Vágólapra másolva!
A ház-, vagy lakáscserélős utazás eddig jobbára Nyugat-Európában, vagy még inkább az Egyesült Államokban volt népszerű. Most már egy magyar nyelvű oldalon is hozzájuthatunk így költségkímélő nyaraláshoz, sőt például üdülési jogot is cserélhetünk. Mondjuk autóra.
Vágólapra másolva!

Az igazán olcsó és nem különben különleges utazási formák közül az úgynevezett couch surfing a legismertebb, amit talán kanapé-bérletnek lehetne fordítani és tulajdonképpen egy rendkívül egyszerű koncepció: az erre szakosodott közösségi oldalakon a regisztrált felhasználók kiválasztják a meglátogatni kívánt városokat a világ bármely pontján és az adott városban a weboldal segítségével találhatnak maguknak olyan embereket, akik hajlandóak vendégül látni az utazókat saját lakásukban.

A legismertebb ilyen oldal a CouchSurfing.com, amely jelenleg közel 900 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik, s több mint 200 országból találhatunk rajta tagokat. Ha valaki a CouchSurfing.com-on szervezi következő utazását, azért ne számítson az előkelő szállodák színvonalára. A legtöbb esetben a rendelkezésre álló ágyak és férőhelyek fiatalok által bérelt kis lakásokban vannak, de a sokak szerint pontosan ettől különleges egy ilyen utazás.

A "kanapé szörfölés" ideális megoldás az alacsony költségvetéssel utazóknak, diákoknak, egyetemistáknak, s nem utolsó sorban mindig új helyeket, embereket lehet megismerni, ráadásul a városnézések és az étkezések költségei miatt sem kell túlzottan izgulni.

Forrás: AFP

Az ötlet kétségkívül sikeres, de vannak szkeptikusok is, akik szerint korántsem veszélytelen egy alig ismert, idegen ember lakásában tölteni az éjszakákat. Ezeket a kockázatokat hivatott csökkenteni a regisztrációkor kötelező személyazonosítási procedúra, de igazából ez még nem jelent teljes biztonságot. Az oldal üzemeltetői azt tanácsolják a felhasználóknak, hogy mielőtt kiválasztanak egy vendéglátót, vagy vendéget, a többi felhasználó hozzászólásaiból, véleményeiből szerezzenek információkat. A statisztikák szerint ugyanakkor a legsúlyosabb bűnesetek apró lopások és a weboldal üzemeltetői szerint a felhasználók csupán 0,2 százalékának volt negatív tapasztalata. Ez persze a legtöbb útra kelő fiatal szüleit aligha nyugtatja meg. A felhasználók szerint ugyanakkor az utazás előtti online társalgás a vendéglátókkal éppen elegendő ahhoz, hogy valamelyest megismerjék a házigazdát, mielőtt belépnének az idegen ajtón.

Az utazók egyébként értékelhetik is vendéglátóikat, így segítve a többi felhasználót a választásban. A szörfözőknek a legtöbb városban különböző programokat is szerveznek, Budapesten például népszerű program a romkocsmák látogatása. A couch surfing egyébként a magyar utazók körében is népszerű, az említett oldalon több mint 5 ezer magyar regisztrált felhasználó van, így akár országon belüli utazgatásra is van lehetőség.

Házcsere az igényesebbeknek

Ennek egy továbbgondolt változata, mikor a felhasználók nem vendégül látják az utazókat, hanem lakásukat, vagy házukat ajánlják fel a külföldieknek, hogy meghatározott ideig használják azokat. Cserébe természetesen a felajánló is igénybe veheti vendége üresen maradt lakhelyét az előre megbeszélt időpontra.

A house swapping, vagy house exchange (ház cserélgetés) kezdetben a fentiekben vázolt módon zajlott: egy közösségi oldalon regisztráltak a felhasználók, majd a célpont kiválasztását követően személyesen egyeztették le a házcsere időpontját. A szabály az volt, hogy mindenki a tényleges lakhelyét kínálta fel az utazónak, (így például nyaraló nem jöhetett szóba) de nagy hátrány, hogy mindkét fél számára megfelelő időpontot kellett találni.

Forrás: [origo]

A kínálat növelése érdekében ma már nem ennyire szigorúak a szabályok és többféle házcserélő-megoldás létezik, amelyben azok is részt vehetnek, akiknek mondjuk több lakása, vagy esetleg nyaralója van és ezeket szeretné felajánlani másoknak. Ezzel a lehetőséggel csökken az a kényelmetlenség, hogy egy időben kell utazniuk a lakásukat, házukat egymásnak felajánlóknak. Ehelyett a házcserélők úgy élvezhetik a pihenést, hogy közben vendéglátóiknak sem kell kikötözniük otthonukból, ráadásul így az időpont kiválasztása is sokkal rugalmasabb.

A harmadik megoldás pedig nem is igazi házcsere, ilyenkor vendégül látják egymást a résztvevők, de úgy, hogy közben a házigazdák is otthon maradnak. Az Egyesült Államokban több házcserélő oldal működik, - Intervac - de az igazán népszerűek a nagy nemzetközi site-ok, min a HomeExchange, vagy a Digsville.

Már magyarul is

A magyar nyelven működő detuti.hu oldalon hasonlóra nyílik lehetőség. Itt mindenki felajánlhatja lakását, vagy házát az érdeklődőknek egy nyaralás erejéig, míg ez idő alatt a cserepartner otthonában szállhat meg, és megismerheti az adott hely látnivalóit. Szinte az ország egész területén találhatunk vállalkozó kedvű utazókat, s csalástól sem kell tartani, hiszen a csere többszöri levélváltás és beszélgetés után jön létre, amikor mind a két fél részéről kialakult a kölcsönös bizalom.

A nyaralás lebonyolításához természetesen itt is regisztráció szükséges és a kategóriák közül a vakációhely-csere pontot kell kiválasztani. A rendszer részletes keresője megadja a pontos találatokat, s amennyiben a regisztrációkor még nincs a rendszerben a csereajánlatnak megfelelő kínálat, a későbbi találatokról e-mailben értesít. Az oldalon egyébként minden más csereajánlat is rögzíthető (ingatlan, jármű, használati tárgy, szolgáltatás, stb.).

Forrás: [origo]

Biztonságban van-e az otthonunk?

A legegyszerűbb, ha a hagyományos házcserélő megoldást választjuk, hiszen ilyenkor gyakorlatilag személyesen is megismerjük cserepartnerünket és ha nem találjuk szimpatikusnak, bármikor elállhatunk az ügylettől. A nyaralás időpontja előtt több alkalommal is beszéljünk partnerünkkel és a legjobb, ha a kezdő időpontban mi magunk adjuk át neki a kulcsokat.

A biztonságérzetünket növelhetjük, ha közösen aláírunk egy részletes megállapodást arról, hogy pontosan mit ajánlunk fel partnerünknek, s ha bármilyen károkozás történik, kölcsönösen vállaljuk a helyreállítási költségeket. Ez már csak azért is fontos, mert a közvetítő ügynökségek nem vállalják a felelősséget a károkért. A statisztikák szerint egyébként a legkomolyabb probléma a takarítás elmaradása a nyaralás végén, de lopás a legritkább esetben fordul elő, hiszen ismert a cserepartner személye, címe, elérhetősége. Íratlan szabály, hogy a nyaralás kezdetén minimális ételt és ital hagyjunk vendégünknek a hűtőben, ha pedig mi magunk is élveztük a nyaralást, egy üveg borral, vagy valami apró ajándékkal hálálhatjuk meg a vendéglátást.