Stux, maga vérbeli párizsi lett

Vágólapra másolva!
Igaz ugyan, hogy az egyik ismert fapados légitársaság épp most készül beszüntetni párizsi járatait, ráadásul a francia főváros múzeumi dolgozói is sztrájkolnak, egy párizsi utazás mindig aktuális, főleg így karácsony előtt. Az ünnepek előtt még megúszható jó áron egy hétvége, olcsó kétcsillagos szállodákkal, ingyenes városnézésekkel és kedvezményes múzeumi belépőkkel.
Vágólapra másolva!

2010. január 11-ig még válogathatunk, ha fapadossal szeretnénk eljutni Budapestről a francia fővárosba, ugyanis a Wizz Air ekkor beszünteti párizsi járatait, így már csak az easyJet működtet közvetlen járatokat a városba. A Malév és az Air France mellett természetesen. Ha még karácsony előtt szeretnénk megejteni az utazást, akkor célszerű igyekezni, ugyanis a Wizz Airnél péntektől vasárnapig 25 ezer forintos áron találtuk meg a legolcsóbb jegyet. A Malévnál ennél néhány ezerrel magasabb áron találtunk helyeket.

Forrás: [origo]

Ha ez utóbbit vesszük igénybe, akkor a Charles de Gaulle reptérről induló Roissybus közvetlenül az Operához visz. A menetidő körülbelül 45-60 perc. A buszok menetrend szerint 15-20 percenként indulnak napszaktól függően, jegyet pedig 9,10 ért válthatunk. A RER a B vonalon Párizs központjába visz, ahova kb. 30 perc alatt érhetünk be. A jegy 8,10-be kerül. Az Air France buszok a Roissy-Charles-de-Gaulle repülőtér és Porte Maillot, Étoile, valamint a Lyoni és Montparnasse-i pályaudvarok között közlekednek. A felnőtt jegy ára 13 euró, oda-vissza 20 euró.

A városba gyorsvasúttal is bejuthatunk. A repülőtérről negyedóránként közlekednek az RER-szerelvények és az út 35 percig tart a belvárosba.

Metrójegyek, turistabérletek

A párizsi metró 16 vonala 211 kilométeren 298 megállóval naponta több millió utas szállít. Egy jegyet már 1,50 euróért is válthatunk, de vehetünk 11 euróért 10-es tömböt is (carnet) amivel másfél óráig lehet utazni bármelyik közlekedési eszközön. Jó választásnak tűnik a Paris Visite, vagyis a párizsi turista bérlet, amelynél több napos (1-től - 5-ig), és több zónás (1-3-tól - 1-6-ig) megoldások között válogathatunk. Például az egynapos felnőtt bérlet 8,80 euróba kerül, érvényes 3 zónára (Párizs és közeli külvárosa) és kedvezményt ad több kulturális intézményben, néhány üzletben és számos előadásra is bemehetünk vele. A Paris Visite bérlet megvásárolható a metrómegállókban, pályaudvarokon, a repülőtereken és a Párizsi Idegenforgalmi Hivatalban.

Forrás: [origo]

Jók a párizsi kétcsillagosok

A városlátogatások egyik sarkalatos pontja általában a szállás. A megfelelő szálláshely kiválasztásához, azonban nem csak azt elég tudni, hogy mire van pénzünk, hanem azt is, hogy mire van igényünk. A legtöbben abba a hibába esnek, hogy a végletekig ragaszkodnak az előre kikalkulált napi kerethez, és egy fillérrel sem akarnak többet költeni a betervezettnél. Egy párizsi hostelben például körülbelül 10-15 euróval olcsóbban lehet megszállni, mint mondjuk egy olcsó bed and breakfast szálláson, mégis sokan inkább a hostelt választják. Pedig a bőséges reggeli és az egyéb kényelmi szolgáltatások körülbelül ezt az árkülönbséget fedezik. Meglehet, hogy a hostelekben csak úgynevezett dormitory szobák vannak, ahol emeletes ágyakon 6 másik turistával kell osztoznunk a szobán és a fürdőszobán. Ez egy olcsó kétcsillagosban nem fordulhat elő, mint ahogy az sem, hogy magunknak kell gondoskodni az ágyneműről a hajszárítóról vagy a törölközőről.

Forrás: AFP

A párizsi kétcsillagos, úgynevezett budget hotelek igényesek, dizájnosak, egyedi hangulatuk sokat hozzáadhat a hétvégi városlátogatásokhoz. Íme néhány konkrét javaslat.

Grand Hotel Léveque

A Grand Hőtel Léveque a Szajna déli partján, közel az Eiffel toronyhoz, a La Rue Cler-ben található. Ebben az utcában ősidők óta kiskereskedők boltjai sorakoznak, ahol friss halat, zöldséget, pékárut és bort vásárolhatnak a turisták. A hotel bőséges reggelivel (tojás, müzli, tea, kávé, tea, croissant, gyümölcssaláta, sajt, forró csoki, pirítós, felvágott) 24 órás irodaszolgálattal (fax, fénymásoló) és internetkapcsolattal üzemel. A bárban szintén a nap 24 órájában szolgálják a vendégeket.

