Hátrakoszorú, hokifék, csajok

Vágólapra másolva!
A téli sportok egyik legnépszerűbb és tömegek által elérhető ága a korcsolyázás. Nem igényel komoly felszerelést, tehát olcsó, nem kifejezetten időjárás (hó) függő és utazni sem kell érte sokat. Sőt az utóbbi időben sorra épülnek a fedett jégcsarnokok, így már szezonális sportnak sem tekinthetjük igazán, hiszen egész évben csúszkálhatunk kedvünkre. Azért a fő időszak mégis a tél, ezért mi is most néztünk körül hol, milyen feltételekkel korizhatunk egy jót.
Vágólapra másolva!

Természetesen a Balaton, a Ráckevei Dunaág, vagy valamelyik bányató hangulata az igazi, de amíg nem fordul igazán hidegre az idő, addig Budapesten főidényben akár kilenc helyszín közül is választhatunk, ha éppen korcsolyázni támad kedvünk. Ezek közül mutatunk be néhányat részletesebben.

Forrás: MTI

Kezdjük az egyik legújabb lehetőséggel, a Pesterzsébeti Jégcsarnokkal. A XX. kerületben, a Zodony utca 1. szám alatt található csarnok igyekszik minél szélesebb közönség számára korcsolyázási lehetőséget biztosítani. A csarnok weboldalán heti bontásban találjuk a nagyközönség számára is elérhető időpontokat, ezen kívül, pedig minden szabad időben (amikor nem foglalt a pálya) lehetőség van jegyvásárlás ellenében korcsolyázni.

Forrás: MTI

A közönség és szabad jég belépő 1200 forintba kerül alkalmanként, míg a népszerű hétvégi programra, a jégdiscóra 1400 forintért válthatunk belépőt. A helyszínen gondolnak a kezdőkre is, a gyerekek és felnőttek részére is tartanak korcsolya oktatást. Aki nem rendelkezik saját felszereléssel, bérelhet is korit 700 forintért két óra időtartamra, ezen felül óránként 350 forintért. A nyitvatartási időben büfé és étterem is üzemel a csarnok területén.

A főváros másik végén, Újpesten mindjárt két csarnok közül is választhatunk. A megyeri úti jégcsarnokban főleg a hokié a főszerep, de hétvégenként két-két órára mindenki előtt nyitva áll a csarnok. Egy alkalom 800 forintba kerül, a diákok kedvezményes áron, 500 forintért használhatják a jeget.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]

A káposztásmegyeri Ice Centerben több idő jut a nagyközönség számára. A hét minden napján, (hétvégenként délelőtt és délutáni turnusban is) korcsolyázhatunk a létesítmény jegén. Hét közben 700, pénteken és hétvégén 1250 forintba kerülnek a belépők. Itt is találkozhatunk zenés programmal, péntek esténként jégdiscoban szórakozhatunk, és természetesen korcsolyabérlésre (1000 forint/alkalom) és korcsolya oktatásra (1250 Forint/alkalom) is van lehetőség. Aki kedvet kapott a jégkorongozáshoz, itt ezt is megteheti, az amatőr jégkorongedzés keretében kipróbálhatja tehetségét.

A csarnok után irány a szabadtér. Itt a sportolás mellett már a hangulat is szerepet kap, ezek a lehetőségek már önálló hétvégi programokként is megállják a helyüket.

