Vagonhotel és sufniszálló - még hülyébb hotelek világszerte

Vágólapra másolva!
Vannak furcsák, igényesek, haszontalan hülyeségek és hülyeségnek tűnő, de annál ügyesebb megoldások. A különleges környezetnek azonban úgy tűnik, minden esetben fontos szerepe van és érdekes, hogy kialakulóban vannak bizonyos kategóriák is. A kiszuperált közlekedési eszközök például egyre divatosabbak, csakúgy, mint a fák törzsére erősített, illetve az ágakra függesztett megoldások. Újabb furcsa hotelek a világ minden tájáról.
Vágólapra másolva!

Semmi kétség, a világméretű "szállodaboom" igen erős specifikációt eredményez. Szaporodóban vannak a wellness szállók és a kifejezetten hölgy vendégek kényelmét szolgáló úgynevezett női hotelek. Virágkorukat élik az aprócska, de annál igényesebb butik hotelek, és terjeszkednek a méregdrága resortok, illetve az egyedi dizájnhotelek. A nagy számok törvénye alapján azonban maradnak olyanok is, amelyek formabontó megoldásai miatt egyetlen kategóriába sem sorolhatók.

Plasztikkártya szobák, Holiday Inn New York, Egyesült Államok

A nagy múltú Holiday Inn tipikus átlagszálló, semmitmondó standard szobákkal. A cég megkopott hírnevén igyekezne szépíteni a tavaly szeptemberben bemutató jelleggel nyílt Key Card Hotelével. Különlegessége, hogy a berendezés kulcskártyákból készült. (A kulcskártya a szobaajtó nyitására használt plasztikkártya, amely a megfelelő helyen tárolva egyben a szoba áramellátását is biztosítja.) Az ötletgazda és kivitelező Bryan Berg nemcsak dekorációs céllal használta a műanyag kártyadarabkákat, hanem alapanyagként is.

Forrás: [origo]

Ebből készültek az ágyak, a fotelek, az éjjeliszekrények, a lámpák, a dohányzóasztalok, az egész recepció és a lobby. A Holiday Inn ötlete egy nagyszabású marketing kampány, amelyet a márka újrapozícionálása érdekében még tavaly ősszel indított el. Ennek keretében a Holiday Inn 3200 egységét újítja meg úgy, hogy sok esetben egyedi dizájnt vagy meghökkentő arculatot készített a kivitelezővel.

Jumbo hostel a 747-es fedélzetén - Stockholm, Svédország

A leselejtezett közlekedési eszközök népszerűségének példáját erősíti a stockholmi Arlanda reptér mellett üzemelő Jumbo Hostel. A Boeing 747-est még 1976-ban készítették a Singapore Airlines megrendelésére, majd később a PanAm kötelékében teljesített szolgálatot. Most hostelként működik.

Forrás: AFP

A Jumbo méreteit jól mutatja, hogy 25 szobát és 72 ágyat sikerült elhelyezniük a kivitelezőknek úgy, hogy a Jumboban nem lett kapszulahotel hangulat. Van még egy társalgó, egy recepció, egy tárgyaló, sőt a pilótafülkét is szobaként funkcionál. A reggeli és a vacsora pont úgy néz ki, mint a repülőkön felszolgált étel, de állítólag az íze jobb. Bizonyos esetekben beletartozik a szobaárba, egyébként 65 koronába kerül. Minden szobához tartozik egy fürdő, és az átlag hostelektől eltérően még egy LCD tévé is. A szobák egyébként 350 és 3000 korona között foglalhatók.

Vagonhotel igényeseknek - Indianapolis, Egyesült Államok

A kiszuperált vasúti szerelvények, városi villamosok már bebizonyították, hogy elég tágasak és hogy jól áthalkíthatók. Korábban az Amszterdam közeli kisváros KRESZ-parkjában található villamos-szálló tartotta izgalomban a fiatalabb generációt, most az indianapolisi Union Crowne Plaza (123 West Louisiana Street) vonzza az igényesebb utazóközönséget. A 276 szobás szálló a történelmi pályaudvar mellett található. Az egykori állomás fedett csarnoka ma a szállóhoz tartozó elegáns étterem, és piano bár. A vágányokon néhány felújított szerelvény is áll és úgynevezett hálófülkés szalonkocsikat is kínál azoknak, akik megidéznék Edison szellemét, és újra átélnék a vasútépítés hőskorát. Az indianapolisi pályaudvar az Egyesült Államok első "union állomása" volt, vagyis az 1800-as évek végén több rivális vasúttársaság szerelvényeit is fogadta.

Vissza a természetbe - Vancouver, Kanada

Forrás: [origo]

Óriás kókuszdiókra emlékeztetnek a Free Spirit Spheres hotel lakóegységei. Ezek a 9 méter átmérőjű sárgacédrusból készült gömb-apartmanok kifogástalan berendezéssel, főzőfülkével, fürdőszobával és szaunával készültek. Felfüggesztésük stabil, összesen 138 kilogrammal terhelhetők, vagyis durván 2 személyesek. Az ár meglepően olcsó, hiszen az ilyen különleges technológiával készült szálláshelyeket általában igen borsos áron kínálják. Ezzel szemben a Free Spiritben 125 és 175 dollár egy éjszaka, vagyis ugyanannyi, mint egy hagyományos Bed&Breakfastban.

Mentőkabinból kétszemélyes szálló - Hága, Hollandia

Forrás: [origo]

A Hágai drazséhotel, vagy kapszulahotel nem olyan, mint amit Japánból ismerünk, bár ebben sincs sokkal több hely. Átmérője 4,25 méter. Az ufó formájú, kisszobányi méretű, úszó hotel leginkább tengeralattjáróra hasonlít, de ezek valójában mentőkabinok, amelyek anno olajfúrótornyokon álltak készenlétben egy esetleges katasztrófa esetére. A rideg belső és a hiányos felszereltség meglepően gazdag extrákkal, így karaoke szettel, halászhálóból kifeszített függőággyal, mobil vécével, egy üveg vodkával, ágyneművel és dizájn étkészlettel várja a turistákat. Reggel a tulajdonos biciklivel és jófajta holland reggelivel érkezik, ami a beszámolók szerint remek gyógymód a másnaposság ellen. Egy éjszaka 70-90 euró között változik.

Kofftel: bőrönd-sufni németországi kalandoroknak

Sufniban csak akkor alszik az ember, ha tényleg nincs más választása. Ha azonban van legalább 20 dollárja vagy mondjuk 40 eurója, akkor már meggondolja. A németországi Prellbockban található Kofftelban viszont csak 15 euró egy éjszaka és mindössze 7 euró a reggeli. A Kofftel nem hostel, nem is hotel, hanem egy óriás bőröndbe bújtatott sufni, ami túl nagy komfortot nem biztosít. Egy emeletes ágy és egy elfüggönyözött WC található benne. Ennek ellenére népszerű és a világ leghülyébb hotelek listáján is igen jól mutat.

Sz.K.