Ferihegyről minden Lufthansa-utas elindulhatott

Vágólapra másolva!
A Lufthansa pilótáinak hétfő hajnal óta tartó sztrájkja ellenére nem rekedtek utasok Ferihegyen, mivel a Lufthansa törölt járataira jeggyel rendelkezők más légitársaságok repülőivel juthattak el a célállomásokra; várhatóan nem lesz másképp kedden sem - mondta el Szilágyi Károly, a Budapest Airport szóvivője az MTI-nek hétfőn délután. Közben a francia légiirányítók is négynapos sztrájkra készülnek.
Vágólapra másolva!

A ferihegyi járatok közül hétfőn hét Lufthansa járatot töröltek a 13 induló és 13 érkező közül. A reptér honlapján közölt menetrend szerint kedden 2 érkezőt és 3 indulót töröltek, az e járatokra érvényes jeggyel rendelkezőket a Lufthansa partner légitársaságai szállítják el.

A sztrájk ugyan érinti a Lufthansa diszkont légitársaságát, a Germanwings-et is, de a cég még pénteken jelezte: helyettesítő menetrenddel a járatok többségét közlekedtetik. Ferihegyre két Germanwins járat érkezik és indul naponta, egyiket sem törölték.

Korántsem ilyen jó a helyzet Németországban, ahol a sztrájk óráról-órára, egyre több járatot érint. Kora délelőttig több száz Lufthansa-járatot töröltek a legnagyobb németországi repülőtereken. Egyedül a frankfurti nemzetközi repülőtéren csaknem 150 járat maradt ki, a munkabeszüntetés eddig több ezer utast érintett.

Forrás: AFP

A négy napra tervezett munkabeszüntetést a légitársaság pilótáit tömörítő Cockpit szakszervezet jelentette be, miután eredménytelenek voltak az anyavállalattal a bérek 6,4 százalékos emeléséről, továbbá a munkahelyek garantálásáról még az elmúlt évben kezdett tárgyalások. A négy napra előirányzott munkabeszüntetés a Lufthansát, annak egyik leányvállalatát, a Germanwings-et, továbbá a Lufthansa Cargót érinti, értesülések szerint több mint 4 ezer pilóta vesz részt benne.

A négy nap alatt - hacsak közben nem jön létre megállapodás - előreláthatólag több mint 3200 bel-, illetve külföldi járat esik ki. A légitársaság közölte, hogy a már megvett repülőjegyeket az utasok más járatokra cserélhetik át vagy sztornírozhatják, illetve vasúti közlekedésre válthatják át. A négy napra tervezett munkabeszüntetés legkevesebb 100 millió eurós veszteséget okozhat az elmúlt időszakban a válság, valamint az utasszám visszaesése miatt amúgy is jelentős profitcsökkenéssel küszködő légitársaságnak.

A francia légiirányítók is sztrájkra készülnek

Nehezítheti az európai repülési helyzetet a francia légiirányítók négy napra tervezett sztrájkja is, keddtől péntekig. Öt szakszervezet együtt szólított fel a munkabeszüntetésre, az ellen tiltakozva, hogy az EU az európai légiirányítás egységesítésére törekszik. A tervezett sztrájk megbénítaná a párizsi Charles de Gaulle és az Orly repülőtér forgalmát, de a francia polgári repülési hatóságnak, a DGAC-nak egyelőre becslései sincsenek arról, hogy a munkabeszüntetés hogyan befolyásolná a légiforgalmat.