Kötelező a bukósisak a gyerekeknek a legtöbb osztrák sípályán

símelléklet, síbakancs
Vágólapra másolva!
Újabb osztrák tartományban, Stájerországban lépett életbe az a szabály, amelyik kötelezővé teszi a 15 évnél fiatalabb gyerekek számára a bukósisak használatát a sípályákon. azok a magyar családok, akik a téli szünet utolsó napjaiban indulnak Ausztriába síelni, mindenképpen vegyenek, vagy legalább kölcsönözzenek sisakot! 
Vágólapra másolva!

Tavasz óta kötelező a bukósisak használata Alsó-Ausztriában, december eleje óta Karintiában, január elsejétől Stájerországban, vagyis a magyar határhoz legközelebbi síterepeken most már mindenhol. Ausztria nyugati tartományaiban, így például Tirolban továbbra sem kötelező a bukósisak.

Büntetés elvileg sehol sincs, a lifttársaságok dolgozói felengedik a pályákra azokat a gyerekeket is, akiken nincs sisak, viszont ha balesetet szenved egy ilyen gyerek, akkor nagy valószínűséggel a biztosító nem fogja kifizetni az orvosi kezelését - derül ki a sitv.hu közleményéből.

Forrás: AFP

Az előző szezonban 68800 síbaleset történt Ausztriában, ebből 8000 esetben 15 éven aluli gyerek sérült meg. Ráadásul a gyerekeknél a sérülések nagy része a fejet érinti.

Idén különösen indokolt a sisak használata a magyar határhoz közeli pályákon minden országban, hiszen a kevés hó és a rossz minőségű pályák miatt még jobban megnő a sérülésveszély. Szlovákiában például 2009 utolsó hetében két síelő életét is egyértelműen a bukósisak mentette meg, egyikőjük egy fának csapódott, a másik pedig a kemény, műhavas pályán verte be a fejét.