Biokerozinnal hajtott Jumbot tesztelt a KLM

Vágólapra másolva!
A holland KLM légitársaság részben bioüzemanyaggal hajtott utasszállító repülőgéppel végzett próbarepülést hétfőn.
Vágólapra másolva!
Bioüzemanyagot tesztel egy légitársasághttp://www.origo.hu/utazas/20080115-virgin-atlantic-biouzemanyagot-tesztelnek-egy-boeing-747esen.html

A cég közlése szerint a Boeing 747-es gép négy hajtóműjének egyikét növényi olajból nyert kerozin és hagyományos üzemanyag 50-50 százalékos keverékével hajtották. A légitársaság nem tudott előrejelzést adni arra vonatkozóan, hogy a nem fosszilis üzemanyagok mikor terjedhetnek el érdemben a légi közlekedésben, a társaság szóvivője mindössze annyit mondott, hogy a bioüzemanyagok beszerzése jelenleg igen nehéz.

Forrás: [origo]

Az egyórás próbarepülésen részt vett Peter Hartman, a KLM vezérigazgatója, Maria van der Hoeven holland gazdasági miniszter, valamint Johan van de Gronden, a WWF hollandiai szervezetének vezetője is.

Januárban a Japan Airlines azonos gyártmányú gépén tesztelte a bioüzemanyag használatát. Februárban az Airbus indított folyékony gáz és kerozin keverékével hajtott tesztgépet Nagy-Britanniából Toulouse-ba, októberben pedig ugyancsak az Airbus egy gépe repült Londonból Dohába hasonló üzemanyaggal.