Közös szlovák-magyar kastélyfejlesztés a határ mentén

Vágólapra másolva!
Uniós forrásból kezdődik meg a szlovák-magyar határ mentén fekvő történelmi magyar kastélyok turisztikai fejlesztése. Az érintett épületek többsége egykor az Andrássy-család tulajdonában volt, s köztük van a legendás krasznahorkai vár is.
Vágólapra másolva!

Mintegy 26 millió forintos uniós és hazai forrás segítségével kezdődik el harminc kastély turisztikai fejlesztése a magyar-szlovák határ mentén. Az országhatárokon átnyúló területi együttműködési program keretében zajló beruházás Szabolcs-Szatmár-Bereg és Kassa megye kastélyainak és kúriáinak egységes turisztikai csomagként való összekapcsolását és népszerűsítését segíti elő.

A fejlesztésre szánt összeg -98 ezer euró - nagy része elsősorban marketing célokat szolgál, így honlapokat, kisfilmeket, információs táblákat készítenek a kastélyok számára, valamint háromdimenziós terminálokat is elhelyeznek, amelyeken virtuálisan látogathatják a látványosságokat a turisták. Távolabbi cél a kiválasztott kastélyok bekerülése az európai kulturális utak sorába.

A programban résztvevő látványosságok listája még nem ismert, az azonban biztos, hogy több, az Andrássy-család tulajdonában volt kastély - így magyar részről akár a tiszadobi és a monoki, a szlovákiairól a betléri, a tőketerebesi vagy a krasznahorkai - is részt vehet a programban.

Tiszadob

A hangulatos nagyközség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye nyugati végében található, Nyíregyházától 44, Miskolctól 42 és a fővárostól 200 kilométerre fekszik, gyakorlatilag három megye találkozásánál. A település legismertebb nevezetessége az Andrássy-kastély, amely Magyarország egyik legszebb kastélya.

Forrás: [origo]

A csodálatos környezetben, az élő és a holt Tisza közvetlen közelében fekvő kastélyt 1880 és 1885 között építette Andrássy Gyula. A szájhagyomány szerint az Erzsébet magyar királyné tiszteletére épített kastély a Loire menti lovagi kastélyok mintájára épült. Érdekessége, hogy az év körmintájának megfelelő tagolásban négy bejárattal, tizenkét toronnyal, ötvenkét szobával és háromszázhatvanöt ablakkal alkotta meg tervezője. A kor hagyományainak megfelelően a kastély környezetében rendezett parkokat (északon angol, délen francia) alakítottak ki. Az angolpark még napjainkban is pompás látványt nyújt. A kastély egészen 1945-ig az Andrássy család tulajdonában volt.

A tiszadobi kastély - a turisztikai fejlesztéstől függetlenül - hamarosan megújul. Az idén tavasszal kezdődő rekonstrukciós munkák érintik a 2.700 négyzetméteres épületet és a környező 15.500 négyzetméteres parkot is. A kivitelezők 2011 novemberére ígérik a munkálatok befejezését és az épület és park teljes rendbetételét. A 2,2 milliárd forintba kerülő felújításhoz az Európai Unió közel 1,7 milliárd forintot biztosított, amelyhez a megyei önkormányzat - mint tulajdonos - húsz százalékos önerővel járult hozzá.

Monok

Forrás: [origo]

Tiszadobtól 32 kilométerre északra, a Zemplénben találjuk Mokot és az itt található, Andrássy-kastélyt. Az épület a kevésbé ismert hazai kastélyok sorába tartozik, pedig érdemes lenne a szélesebb nyilvánosságra. A település és az Andrássy család kapcsolata a 18. század végén kezdődött: 1750-ben a város melletti domboldalra építetett Andrássy György gróf barokk stílusú kastélyt, melyet a 19. században klasszicista elemekkel bővítettek. Földszinti kápolnája 1770-1771 között épült. 1908-ban Andrássy Dénes a Gyermekvédő Ligának adományozta az épületet, melyben 1914-től napjainkig általános iskola működik.

Betlér

A szlovák-magyar határtól mintegy ötven kilométerre fekvő Betléren (Betliar) található Andrássy-kastély a térség kiemelkedő turisztikai látványossága és egyben a környék legjobb állapotban fennmaradt kastélya. A nagyrészt eredeti berendezésekkel fennmaradt épületben jelenleg kastélymúzeum működik.

Forrás: [origo]

A kastélyt Andrássy István építette egy korábbi épület alapjainak felhasználásával a 17. század végén. Kezdetben erődített várkastélyként funkcionált, de később mikor a család elhagyta Krasznahovka várát és Betlérbe költözött, lakófunkciói nagyobb szerepet kaptak. Jelenlegi állapotát a 18. század végén történt átalakítások során nyerte el. Az épület 1994-ben műemléki felújításon esett át, melynek eredményeképpen Európa Nostra díjat kapott. A kastélymúzeumban "A nemesség lakáskultúrája a 18-19. században" címmel állandó kiállítás tekinthető meg. A kiállítás mellett a kastély könyvtára, illetve a kiállított vadász kellékei és vadásztrófeái várják az érdeklődőket.

Tőketerebes

Forrás: [origo]

Előző kastélyunktól 129 kilométerre keletre, a sátoraljaújhelyi határátkelőtől mindössze 29 kilométerre északra találjuk a tőketerebesi Andrássy-kastélyt. A kastély építése nem a család nevéhez fűződik, már a 13. században vár állt a mostani kastély helyén. Később a korai épület köveiből épített itt kastélyt a Csáky család. Ez az épület került a 19. század első felében az Andrássy család tulajdonába. Végső, ma is látható formáját is ekkor kapta. A 20. században sokáig kórházként működött az épület, jelenleg a Honismereti Múzeum kiállításai tekinthetők meg a kastélyban. A sok hasonló épület közül kiemeli, hogy a kastély parkjában épült fel az Andrássy család neogótikus stílusú mauzóleuma 1893-ban, melyet jelenlegi kitűnő állapotára 2005-ben újítottak fel.

Krasznahorka

A korábbi cikkünkben bemutatott felvidéki várak közül talán a sokszor megénekelt "Krasznahorka büszke vára" a legismertebb, többek között Jókai Mór "A lőcsei fehér asszony" című művének témájául is szolgáló Andrássy-Serédy Zsófia múmiája miatt.

Forrás: [origo]

Krasznahorka a hegyekkel körülvett rozsnyói katlanban, egy kopár csúcson emelkedik a magasba. A jó adottságú terepen már 1320-ban vár állt. A hegykúp lábánál elhaladó, Erdélyt a Szepességgel összekötő út miatt kiemelt jelentősséggel bírt, talán ezért is fejtett ki jelentős igyekezetet az Andrássy család, hogy birtokába kerülhessen a vár. Végül ez 1642-ben valósult meg, így az egyik legkorábbi Andrássy birtok lett. A várban jelenleg a Betléri Múzeum kiállításai tekinthetőek meg, amely a vár történetét, valamint a vár lakóinak korabeli életkörülményeit mutatja be. A kastély berendezésének több része eredeti, kiemelkedik ezek közül a konyha részleg és a fegyvergyűjtemény.