Jó a hóhelyzet a hazai síterepeken

Vágólapra másolva!
Legalább 10-15 centiméteres hó esett szombat hajnaltól délig a legnagyobb magyarországi síközpontokban. A pályák általában jól megközelíthetők, a bánkúti azonban csak vasárnap nyit ki. A Velencei-tavon, a kijelölt helyeken, már lehet korcsolyázni.
Vágólapra másolva!

Hajnal óta legalább 10 centiméteres hó esett a legmodernebb magyarországi síterepnek számító Eplényben - tudtuk meg a létesítmény információs szolgálatától. A hó minősége jó, a szombaton esett alatt is volt már bő tíz centi.

A környező utak járhatók, az alsó parkolók lassan megtelnek, ezért rendőrök irányítják a forgalmat. A fölső parkolóban van még hely, onnan kisbuszok hozzák le a síelőket a liftekhez.

Visegrádon, a Nagy-Villámon délig 15 centiméter esett, és változatlanul szakad. Az alsó pályákon félméteres hóágyúzott hó az alap. A fölső szakaszon a szezonban először nyit ki egy pálya, így az egész komplexum működni fog - mondta az [origo]-nak a sícentrum munkatársa.

Az üzemeltetők saját gépekkel takarítják a szerpentint, de így is elég csúszós, hólánccal járható biztonságosan. A Fellegvár felőli utat ajánlják a vendégeknek. A főutat sózzák is, ezért jól járható, bár a Független Hírügynökség információi szerint a város nehezen megközelíthető. A síterep parkolóiban hely van még bőven, hó pedig az előrejelzés szerint még bőven fog esni a mai nap folyamán.

Mátraszentistvánon 10-15 centi esett, a hóágyúzottal együtt összesen 30-70 centis hó borítja a pályákat. Téli gumival járhatóak, kissé hókásásak az utak, egyelőre nincsen tömeg. Délutánra várhatóan felszakadozik kissé a felhőzet, akkor elállhat a havazás - tájékoztattak a helyi Síparkban.

A mátraszentistváni centrum honlapján arra is felhívják a figyelmet, hogy a pályák a folyamatos havazás miatt vélhetően erősen buckásodni fognak a nap folyamán.

Megnyíltak a Velencei-tavi jégpályák

Az agárdi Pop strandon és a velencei Ifi strandnál lehet biztonságosan korcsolyázni a Velencei-tavon. A tó más területein változó a jégréteg vastagsága, sőt egyes részeken még "hullámzik" is a víz - hívta fel a figyelmet Falusí Ferenc tófelügyelő.

Annak ellenére, hogy a tónál reggel óta felváltva esik az ónos eső, szállingózik a hó, a hódara, a korcsolyázók százai lepték el a kijelölt jégpályákat. Ezeken biztonságos, 13 centiméter vastag a jég, alkalmas a sportolásra A tó belseje felé viszont fokozatosan vékonyodik. A Cserepes-szigetnél és Gárdony közelében rianások is megjelentek.

Veszélyes jégre lépni a kikötők közelében, a nádasoknál, a dinnyési Mohosz-kikötőnél és az északi parton. Ezeken a helyeken táblák is figyelmeztetnek a veszélyre.

Bánkúton eddig 15 centi hó esett, és továbbra is esik, a pályákat azonban karbantartják szombaton, csak vasárnap reggel 9-kor nyitnak.