Átadták az ország első négyüléses síliftjét

Vágólapra másolva!
Az eplényi sípályán üzembe helyezték Magyarország első és egyetlen négyüléses felvonóját. A három éve kezdődött sípályafejlesztés során 800 millió forintos beruházással Magyarország egyik legmodernebb síterepe jött létre. Az idei felvonó fejlesztéssel duplájára növekszik a völgyből a hegytetőre szállító felvonók kapacitása. 
Vágólapra másolva!

A bakonyi síterepen a korábbi - három darab csákányos és két tolókaros - felvonó-kapacitás az új lifttel duplájára növekszik, s így egy óra alatt 4800 síelő juthat fel a pályák tetejére. Az üzemeltetők a tavalyi 25 ezres forgalom után, idén ennek közel kétszeresére számítanak a 4,5 kilométer hosszúságú pályarendszeren.

Forrás: Nordica Síaréna

A lift a nyári időszakban libegőként üzemel majd a tervek szerint, 757 m hosszúságával ez lesz Magyarország harmadik leghosszabb, és egyetlen négyüléses felvonója. A Bakony szívében elhelyezkedő pálya mikroklímája, és a közel 40, korszerű berendezéssel rendelkező hóágyúpark révén a pályarendszer már akár mínusz két celsius foktól hóbiztos. A sícentrum az előző szezont folyamatos nyitva tartás mellett 78 havas nappal zárta, az üzemeltetők az idén 90 napos szezonban bíznak.

Magyarországon egyedülálló módon már az elmúlt szezonban sikeresen működött az esti sízés Eplényben. A szezon idején minden nap este 9 óráig várja az esti síelés kedvelőit az eplényi pálya, és idén decembertől a tervek szerint közvetlen buszjáratok indulnak majd a pályához Budapestről.

Forrás: [origo]

A síterep zárt oktató területén tanuló liftek várják a kezdő síelőket, gyerekeket és felnőtteket egyaránt. Kölcsönző és szerviz, valamint a síeléshez és a hideg elviseléséhez elengedhetetlen hütték is megtalálhatók a pályán. A sícentrum része egy síház - panzióval és 150 fős étteremmel -, körbár a hegy tetején, jégbár és hangulatos búboskemence kis fabüfével.