Nyugdíjba vonul a Hudson-baleset sztárpilótája

Vágólapra másolva!
Harmincéves szolgálat után szerdán nyugdíjba vonult a Hudson hős pilótája, Chesley Sullenberger, aki tavaly januárban 150 utas életét mentette meg, amikor vészhelyzetben a New Yorkot New Jerseytől elválasztó folyón landolt.
Vágólapra másolva!

Az 59 éves Chesley Sullenberger kapitányt az észak-karolinai Charlotte nemzetközi repülőterén búcsúztatták hivatalosan, miután utoljára földet ért egy menetrend szerinti járattal.

Sullenberger az utasok ovációja és kollégái tapsa közepette lépett ki a US Airways 1167-es gépéből, amelyet Fort Lauderdale-ből vezetett a charlotte-i Douglas légikikötőig. Mint rövid sajtóértekezletén elmondta, azon túl, hogy végre több időt szentelhet a családjának, tervbe vette egy újabb könyv megírását, és szeretne minél többet tenni a repülésbiztonság növeléséért.

Híres landolása után a kongresszus előtt is kifejtette véleményét a repülésbiztonságról, beszédeket tartott a pilóták magasabb színvonalú képzésének szükségességéről, és könyvet is írt tapasztalatairól Highest Duty címmel.

Továbbra is azon fog dolgozni, hogy meggyőzze a törvényhozókat a pilótaszakmához szükséges végzettségi minimum felemeléséről és a pilóták napi kötelező repülési óráinak csökkentéséről - mondta.

A Sullenberg vezette gép tavaly januárban a New York-i LaGuardia repülőtérről felszállva madárrajjal ütközött, és a motorok leálltak, miután beszippantották a ludakat. A pilóta a Hudson folyó fölé kormányozta a gépet, és a vízen landolva megelőzte a katasztrófát. Mindenkit sikerült kimenteni, és a sokkon kívül nem esett baja az utasoknak.