vannak, akik elvből nem választják az Alpok túloldalát. A leggyakoribb ellenérv a távolság és a francia apartmanok közismerten szerény mérete. A mérleg másik oldalán ugyanakkor a jó minőségű és széles pályák, a hóbiztos síterepek és a meglepően alacsony árak állnak. Manapság 60-70 ezer forintból már el lehet tölteni egy hetet egy francia síterepen szállással, utazással és síbérlettel együtt, ami azért meglehetősen vonzó érv az itteni síelés mellett.

November közepétől egymás után teszik ki az "apres" táblákat a felvonóknál. A Les Angles november 20-tól, a Plateau de Beille, a Bessans Val d'Arc és a Savoie Grand Revard sípályák valamint a Val Thorens síterep november 21-én nyitnak. Val d'Isere síterepét november 28-tól élvezhetik a síelők. December 5-én az Alpe d'Huez, a Chamonix, a Courchevel, a Grand-Bornand, és Menuires is elérhető lesz, majd December 12-én Avoriaz, Flaine, La Plagne, Risoul és Serre Chevalier is elindítja a felvonókat.

Alpesi fényjáték, kutyaszánhúzás, festyslide: Programok a francia sípályákon

A programok többnyire az év utolsó hónapjában lesznek, köztük fáklyás síelés, havasi kürtfújás, szavolyai zenekarok felvonulása, mikulás bulik, és karácsonyi készülődés.

Forrás: AFP

Az elzászi Wissembourg-ban például nagy hagyománya van az adventi gyertyagyújtásnak. A Place de la République téren elhelyezett ünnepi koszorún található négy gyertya közül az elsőt november 30-án sötétedés után gyújtják meg. Az idén is meghívják az eseményre a környező településeket Weilert, Altenstadt-ot és a németországi Schweigent. Az ünnep látványos és érdekes, mert a következő hetekben ezek a városok hozzák magukkal, a maradék három gyertya meggyújtásához szükséges lángot.

A legjobb programok azonban 2010 első hónapjaira maradnak. Ilyen lesz például a kutyaszános találkozó (Chatel, január 9-13.) a világ 20 legjobb kutyaszánosával és közel 300 alaszkai illetve szibériai husky-val. Szintén érdekes programnak ígérkezik február 17-24. között a Cathel-ben megrendezett Ski Memory síelőadás, ami tulajdonképpen egy fény-és hangjáték lesz, amelyhez maga a hó adja a díszletet. Az előadás a síelés több mint 4000 éves történetéről mesél egészen napjainkig. 2010. március 20-án pedig kezdetét veszi a 3Style Days, az érdekes extrém havas sportok rendezvénye. Itt razor-snowbike (Mountain bike a havon) és festyslide (vízen csúszás snowboarddal) bemutatók is lesznek.

A legjobb pályák és a legszebb falvak

Le Grand Bornard

Forrás: [origo]

Közel a svájci határhoz, Le Grand Bornard az egyik legideálisabb hely a téli vakációhoz. Az 1000 méter magasan fekvő falu Felső-Szavojában található az Aravis hegység szívében, a Mont-Blanc, az Annecy-tó és Svájc között. Le Grand Bornard a fejlesztések ellenére megőrizte hagyományos jellegét. A genfi reptér 50, az Annecy vasútállomás pedig 32 kilométerre található. A síelők 2100 méteres magasságig, 32 lift segítségével mehetnek fel, és a Les Avarissal együtt közel 320 kilométernyi pályát síelhetnek be. A napijegy 28 euróba, hatnapos hetijegy pedig 132 euróba kerül.

Chatel

Forrás: [origo]

Idén fél napos síbérletek is lesznek (Half-day Chatel Liberté ski pass) amelynek birtokában négy órára az egész sírégióba bejárásunk lehet. Az ára felnőtteknek 27, gyerekeknek 24 euró. Idén 49 pályán, 45 lift segítségével összesen 85 kilométer hosszan síelhetünk, 5 fekete, 16 piros, 17 kék és 11 zöld pályán. L'Echo Alpinnál üzembe helyeztek egy új 6 ülésés felvonót, amely az idei szezontól kezdve óránként 2400 síelőt szállít.