Forrás: [origo]

A szobák egyedi stílusúak, nyoma sincs az egyen-ágyneműs ágyaknak és fehérre festett steril hangulatú falaknak. Van helyette bézs és csokoládé színű tapéta steppelt padlizsán színű ágytakaró, stílusos szekrény hajszárítóval, széffel, telefonnal, tévével, illetve mahagóni asztal hangulatvilágítással és egy csokor virággal. A szobaárak 60 és 90 euró között mozognak.

Hotel Eldorado

A Rue Des Danmes 18 szám alatt Párizs belvárosi romantikája elevenedikmeg. A belső udvarra néző szálló ügyesen kihasználta az épület adta lehetőségeket és remek kis teraszos helységeket alakított ki a délutáni pihenéshez. A turisták ennek megfelelően kérhetnek utcára vagy belső kertre néző szobát. 15 percre a Montmarte-tól a szálló ideális, mondhatni központi fekvésű. A szobák kissé rusztikusak, de mégsem nyomasztóak, a színes mozaikos padló pedig bohém, fiatalos hangulatot áraszt. Az egy és három személyes fürdőszobás szobák 35 és 80 euró között mozognak.

Hotel du Nord et de l'Est

A családi vállalkozásban működő szállodák általában kevésbé ridegek, és közvetlenebb hangulat is. A személyzet sajátjának érzi a helyet, ezért bensőségesebb viszonyt alakítanak ki a vendégekkel. Ez a jelenség a Hőtel du Nord et de l'Est-ben is jól tapasztalható, még akkor is, ha szálló a sztenderd kétcsillagos elvárásoknál nem nyújt többet. Az egyszerűség ellenére az elegancia azonban itt is tetten érhető. A terasz például sokat dob az összhatáson, ez a vendégek egyik legkedveltebb tartózkodási helye. A szobaárak hároméjszakás csomagban 60 eurótól kezdődnek.

Forrás: [origo]

Hotel de Paris Montmartre

A Hotel de Paris Montmartre(17, rue Biot) egy üde eleganciával megálmodott szálló, amely a Sacrée-Coeur, az Opera és a Pigalle felől könnyen és gyorsan megközelíthető. A szobákban az elvárható alapfelszereltségen túl (tévé, hajszárító, értékmegőrző) mással nem kecsegtetnek, de a reggeli a szobaárban benne van. A kategóriájában az egyik legolcsóbb hotelnek számító kétcsillagosban, igényes környezetben és igen olcsón húzhatjuk meg magunkat egy pár napra. A szobaárak 40 eurótól indulnak.

Múzeumok minden mennyiségben

Aki először jár Párizsban, biztosan a Louvre és az Eiffel-torony vonzza leginkább. Ezek a kötelező körök, de természetesen nélkülük nem lehet teljes egy párizsi kirándulás még akkor sem, ha már sokadszorra járunk itt. Első nap érdemes eltévedni a városban, s nem egyből a Louvre óriási tárlatával nyitni. A Louvre kultikus hely, mely még a legedzettebb múzeumjárókat is megizzasztja több szintes, végeláthatatlan műalkotásaival. Amennyiben azt sejtjük, hogy ezt lehetetlenség bejárni, jók a megérzéseink. A Louvre és a kígyózó sor hiedelmét meg kell döntsük, hiszen, ha szerencsés napszakot választunk, pár perc alatt kezünkben lehet a jegyünk. Viszont a múzeum több részre és több emeletre oszlik, folyosókkal, liftekkel, és csak francia nyelvű kiírásokkal, tehát még a piramisban vegyünk magunkhoz tájékoztatót, amiben megtaláljuk a múzeum szintekre és korszakokra osztott térképét, kiemelve a legfontosabb alkotásokat. A Mona Lisa óriáspátoszából nem sokat érezni a teremben, hacsak nem a dupla üvegfal, a fél tucat biztonsági ember és az óriási tömeg kavalkádja miatt mosolyog oly titokzatosan a várakozásokhoz képest visszafogott méretű arc. A Milói Vénusz, Ámor és psziché, a Sziklás Madonna felkutatása után már igazán szelektálva haladhatunk, érdeklődési kör szerint, de még így is termek garmadájával kell felvennünk a harcot.

Forrás: AFP

A fárasztó múzeumozás után a legjobb, ha sétálunk egyet. A Moulin Rouge és környéke megadja a tökéletes párizsi alapérzést, de egy könnyed esti séta is meghozza a párizsi hangulatot mondjuk a Montmartre negyed utcáiban, ahol a Sacré-Coeur-ig rengeteg kis kávézóba botlunk, az utcai árusok kihagyhatatlan óriáspalacsinta készítő standjába. A Montmartre-on található egyébként Párizs utolsó szőlészete is, ahol október első vasárnapján megünneplik a szüret kezdetét. Ha valaki ilyenkor érkezik a francia fővárosba, kihagyhatatlan a program.

