Senki nem tud a sanghaji Hudec-épületek magyar felújításáról

Vágólapra másolva!
Nem tudnak a magyar kormányhivatalok Huszty Andrásnak, a világkiállításon való magyar részvételért felelős miniszterelnöki megbízottjának kijelentéséről, amely szerint magyar pénzből újítják fel Sanghaj világhíres, Hudec László építész által tervezett épületeinek egy részét. A megkérdezett kormányhivatalok egyikénél sem tudták megmondani, hogy milyen forrásból és mekkora összeggel támogatja a felújításokat az állam, és hogy Huszty András mire is gondolt pontosan.
Vágólapra másolva!

Magyarország anyagilag is támogatja majd a Sanghajban található, Hudec László építész által tervezett épületek felújítását. Ezt dr. Huszty András, a Világkiállításon való részvételért felelős miniszterelnöki megbízott mondta a magyar pavilon belső munkálatainak megkezdésekor rendezett ünnepségen, még tavaly december közepén. A megbízott elmondta, hogy a magyar hozzájárulás pontos összegét nem ismeri, illetve arról, hogy pontosan mely épületeket érint a támogatás, a kulturális örökségvédelmi szakintézmények állapodnak meg. A bejelentés nagy médiavisszhangot kapott a kínai nagyvárosban, többek közt a Sanghai Daily című napilapban is megjelent és az MTI is közölte. A kínai lap információi szerint a felújítandó épületek között lehet Sanghaj két meghatározó épülete is, a Nagy Színház és a Park Hotel. Huszty szerint a felújítás költsége nem az expo költségvetését terheli, de azt nem mondta el, hogy pontosan milyen forrásból történik.

Hudec László személye és munkássága nagy ismertségnek és megbecsülésnek örvend Kínában és főleg Sanghajban, ahol a múlt század 20-as, 30-as éveiben több középületet, szállodát és gyárat építettek az ő tervei alapján a klasszicista stílustól az art decón át a modernig. Huszty András szerint a Hudec által tervezett 60 sanghaji épület közül elsősorban azok jöhetnek szóba a támogatásra, amelyek állapota ezt indokolja.

Forrás: AFP

A világkiállításon fontos szerepet kap Hudec munkássága, ugyanis a szervezők Hudec-túrákat indítanak, amelynek során az érdeklődők buszra ülhetnek, és megismerkedhetnek a neves építész tervei alapján készült, máig nevezetes sanghaji épületekkel.

Az állítólagos magyar finanszírozás ügyében megpróbáltuk elérni Huszty Andrást, de ő jelenleg Kínában tartózkodik. A kormánymegbízott titkárságán a Miniszterelnöki Hivatalban kérdésünkre elmondták, hogy nem hallottak a nyilatkozatról, és arról sem tudnak, hogy milyen forrásból és mely intézmény finanszírozná a felújításokat. Hasonló választ kaptunk a Külügyminisztériumtól és a kormányszóvivői irodától is.

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatalnál Róna Katalin sajtóreferens az [origo] kérdésre elmondta, hogy ők sem tudnak a sanghaji épületek magyar forrásból történő felújításáról. A hivatalnál ilyen forrás egyébként nincs, csupán mintegy 10 millió forint áll rendelkezésre vészhelyzetben lévő épületek megmentésére. Róna Katalin elmondta, hogy volt már példa hasonló finanszírozásra, de a külföldön lévő magyar kötődésű épületek felújítását rendszerint a Nemzeti Kulturális Alapon keresztül valósítják meg és az Oktatási és Kulturális Minisztérium finanszírozza.

A Nemzeti Kulturális Alap sajtóosztályától megtudtuk, hogy ha a finanszírozás pályáztatás útján történik, akkor a pályázat kiírására még legalább fél évet kell várni, a kifizetésig pedig egy év is eltelhet. Az NKA-nál elmondták, hogy a legtöbb esetben az OKM büdzséjéből finanszírozzák az ehhez hasonló beruházásokat, de ha egyáltalán valóban sor kerül a sanghaji épületek felújítására, akkor ehhez valószínűleg parlamenti döntésre lesz szükség.