Jobb város, jobb élet - séta az expóra készülő Sanghajban

Vágólapra másolva!
A metropoliszokban még útkönyvvel sem könnyű választani a látványosságok között, főleg ha csak néhány napra érkezünk. Ilyenkor sokan mellőznék a legismertebb turistahelyeket és olyan látványosságokat keresnének, amelyek unikálisak, de nem minden prospektusban szerepelnek. Kihagyhatatlan érdekességek a világ nyolcadik legnagyobb városában, Sanghajban, ahol az idei világkiállításra legalább 70 millió érdeklődőt várnak.
Vágólapra másolva!

Hogy lehet egy város egyszerre Kelet Párizsa és Kína Manhattanje? Csakis úgy hogy kétarcú. A kétarcúság azonban a városok tekintetében csupa jót jelent, hiszen egyszerre tudnak például forgalmas metropoliszként és barátságos kertvárosként funkcionálni. Sanghaj - a világ nyolcadik legnagyobb városa és Kína üzleti központja - pont ilyen. Míg az egyik végében 430 km/h-val száguld a mágneses vasút a reptér felé, addig a másikban békés városi polgárok kortyolgatják a délutáni kávéjukat a platánfák lombjai alatt.

Forrás: [origo]

A legtöbb kínai várossal ellentétben, Sanghajban a közlekedés alapvetően jónak mondható, ráadásul a légszennyezettség is viszonylag alacsony. Így a turisták bártan buszozhatnak anélkül, hogy megfájdulna a fejük a szmogtól. Érdekes program például a trolibuszozás. A buszokat még 1914-ben állították forgalomba, de tévedés azt hinni, hogy Sanghajban megállt volna az idő. Sőt!

MAGLEV, a szupervonat

Sanghaj üzleti negyedéből (Pudong) indul a világ egyik legmodernebb és leggyorsabb vasútja. Igaz, a vonat csak egy 30 kilométeres szakaszon, a nemzetközi reptér és az üzleti negyed között közlekedik, mégis rengeteg utast szállít. Ezek a német fejlesztésű MAGLEV-szerelvények a mágneses meghajtásnak köszönhetően néhány milliméterre megemelkednek a pályától, és gyakorlatilag lebegve a 430km/órás sebesség elérésére is képesek. A MAGLEV mindössze 9-11 perc alatt teszi meg ezt a 30 kilométeres távolságot.

Forrás: [origo]

A vonatok napközben 15 percenként, délután öt óra után pedig 20 percenként közlekednek. Egy retúrjegy ára 70 jüan (kb. 1900 forint), de létezik egyhetes retúrjegy jegy is, amit 80 jüanért válthatunk. Azok az utasok, akiknek aznapra szóló repjegyük van, 40 jüanból megússzák a vonatozást. Aki csak egyszerű turistaként kivonatozna a reptérig, hogy kipróbálja a szupervonatot a Longyang Road 2100-as szám alatt található állomáson szállhat be.

Séta az egykori francia negyedben

A régi idők városi vagabundjai, írói, életművészei és örömlányai mind itt, a mai Luwan and Xuhui kerületben gyűltek össze. Itt nyoma sincs a nagyvárosi felhőkarcolóknak, az örökké sietős öltönyös fazonoknak. Az árnyas utcákban mindezek helyett, régi Tudor-stílusú lakóházak, rengeteg kávézó és elegáns kisbolt található. Az utcákat szegélyező - mára már hatalmasra nőtt - fákat valamikor Franciaországból hozatták. Lombjaik alatt tavasztól őszig rengeteg turista sétál és kávézgat.

Forrás: [origo]

A kelet Párizsaként is ismert Sanghaj egyértelműen erről a helyről kapta a nevét. Sokan jönnek ebbe a kellemes miliőbe uzsonnára, vagy délutáni kávéra. Ha mi is ennénk valamit, keressük az Amokka, a Di Shui Dong, az Enoteca, és a Saleya éttermeket, mert itt nívós kiszolgálás mellett, elfogadható áron ebédelhetünk. A francia negyedet legkönnyebben az 1-es metróval a Shanxi Nan Lu, vagy a Xujiahui megállótól tudjuk megközelíteni.

Expo 2010: Jobb város, jobb élet

A fenntartható fejlődés jegyében idén 2010. május 1. és október 31. között megrendezendő 2010-es sanghaji világkiállítás, a 21. század városi fejlődését mutatja majd be. A 184 napos expón 195 nemzet és 50 nemzetközi szervezet vesz részt. A szervezők körülbelül 70 millió látogatóra számítanak, akiknek háromnegyede feltehetőleg kínai állampolgár lesz. Ezért a kiállítók - köztük a magyar pavilon is- igyekszik a kínálatát a helyi normákra igazítani. Huszty András, a világkiállítás magyar szekciójának főbiztosa korábban elmondta, hogy mind a külső megjelenést, mind a programokat illetően olyan megoldásokat igyekeznek találni, amelyek "kínaiul" is szólnak a publikumhoz. A pavilonban természetesen kulturális programok lesznek: elhozzák Robert Capa, a 20 század kiemelkedő fotóművészének alkotásait, eljön a Szegedi Kortárs Balett, fellép az ExperiDance, és a magyar rajzfilm is bemutatkozik.

Az augusztus 22-i Magyar Nap mellett az expó helyszínén kívül is lesz magyar vonatkozású program. A Hudec túra során az érdeklődők buszra ülhetnek, és megismerkedhetnek Hudec László neves magyar építész tervei alapján az 1920-as, 1930-as években készült, máig nevezetes sanghaji épületekkel.

Az Arany Gazdagság Tornya: piano bár az 53. emeleten

Nem minden útikönyv említi a világ negyedik legmagasabb épületét (420. 5 méter) a Jin Mao Dashát, magyarul az Arany Gazdagság Tornyát. A 88 emeletes épület egy nyolcszög formájú alapzatból, és az arra csúcsosodó 16 pagodaszerű elem egymásutánjából emelkedik Sanghaj Pudong nevű, előkelő üzleti negyede fölé.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A torony nemcsak mérnöki csoda, de remek látványosság is. Egy úgynevezett lebegő talapzattal rögzítették az épületet, melynek lényege, hogy a földbe fúrt vasbeton váz köré annyi kötőanyagot juttattak, amennyi a későbbi torony összsúlya lett. A Jin Mao Tower talapzata 83 méter mélyre nyúlik, és a lebegő talapzaton túl kifeszített acélcölöpök köré 4 méter vastag betonágyat öntöttek. Az Arany Gazdagság Tornyát így nem pusztíthatja el sem tájfun, és a vizsgálatok szerint egy 7-es erősségű földrengés sem. A torony összesen 75 cm-es kilengést tűr el, és a kalkulációba bevonták az 56. emeleti uszodát is, amely lényegesen nagy tompító hatással bír. Az épület az 50. emeletig kisebb nagyok cégek kirendeltségeinek, és helyi vállalkozások irodáinak ad otthont. Az 51-52. emeletek műszaki ellenőrző szintek, ahova csak a technikai személyzet léphet be, külön erre a célra működtetett belső használatú lifttel. Az 53-tól a 88-ik emeletig 555 szobával a Shanghai Grand Hyatt üzemel, az ötcsillagos kategória nagypénzű szerelmeseinek, a kevésbé tehetős, de igényes bárlátogatóknak, és a pazar látványért fölliftező kíváncsi turistáknak. A Piano bár az 53-on délután 5-től, éjjel 1-ig tart nyitva. Érdemes beülni egy italra.