Áprilistól új légitársaságok jönnek Sármellékre

Vágólapra másolva!
Az áprilisi újranyitástól hat németországi városba már biztosan repülnek gépek a sármelléki FlyBalaton repülőtérről, de további charterek és fapados légitársaságok megjelenése is várható még az idén. A repülőtér nyereséges működéséhez 300 ezer fős forgalom elérésére van szükség.
Vágólapra másolva!

A korábban is járatokat működtető Mutsch Ungarn Reisen és Salamon Reisen tavaly ősszel megkötött szerződései révén már áprilistól Sármellék és hat németországi város között teremtenek légi összeköttetést. Frankfurt, Düsseldorf, Hamburg, Drezda, Erfurt és Lipcse repülőteréről érkeznek heti-kétheti rendszerességgel Lufthansa-járatok, de a korábbi éveknél nagyobb kapacitású gépekkel - mondta az MTI-nek Gubicza Ágoston, az üzemeltető cég, a számos balatoni érdekeltséggel rendelkező SCD csoport projektcégeként működő FP Airport Kft. ügyvezetője. Gubicza egyébként a korábbi - most felszámolás alatt lévő üzemeltető - ügyvezetőjeként 2009 januárjáig részt vett a repülőtér működtetésében.

Tárgyalások folynak már egy, a svájci Baselbe közlekedő járat indításáról, valamint nyáron egy dél-európai charter közlekedtetéséről is. Az ügyvezető szerint az áprilisra tervezett megnyitás után nyáron várhatóak az igazi újdonságok, így a tervezett megállapodás szerint egy fapados légitársaság gépei is érkezhetnek a Balaton melléki repülőtérre, ahová a tavalyi 12 ezres forgalom után az idén 25-30 ezer utast várnak.

A korábbi, mintegy 25 fős dolgozói létszám 90 százalékát már visszavette az új cég, és elkezdte a szükséges hatósági engedélyek beszerzését is. A hatósági szemle még márciusban megtörténik Sármelléken, s miután várhatóan minden feltételnek megfelel a repülőtér, így a légügyi hatóság bizonyára kiadja az üzemeltetési engedélyt. Gubicza Ágoston szerint legalább évi 300 ezres utasszámot kell ahhoz elérni, hogy nyereséget kezdjen termelni a reptér, addig azonban tőkére van szükség a működtetéséhez.

Az SCD csoporthoz tartozó FB Airport Kft. szerdán kötött megállapodást a tulajdonos zalavári és sármelléki önkormányzattal, hogy ötven plusz ötven évre bérbe veszi és üzemelteti a sármelléki repülőteret. A FlyBalaton repülőtér hasznosítására kiírt nyilvános pályázaton a legjobb ajánlatot tevő FB Airport Kft. már tavaly év végén eszközbérleti szerződést kötött a felszámolás alatt lévő, a repteret korábban üzemeltető társasággal is.

Az SCD tájékoztatása szerint a cégcsoport a repülőtér körül fekvő, további 200 hektáros terület hasznosítási pályázatát is elnyerte, az ezzel kapcsolatos megállapodást a következő hetekben írják alá. A társaság a földterület kármentesítését követően a légikikötő működéséhez illeszkedő fejlesztéseket kíván megvalósítani, a bérletért pedig több év alatt összesen egymilliárd forintot fizet az önkormányzatoknak.