High-tech sítúra - gps-szel a fekete pályán

Vágólapra másolva!
Egy átlagos sítúrán állandó programnak számít, hogy a nap végén egy korsó sör mellett a pályatérkép fölé hajolva ecseteljük - többnyire kissé kiszínezett - napi kalandjainkat a társaknak. Ilyenkor persze mindenki fekete pályán száguldozott lélegzetelállító sebességgel. Egy új kütyünek köszönhetően a kamuzásnak vége.
Vágólapra másolva!

Egy amerikai cég fejlesztette ki a SlopeTracker névre hallgató kis karra csatolható eszközt, amely a síelés közben rögzíti a síelő és a pálya legfontosabb adatait, s ezeket tárolja is. Így később is visszakereshetjük az egyik előző nap besíelt pályaszakasz legfontosabb jellemzőit és saját teljesítményünket is.

A gps-alapon működő szerkezet ráadásul nemcsak a pálya hosszát és lejtését, de a síelő sebességét és az elhasznált kalóriát is méri. A készülék rögzíti a lejtőkön, a lifteken, sőt még a hüttékben eltöltött idő hosszát is. Az egyelőre a nagyobb amerikai és csak néhány európai sícentrumban kölcsönözhető eszköz mellé a nap végén egy sítérképet is kapunk, amelyen megjelölik, hogy az adott napon merre is síeltünk. A térkép hátoldalán pedig minden egyes lecsúszás részletes adatait - megtett távolságot, a pálya meredekségét, a sebességet - láthatjuk.

Forrás: Park City Mountain Resort
Forrás: Park City Mountain Resort

A sítúra minden egyes napjára kérhetünk ilyen statisztikát, s így összehasonlíthatjuk a napi teljesítményünket. Kiderül, hogy sikerült-e fejlődnünk is valamit, vagy csak imitáltuk a síelést. Versenyezni, ugyanakkor nem érdemes a haverokkal. A SlopeTracker ugyanis 50 mérföld/órában, azaz kb. 80 kilométer/órában maximálja a sebességet, s ha a szerkezet ennél nagyobbat mér, a kölcsönzőben büntetést kell fizetni.

A SlopeTrackert a nagyobb amerikai sícentrumokban lehet csak bérelni egyelőre, napi 35 dolláros áron, de a cég tervezi az európai bevezetést is. Próbaképpen egy norvégiai sípályán már működik a rendszer.