Vágólapra másolva!
A dél-dalmáciai Dubrovnik nagy idegenforgalmi attrakciója, a sikló június 1-től ismét turistákat szállít a város fölötti Srdj-hegyre. Bővítik a város repülőterét és egy új múzeum is létesül.
Vágólapra másolva!

A délszláv háborúban 1991 végén, összehangolt támadás érte a műemlékvárost földről, vízről, levegőből. Ekkor több találatot kapott a Dubrovnik fölött magasodó hegyre fölkúszó sikló acélváza és a kabinok is. A hegy tetejéről pompás kilátás nyílik a vízen szinte lebegő városra és a távoli szigetekre.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Húsvétra elkészülnek a cilipi repülőtér bővítési munkálatai is, és megnyitják az első dubrovniki multimédiás múzeumot az Óváros déli kijáratánál fekvő Revelin-erődben. Az első emeleten 15 nagy képernyőt állítanak fel, és ezeken tájékozódhatnak az érdeklődők az Óváros és környékének látnivalóiról, az UNESCO világörökségi listáján szereplő óvárosi műemlékekről, múzeumokról és a Dubrovniki Nyári Játékok programjairól.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Mindezek mellett is nehéz turistaszezonra számítanak 2010-ben a város idegenforgalmi szakemberei, mégis 5 százalékos növekedést remélnek. Jelka Tepsic, a városi turistaszövetség igazgatója az összesített számok alapján azt mondta, hogy 2009-ben 150 napot tett ki a főszezon Dubrovnikban, 517 ezer turista kereste fel a várost, vagyis két százalékkal több mint az előző évben.

Rövid útifilm Dalmácia legszebb városáról

Növekedést remélnek attól is, hogy az Israir nevű izraeli légi közlekedési vállalat rendszeres járatot indít a turistaszezonban Tel-Aviv és Dubrovnik között. Az A320 típusú Airbusok hetente kétszer, csütörtökön és vasárnap repülnek. Néhány éve ez az izraeli légitársaság charterjáratokat üzemeltet Horvátország és Izrael között.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

Dubrovnikban, a falakkal körülvett Óvárosban található a Balkán-félsziget legrégibb - a XV. században épült -, ma is működő zsinagógája, amelyet a spanyol inkvizíció elől elmenekülő szefárd zsidók alapították.