Egyre veszélyesebb Mexikó

Vágólapra másolva!
A Bahamákon az óvatosság még elég lehet, Mexikóban gyakran már ez sem segít, annyira megszaporodtak a külföldiek sérelmére elkövetett bűncselekmények és gyilkosságok. A Bahamákon kisebb lopások és testi sértések váltak mindennapossá, és már az óceánjárók utasait is figyelmeztetik, hogy kikötés után legyen éberek. A bűncselekmények háttérben, az egyik esetben a munkanélküliség, a másikban a mexikói drogkartell áll.
Vágólapra másolva!

A magyar külügy egyelőre egyik országgal kapcsolatban sem adott ki közleményt, de holnapján figyelmeztet: Mexikóban a közállapotok, különösen a fővárosban, illetve Tijuánában, Cuidad de Juarez-ben, Zacatecas-ban bizonytalanok. Megkéri továbbá a turistákat, hogy részesítsék előnyben a helyi irodák által szervett turisztikai kirándulásokat.

Korábban az Egyesült Államok, a napokban pedig Kanada is felhívta az utazók figyelmét, hogy ha tehetik, ne utazzanak Mexikóba. A felhívást pont a tavaszi szünet előtt közölték, ami főleg a diákokat érintette kellemetlenül, akik az ilyenkor szokásos tavaszi vakációjukat töltötték volna a déli szomszédoknál. Alig egy hete egyetlen hosszúhétvége alatt 100 gyilkosság történt a közép-amerikai országban.

Forrás: Getty Images
Pillanatkép Ciudad de Juarez-ből

A mexikói közbiztonsági hivatal szerint a gyilkosságok száma fokozatosan növekszik és tavaly elérte az 1990-ben tapasztalt mélypontot. A bűncselekmények főleg az amerikai határhoz közeli északi területekre koncentrálódnak. Cuidad de Juarez városában például több mint 2600 gyilkosság történt tavaly, vagyis napi 3-4 volt az átlag. A város melegágya a szerencsejátékokkal, a kábítószer-kereskedelemmel és az Egyesült Államokba irányuló embercsempészettel kapcsolatos bűnözésnek. A hatóságok szerint a La Linea néven ismert drogkartell áll a bűncselekmények háttérben.

Forrás: AFP
Chitzen Itza - ezért jönnek a legtöbben

Az évek óta tartó lövöldözések, leszámolások következtében körülbelül 20 százalékkal esett vissza turistaforgalom, pedig a környék számos látványosság, így a Juarezi katedrális, a határ túloldalán található El Paso lakosainak körében is kedvelt városi piac, a mormon telepesek tanyái, a bikaviadalok, valamint a város határában található Samalayaca dűnék és Paquimé ősi városának romjai találhatók. Puerto Vallarta, Mazatlan, Cancún, Acapulco persze sokkal keresettebb nyaralóhelyek, Juarez-be inkább az Amerikából autóval, illetve busszal érkező turisták néznek körül.

Forrás: [origo]
Meg a strandokért

A frekventáltabb tengerparti üdülővárosokban nagyobb biztonságban vannak az utazók. Igaz a legutóbbi, 17 halálos áldozattal járó acapulcói vérengzés meglehetősen nyugtalanná tette a nyaralókat. A legtöbb, amit az üdülővárosokban tehetünk, ha a repülőjegyeinket, az értéktárgyainkat, ékszereinket a szállodai széfben hagyjuk és csak az útlevélről készített fénymásolattal közlekedünk. Érdemes továbbá annyi pénzt magunknál tartani, amennyit el is költünk, és a szálloda által hívott vagy ajánlott taxi szolgáltatását igénybe venni. Mexikóban, akinek fegyvere van, használja is, nem csak ijesztgetés céljából tartja magánál - fogalmaz a külügyminisztérium honlapja.

Bahamákon sem árt az éberség

Forrás: AFP
A Bahamák szebbik fele

Különösen azért mert a Bahama-szigeteken semmilyen magyar külképviselet nincs. A karibi szigetországban tavaly 87 gyilkosság történt. A hatóságok főleg az óceánjárókkal érkező gyanútlan turisták figyelmét szeretnék felhívni a kiesebb lopásokra, rablásokra és a testi sértéssel járó erőszakos cselekményekre. Miután tavaly a nassaui kikötőben 18 utas esett fegyveres rablás áldozatává, a helyi hatóságok együttműködést kértek az óceánjárók üzemeltetőitől. Az Oasis Of the Seas fedélzetén például már utazás közben, illetve közvetlenül a kikötés előtt is tájékoztatják a turistákat a lehetséges veszélyekről és a segélyhívószámokról- írja a Nassau Guardian. A gyakori lopások és rablások hátterében a munkanélküliség áll, ami a legsűrűbben lakott New Providence szigeten mintegy 15százalékos.