Ahol a hónak is illata van

Vágólapra másolva!
Akár nyugodt és családias körülményekre, akár nyüzsgő és nagyvilági hangulatra vágynánk, Svájc idén is a legmagasabb színvonalú szolgáltatásokat és programokat nyújtja a telelőknek. Álom üdülések Luzernben és Genfi-tó környékén, ahol kutyaszánozhatunk, 3000 méter magasan hőlégballonozhatunk, kipróbálhatjuk a szkeletont, és mély hóban hótalpazhatunk.
Vágólapra másolva!

A Genfi-tó körüli Alpokban egy hete indult az igazi síszezon. A legismertebb üdülőhelyeket, mint amilyen Château-d Oex, Villars-Gryon, Leysin Les Diablerets, valamint Rougemont és Les Mosses, igazi családi paradicsomként tartják számon. Az idei szezonban, ezekben a festői szépségű hegyi falvakban a 9 év alatti gyermekek ingyen síelhetnek. Érdemes érdeklődni a közeli Gstaad Mountain Rides síterületeken, mert ez a kedvezmények ide is kiterjednek, és sok gstaadi szálláshely is csatlakozott az akcióhoz.

Fotó: Vass László [origo]

Les Mosses és La Lécherette egyedülállóan változatos sífutópálya-hálózata és hótalpas túraparadicsoma az Espace Nordique miatt izgalmas hely. Itt közel 56 kilométernyi hótalpas túraösvény és több mint 40 kilométernyi sífutópálya található. A kijelölt túraösvényeken a mélyhavat kedvelő hótalpasoknak minden álma teljesül. Nesztelen, nyitott területeken és hatalmas fenyvesek között gyalogolhatnak akár órákon át, és gyakran teljesen szűz hóban. A visszatérő turisták állítása szerint az Espace Nordique területén a táj ámulatba ejtően szép és a hónak szó szerint illata van.

Akik érdeklődnek a hótalpas túrák iránt, azoknak jó tipp lehet még az idei szezonra a Nyon régió, a Vallée de Joux, az Yverdon-les-Bains régió és a Sainte-Croix-Les Rasses síterep közös ajánlata. Ennek keretében jövő év március 31-ig a kétéjszakás, kétágyas, reggelis szálláshelyeket igen kedvez ő áron, ráadásul 2 napos ingyenes hótalp kölcsönzéssel és a helyi tömegközlekedési eszközök ingyenes használatával kínálják. A kedvezményekkel érdemes március elején élni, és a vakációt összekötni a március 6-án kezdődő nemzetközi kutyaszános bajnoksággal.

Les Diableretsből, a legkedveltebb családi üdülőterületről a Le Meilleret, az Isenau és a Glacier 3000 síközpont közelíthető meg könnyedén. A gyerekek számára is élvezetes szánkózásra itt éjjel-nappal, a nap 24 órájában van lehetőség. A szánkópálya 7,2 kilométer hosszú, és éjszaka is biztonságosan kivilágított. A Les Diablerets és a Villars-Gryonsívidékei összeköttetésben állnak egymással, így összesen 36 sílifttel közel 120 kilométernyi pályát lehet bejárni.

Fotó: Vass László [origo]

Leysinben, a sokak által kedvelt családi üdülőhelyen igen népszerű a tobogán, vagy más néven szkeleton. A szkeleton a 2002-es téli olimpia óta újra bekerült az ötkarikás sportágak közé. A szkeletonosok a szánkóhoz hasonlatos, de laposabb és szélesebb szerkezetet hason fekve lovagolják meg, és a pingvinekhez hasonlóan fejjel előrefele csúsznak a jégteknőben. A leysini Toboganning Park Európa legnagyobb pályájával büszkélkedhet. A gyerekeknek azonban a biztonságosabb snowtube-ot ajánlják a szervezők. Belépőjegyek 20-22 frankért válthatók.

Château-d Oex-ban 2010. január 3-31 között Nemzetközi Ballonfesztivált rendeznek immár harmincadik alkalommal, ahol 20 országból legalább 130 hőlégball emelkedik a magasba. Lesz mini ballon és paplanernyős bemutató, ejtőernyősök látvány show-ja, öltözködő gyorsasági verseny gyerekeknek, esténként pedig alpesi utcabál.

Forrás: MTI

Az alpesi ballonozást a legbátrabbak ki is próbálhatják, de ebben az esetben nem kifejezett sétarepülésre kell készülni. Az alpesi ballonozás már-már extrém sportnak számít, hiszen a kosarak egészen 1500, sőt akár 3000 méterig emelkednek, és a Château-d Oex-i csúcsok mellett haladnak el. Nemcsak meleg ruha, de egy kis rugalmasság is szükséges. A szélviszonyok hirtelen változhatnak, így a kapitányok nem tudják előre, méterre pontosan meghatározni a landolás helyét. Az egyórás ballonozás ára, egy kupica baráti cirbolya pálinka után 380 frank.

Luzern és környéke: téli barlangtúrák és husky-kemping

Az alpesi országban sehol máshol nem találni ennyi tipikusan svájci élményt ilyen parányi területen. Az egyik ilyen tipikus svájci program a fondüvel egybekötött sétahajózás a Vierwaldstättersee vizén, illetve a síterepek hajós megközelítése. Luzernből, valamint a Vierwaldstättersee számos kikötőjéből hajó is indul a sí vidékekre. A Beckenried-Klewenalp síterep például meglepő módon a legegyszerűbben a víz felől közelíthető meg.

Fotó: Vass László [origo]
Luzern

Aki a mély hóval borított területeket kedveli, annak érdemes a hóbiztos Engelberg-Titlis síterepre ellátogatnia. A Gotthárd-hágó lábánál fekvő Andermatt a jó kondiban lévő, ambiciózus síelők és snowboardozók figyelmébe ajánlják, míg az autómentes és családbarát Melchsee-Frutt síterep elsősorban a családok számára lehet ideális választás.

A Husky Camp-et Muotathalban nem kutyáknak találták ki, de a kutyaszánozás szerelmesei itt kiélhetik magukat. Szálláshelyek is vannak a tábor területén ahol almapürével, alpesi pásztor-makarónival és fondüvel vendégelik meg a turistákat. A régió másik érdekes programja a barlangtúra. A Hölloch, Európa harmadik legnagyobb barlangrendszerében szakképzett barlangászokkal fedezhetjük fel a cseppkövek földalatti világát.

Fotó: Vass László [origo]
Felvonó a Titlis csúcsára

Luzernben nagy hagyomány van az újévi parádéknak és tűzijátékoknak. Erre az időszakra szinte minden szálloda készül valamilyen ajánlattal. A rendezvényektől függetlenül a városban legalább 10 kétcsillagos szállodát találunk, amelyek a helyi viszonyokhoz képest elfogadható áron (130 frank) kínálnak igényes szobákat. A Hotel Alpha-ban, a Hotel Goldener Stern-ben, a Pension Villa Maria-ban, a Hotel Schlüssel-ben és a Hotel Spatz-ban érdemes a foglalásokat intézni.