A Pompidou központ és környéke is kötelező elem, ami ráadásul jó szolgálatot tesz a turistáknak: amennyiben tudunk franciául, mozizhatunk benne, itt található a város egyik legjobb ajándékboltja, számos plakáttal és művészeti albummal, de a legfontosabb a kortárs kiállítótér, illetve az ihletet adó 20. századi művészegyéniségek. Az épületben láthatjuk Picassót, Kandinszkijt, Dalit és szemügyre vehetjük Duschamp híres WC-csészéjét is. Többórányi nézelődés után jól esik kiszellőztetni a fejünket az épület tetején, ahonnan a plexi mögül csodás kilátás nyílik a városra, jó látni innen a Sacré-Coeurt, a Notre Damot, az Eiffel tornyot, és a Pantheon tetejét.

Forrás: AFP

Aki szereti az impresszionistákat, Párizsban kiélheti minden szenvedélyét. Amennyiben az Orangerie és az Orsay múzeumba egy napon látogatunk el, vásárolhatunk kombinált jegyet, így spórolva jó pár eurót. Az Orangerie alsó kiállítótérben láthatjuk többek között Picasso, Matisse és Cézanne munkáit is. A múzeum után tehetünk egy kellemes sétát a Tulieriák díszkertjében, a zöld napozóágyakon pedig megtervezhetjük a nap tovább részét.

Forrás: AFP

Az Orsay minden túlzás nélkül Párizs egyik legszebb kiállítótere, a pályaudvarból múzeummá alakított hely igazi szentély az impresszionizmus kedvelőinek. Az 1848 és 1919 közötti alkotások válogatása korszakokra bontva mutatja be a Louvre-ba már nem, a Pompidou központba még nem illő korszak alkotásait. Az Orsay-ban átlagosan négy-öt órát lehet eltölteni, mindenképp hagyjunk elég időt Van Gogh, Degas, Renoir és Gauguin műveire, illetve tegyünk egy sétát a teraszon, ahonnan látszik a Szajna és a túlparti Louvre épülete.

Ingyenes programok

A párizsi passzázsokban, galériákban, templomokban, metrómegállókban értékes és érdekes látványosságokat fedezhetünk fel, persze csak akkor, ha tudjuk, mit hol keressünk. Ezeknél a programoknál az sem baj, ha nincs a pénztárcánkban 2 eurónál több.

Forrás: AFP

Párizs legtöbb fedett sétálóutcája a XIX. században épült, azzal a céllal, hogy megóvják az előkelő, vagyonos vásárlókat az esőtől, széltől és hótól. A passzázs-sorok mindig zajosak voltak, hiszen nemcsak a vásárlás végett jöttek az arisztokraták, hanem azért is hogy egymással találkozzanak, csevegjenek. A párizsi passzázsok még manapság is dúskálnak a kis butikokban, melyek nagy része igen eredeti és különleges tárgyakat árul: babák, régi játékok, antik használati és dísztárgyak, divatáruk, kézműves termékek. Léteznek természetesen elegáns passzázsok luxus- divatüzleteikkel, elsőrangú a kávézókkal, éttermekkel, színházakkal és találkozhatunk történelmi passzázsok is. A Palais-Royal (Királyi Palota) fából készült átjárója például 1786-ban készült, amit manapság értékes érdekességként tartanak számon.

A városban még a metrómegállók is kulturális élményt nyújtanak. 2000 óta a főváros millenniumi metrója az emlékek, a kultúra és a bemutatók helyszíne lett. Azóta egyre többen keresik tudatosan a földalatti bemutatóhelyeket. Ezeket a városi séták élményekben gazdagok, tehát mindenképpen megéri, a 2 eurós ráfordítást.

Forrás: [origo]

Ha elindulunk az 1-es metróval és leszállunk a Louvre-Rivoli megállónál éppen a Louvre alá érkezünk. A múzeumi szellemben kialakított metrómegálló peronját egyiptomi féldomborművek és szoborminták díszítik.

Még mindig az 1-es metróvonalon, a Bastille megálló épp a történelmi időket élt tér alatt található, melyet egy 180 négyzetméteres forradalmi hangulatú kerámia freskó díszít. Liliane Bélembert képe az "Odile Jacquot et Le Boulanger" az 1789-es párizsi eseményeket eleveníti fel. A Bastille megálló 5-ös vonalán, egy érdekes alaprajzzal is találkozhatnak a turisták, amely a Bastille eredeti helyét ábrázolja.

A 11-es vonalon, az Arts-et-Métiers megállóban elmerülhetünk Verne Gyula, Nemo Kapitány című művének világában. A 12-es vonal Abbesses megállójában egy csodálatos Art nouveau stílusban készült üvegablak ékesíti a bejáratot. Ugyanez a stílus képviselteti magát az 1999 októberében felújtott Guimard pavilon formájában, mely a 2-es metróvonal Porte-Dauphine megálló főbejáratánál fogad minket csodálatos meleg színeivel és kerek üvegablakaival.