Zuhannak a szállodai árak világszerte

Vágólapra másolva!
A globális gazdasági válság, az erős euró és az újinfluenzától való félelem miatt tavaly szabadesésben csökkentek a szállodai szobaárak világszerte, és ennek nyomán öt éve a legalacsonyabb szintre estek - derül ki a Hotels.com online hotelfoglalási honlap HPI indexéből, amely világszerte 94 ezer szállodában a vendégek által ténylegesen fizetett szobaárak alapján vizsgálta a földrészeket és az egyes országokat.
Vágólapra másolva!

Különösen jutányosan juthattak szállodai szobához tavaly a vendégek Közép- és Dél-Amerikában, ahol 21 százalékkal csökkentek átlagosan a hotelek árai. Elsősorban az újinfluenza miatti aggodalmak faragták le a vendégszámot.

Ázsiában ennél mérsékeltebb, csupán 16 százalékos volt az átlagos árcsökkenés, főként az üzleti utazók elmaradása nyomán. Az amerikai és kanadai szállodaárakat ugyancsak a válság mérsékelte, igaz, csupán átlag 14 százalékkal. A kontinensek közül Európa tartotta magát a legjobban: itt csak 13 százalékkal estek vissza az árak.

Európában Svájc megtartotta vezető helyét, mint a legdrágább utazási célpont, bár az árak itt is 11 százalékkal mérséklődtek: egy szállodai éjszaka Svájcban átlag 135 euró volt tavaly.

A hagyományosan drága észak-európai államok, valamint Olaszország és Nagy-Britannia kivételével a szállodai szobák átlagára az európai országokban 100 euró alatt maradt. A legolcsóbb továbbra is Kelet-Közép-Európa: a Hotels.com kimutatása szerint Lengyelországban és Magyarországon egy szállodai szobáért átlag 70 eurót kellett tavaly fizetni, Csehországban ennél is kevesebbet, 68 eurót.

A városok közti globális drágasági rangsort Monte Carlo vezeti, ahol a tavalyi 9 százalékos átlagos árcsökkenés ellenére még mindig 177 euróba került egyetlen szállodai éjszaka. A legdrágább Európán kívüli úticél Abu Dzabi volt 2009-ben: itt átlagosan 164 eurót kellett egy szállodai szobáért fizetni éjszakánként.