Az adósságok ellenére folytatódnak a megaépítkezések Dubajban

Vágólapra másolva!
A fizetésképtelenséggel fenyegető adósságválság ellenére folytatódnak a megaprojektek Dubajban; január 4-én felavatják a világ legmagasabb épületét és egy újabb mesterséges szigetcsoportot is építenek a Perzsa-öbölben.
Vágólapra másolva!

A novemberben adósság-törlesztési haladékért folyamadott Dubai World állami fejlesztési társaság a világ nyolcadik csodájaként is emlegetett, tavaly átadott Pálmasziget (Palm Jumeriah) után még nagyobb szabású vállalkozásba kezdett. Az újabb mesterséges szigetcsoport neve egyszerűen "A világ" (The World), és több mint 300 kisebb-nagyobb szigetből áll, amelyek partvonalai a bolygó földrészeinek és országainak körvonalait rajzolják meg, mint egy világtérkép.

Forrás: ELTE

Az építkezést és a következő megaprojekt, Az univerzum (The Universe) nevű szigetcsoport előkészületeit a világméretű gazdasági válság nyomán leállították, a The National című dubaji lap jelentése szerint azonban hónapokon belül tovább folytatódnak A világ építési munkálatai, és a szigetek több mint 70 százaléka már vevőre talált.

Minden idők legmagasabb épületének átadására nem kell hónapokig várni; a The Gulf News című egyesült arab emírségekbeli lap a hét végén azt írta, hogy a több tucatnyi apróbb felhőkarcoló és a Közel-Kelet legnagyobb bevásárlóközpontja mellett emelkedő Burdzs Dubaj (Dubaj Torony) átadó ünnepségét 2010. január 4-én tartják meg. A 160 emeletes, 818 méteresre tervezett toronyépületet maga az uralkodó Sejk Mohammed ibn Rasíd al-Maktúm emír avatja fel, aki az átadás napján ünnepli trónra lépésének negyedik évfordulóját.

Forrás: [origo]

Az öt éve épülő felhőkarcoló már 2007-ben elérte az 512 méteres magasságot, amivel felülmúlta az addigi csúcstartót, a tajvani Taipei 101-et. Az avatás időpontját többször elhalasztották, eredetileg idén, legkésőbb a december 2-i nemzeti ünnepre kellett volna befejeznie a munkát a kivitelezőnek, de az amerikai Adrian Smith tervei alapján végzett 2,85 milliárd eurós fejlesztés belsőépítészeti problémák csúszott.

Dubaj a relatív nyersanyagszegénység miatt fogott bele a nagyszabású beruházásokba. Az apró ország az Egyesült Arab Emírségek tagállama, amely a harmadik legnagyobb olajexportőr, kitermelhető olajvagyona pedig nagyságra az ötödik a világon, de az ásványkincs 90 százaléka a legnagyobb társállam, Abu Dzabi területe alatt fekszik, Dubaj olajjövedelmei pedig szinte elhanyagolhatók, az ország ezért az idegenforgalomra és hitelből fedezett, hatalmas értékű luxusingatlan-beruházásokra alapozta gazdaságának fejlesztését.

A pénzügyi válság miatt azonban a luxusingatlan-szektor forgalma is csaknem elapadt, az építkezések leálltak, és gyakorlatilag egyik napról a másikra bevételek nélkül maradtak a fejlesztők, köztük a Dubai World, amely a három meghatározó állami óriásvállalat legnagyobbika az Investment Corporation of Dubai és a Dubai Holding előtt.

Novemberben aztán a Dubai World - amelynek adósságát különböző becslések 30 és 60 milliárd dollár közé teszik - hiteltörlesztési haladékot kért, decemberben pedig Abu Dzabi egy 10 milliárd dolláros csomaggal sietett a társállam segítségére. Így sikerült megelőzni a Dubai World fizetésképtelenségét, de a gyorssegély csak 2010 áprilisáig biztosítja a holding, és főként a hozzá tartozó Nakheel ingatlanfejlesztési társaság stabilitását - áll a Die Presse című bécsi lap online kiadásában megjelent beszámolóban.