Folyadékot csempészett át a repülőtéren egy holland újságíró

Vágólapra másolva!
Robbanóanyagnak is vélhető folyadékot csempészett fel az amszterdami Schiphol repülőtéren egy holland újságíró egy Londonba tartó repülőgép fedélzetére, majd gond nélkül továbbutazott az Egyesült Államokba.
Vágólapra másolva!

Alberto Stegeman, akinek már nem ez volt az első hasonló akciója, egy liter folyadékkal a kézipoggyászában átjutott valamennyi biztonsági ellenőrzésen, megérkezett a londoni Heathrow repülőtérre, majd onnan továbbrepült Washingtonba.

Továbbra is pofonegyszerű bombát felvinni egy repülőgépre - jelentette ki Stegeman vasárnap este az SBS6 holland televízióban. A trükk abból állt, hogy egy társa saját beszállókártyájával vásárolt egy üveg alkoholos italt a repülőtér vámmentes üzletében, de valójában nem szállt fel a repülőre. Ehelyett az üvegbe más folyadékot töltött át, majd elhagyta a repülőtér területét. Stegeman - magát gyanútlan vásárlónak álcázva - ezt az üveget vitte a vámmentes áruház pénztárához, kifizette, és minden probléma nélkül átjutott vele a biztonsági vizsgálatokon, annak ellenére, hogy a holland hatóságok megismerték, és különös gonddal vizsgálták át a holmiját. Az amszterdami repülőtér egyes részein a vámmentes üzletek az útlevél-ellenőrzés után, de még a biztonsági átvizsgálás előtt vannak.

A repülőtér szóvivője nem akarta kommentálni az ügyet. A holland terrorellenes ügynökség (NCTB) hétfőn közölte, hogy vizsgálják az esetet, és később nyilatkoznak róla. Közben több holland párt képviselője felvetette, hogy vizsgálják felül ismét a Schiphol repülőtéren érvényben levő biztonsági előírásokat.

Stegeman már 2008 decemberében is rávilágított a holland légi közlekedés biztonsági szabályainak hiányosságaira. Akkor a KLM légitársaság hamisított igazolványával egészen Beatrix királynő különgépéig tudott gond nélkül eljutni a repülőtéren.

Tavaly karácsonykor az amszterdami repülőtéren jutott fel egy nigériai férfi egy detroiti járatra, amelyet az alsónadrágjába rejtett robbanóanyaggal megpróbált felrobbantani. Kísérlete nem sikerült, és az eset után világszerte megerősítették a repülőtéri biztonsági ellenőrzéseket.