Egymillió utast érinthet a British Airways-sztrájk

Vágólapra másolva!
A British Airways dolgozóinak tervezett karácsonyi sztrájkjára készülnek a rivális légitársaságok is. Az érintett társaságok foglalásai és a jegyárak is emelkedtek az elmúlt két napban. A sztrájk közel egymillió utast érinthet.
Vágólapra másolva!

Több mint egymillió utast érinthet a brit nemzeti légitársaság dolgozóinak karácsonyra hirdetett sztrájkja, s bár a munkabeszüntetés részletei még nem ismertek és az sem, hogy mely járatokat törölhetik, az már most biztos, hogy hatalmas káosz várható a londoni repülőtereken. Az utaskísérők sztrájkja a tervek szerint december 22-től január 2-áig tart majd.

A tengerentúli járatokat üzemeltető társaságoknál, például a Deltánál, vagy a Virginnél szinte azonnal emelkedni kezdtek az árak a hír hatására és az egyik legnagyobb európai fapados, az easyJet is közölte, hogy megnőtt a foglalások száma a népszerű városokba induló járataira. Pail Simmons, a légitársaság nagy-britanniai igazgatója a Guardiannek elmondta, hogy az ünnepi időszakra 75 százalékos foglaltságot regisztráltak, de további 160 ezer hely még az utazók rendelkezésére áll. Több légitársaság nagyobb gépeket állít szolgálatba, vagy növeli a járatszámot a sztrájk idején.

Becslések szerint a British Airways napi 30 millió fontos veszteséget szenved majjd el a sztrájk ideje alatt, s annak érdekében, hogy ezt elkerülje, jogi úton próbálja megakadályozni a munkabeszüntetést. Elemzők ugyanakkor kevés esélyt látnak ez utóbbi sikerére.

A riválisok ugyanakkor jelentős extra-bevételre tesznek majd szert. Az easyJet mintegy 400 ezer új utast szállíthat, ami 40-60 millió font pluszbevételt jelent majd a társaság számára. A repülőjegyek árait összehasonlító skyscanner.net is bejelentette, hogy az oldal látogatottsága 11 százalékkal nőtt a sztrájk bejelentése óta.