Elsőre irány a háztető, pontosabban a Westend bevásárlóközpont tetején található Jégterasz. A helyszín nem mindennapi, a város központjában egy bevásárlás és az esti mozi között csúszhatunk egy párat. A Jégterasz több mint egy egyszerű kori pálya, rendezvények, színes programok jégbár várja az ide érkezőket. Persze a főszerep a korcsolyázásé és ehhez is minden feltétel adott a 2100 négyzetméteres jégfelületen. Három ciklusban használhatjuk a jeget, (ezek között jégfelújítás van) ciklusonként 1100 (hétvégén 1300) forintért. Aki egész nap szinte le se akar jönni a jégről 1900 forintért napi jegyet válthat. A jegyeken túl különböző bérleteket is válthatunk, akár az egész szezonra érvényeset is. A Jégterasz hétköznap reggel nyolctól este tízig, hétvégén éjfélig tart nyitva.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A végére hagytuk a nagy klasszikust, a Városligeti Műjégpályát. Ugyan azok az idők már elmúltak, amikor korcsolyával közlekedő fiatalokat szinte kizárólag a földalatti vonalán láthattunk, azért a "műjég" még ma is a "műjég". Nosztalgiával gondolhatunk fiatalabb korunk korcsolyázásaira, amikor vasalóval javítgattuk a már elhasznált tíz alkalmas bérletet, a további felhasználás reményében (a cikkíró rekordja 16 belépés a tízes bérlettel). A péntek, szombat esti műjég-program felért egy tökéletes randi lehetőségével. Egy jól sikerült koszorú, a stabil hátrafelé korizás, vagy egy vagány hokifék elismerést váltott ki a nézőközönség hölgytagjai körében. Az ezt követő személyes beszélgetés közben fekete Botas korinkról leolvasható "Edda" vagy "FTC" felirat (szigorúan házi készítés, többnyire fehér tempera felhasználásával) pedig a végső győzelmet, a hölgy telefonszámát eredményezhette.

Forrás: MTI

De kanyarodjuk vissza a jelenbe. Az idei szezonban kissé eltérően üzemel majd a pálya, mint megszokhattuk. A szokásos helyszín felújítási munkálatok miatt zárva lesz, ezért ideiglenesen a híd bal oldalán lévő területen kialakított jégpályát használhatjuk. A jégfelület nagysága is elmarad a szokásostól, most 1800 négyzetméter nagyságú jeget készítenek. A jégpálya megnyitását november 30-tól tervezik az üzemeltetők. A belépőjegyek árai a napszaktól és a napoktól függően 800 és 1200 forint között mozognak. A változásoktól függetlenül érdemes felkeresni a műjeget, hiszen a környezet továbbra is itt a legszebb és bizonyára a hangulatra sem lehet majd panasz.

A jégcsarnokoknál és műjégpályáknál jóval hangulatosabb természetes környezetben, a Balatonon, a Velencei-tavon, vagy mondjuk a Lupa-szigeti tavaknál korizni, de ezekre a helyekre csak akkor merészkedjünk, ha néhány hétig tartósan hideg az idő, a jég vastagsága eléri a 12-15 centit és a hatóságok erre lehetőséget adnak. Fontos tudni, hogy még ideális jégviszonyok között is csak azokat a szabadtéri pályákat használjuk, ahol kijelölt korcsolyapálya van. Ilyeneket a Velencei-tavon, vagy a Balaton déli partján szinte minden településen találunk, ráadásul a legtöbb helyen még kezelik is a jeget, így annak minőségére sem lehet panasz.

Végül valamit a felszerelésekről. A korcsolyázáshoz korántsem kell olyan anyagi megterhelésre felkészülnünk, mintha mondjuk egy teljes sífelszerelést szeretnénk beszerezni. Míg utóbbi a lécekkel, bakanccsal, ruházattal együtt 80-100 ezer forint alatt nem úszható meg, egy jó korcsolyát már néhány ezer forintért is beszerezhetnek a kezdők. Az ismert sportáruházakban egy kezdőknek tökéletesen megfelelő műanyag csatos hobbikorcsolya 8 ezer forintba kerül, a haladóbbaknak való gyöngyvásznas, kicsit márkásabb hokikorcsolya 15 ezer forint körül van, az igazán profik pedig a korábban csak kis standionbeli hokimeccseken látott CCM, vagy Bauer márkák is elérhetők 30 ezer forint fölötti áron.