Les Arcs

Forrás: [origo]

Európa leghosszabb fekete pályájával büszkélkedő hatalmas sípálya rendszer végtelen lehetőségei sok turistát zavarba hoznak. A híres fekete pálya 3226 méterről 8 kilométer hosszan vezet le 1200 méterig. Mesés panoráma, 54 modern sílift, innovatív szállodák, és trendi programok várják idén is a turistákat, akik az árakat elnézve nem a fapados síelők közé tartoznak. Aki nem rest 48 eurót kifizetni a napijegyért, annak jó program lehet a mongol jurtában felszolgált szavolyai vacsora, és a 3 napos, szabad ég alatt töltött kutyaszánozás is.

Les 2 Alpes

Forrás: [origo]

A sísulisok idén rádióval tarthatják a kapcsolatot az oktatóikkal, aki így a lejtő alján állva is könnyedén adhatnak tanácsokat az éppen lesikló kezdőknek. Idén mutatkozik be először a pályákon a speedriding, vagyis a paplanernyő és a sí sajátos elegye. A sebesség megszállottjai olykor 3-6 méterre a föld fölött, félig csúszva félig lebegve tartanak a csúcsról lefelé.

Les Orres

Forrás: [origo]

Olcsóbbak a napijegyek a Les Ores régióban. Idén 27 euró a napi, és 135 euró a hatnapos hetijegy. Francia viszonylatban Les Oresnem tartozik a nagy síterepek közé, de a pályák igen jók, Embrun üdülővárosban pedig rengeteg a szórakozóhely, a szauna, és az étterem. Idén is lesz lehetőség motorosszánozni és siklóernyőzni. Újdonságként a hatnapos síbérlethez egy Passport to Les Orres nevű "útlevél" is jár, ami különböző havas szórakozásokhoz nyújt kedvezményt.

Alpe d'Huez

Forrás: [origo]

A napsütéses napok száma 300egy évben, így az itteni síelők nagyot nem csalódhatnak az időjárásban. Talán a mesés panoráma, talán a sípályák nagysága, talán az időjárás lehet az oka, hogy Alpe d'Huez igen népszerű, ezért a felvonóknál kisebb-nagyobb sorban állás mindig tapasztalható. Az ejtőernyőzés az újdonságok közt szerepel az idén. A legbátrabbak 230km/h sebességgel zuhannak és 8-10 másodperc után nyitják ki az ernyőt, aztán csak gyönyörködnek a látványban. Akinek nincs saját ernyője, 270 euróért egy oktató segítségével, a felszereléssel pedig 27 euróért ugorhat.

Flaine

Forrás: [origo]

A Lyontól két órára található Flaine az elmúlt években főleg a környezetvédelemre fordított nagy figyelmet. A pályakarbantartó gépek ma már organikus motorolajjal működnek. Bio-vécék találhatók a pályák mellett és jó néhány szállodában is bevezették már ezt a fajta toalettet. A fürdéshez újrahasznosított vizet használnak, ezen kívül az üdülővárosban begyűjtik az éttermekből a használt sütőolajat is. További újdonság, hogy a 12 év alatti gyerekeknek nem kell jegyet váltaniuk a szülőknek, vagyis a kicsik idén ingyen síelhetnek.

Les Menuires

Forrás: [origo]

Genftől kétórányi autóútraa Három Völgy (Les Trois Vallées) vidékén 200 sífelvonó között válogathatunk. A pályarendszer hatalmas: egyetlen völgy felfedezéséhez legalább 3 nap szükséges. Érdemes átnézni Val Thorens-be is. A 2300 méteres magasságba található város a legmagasabban fekvő síparadicsom Európában. A körülötte lévő csúcsok meghaladják a 3500 métert, és tiszta időben a Mont Blanc-ig is ellátni.

A völgyvidék fővárosában Les Menuires-ben a szállásadók a korai foglalásokhoz elég jó kedvezményeket , és plusz szolgáltatásokat kínálnak, így az átlagnál kicsit drágább napi (36 euró) és hetijegyek (177 euró) árát "visszaspórolhatjuk". Cserébe modern, látványos, és biztonságos pályákon síelhetünk. Hamarosan üzembe helyeznek 22 ultramodern környezetbarát hóágyút.