Élesben tesztelték az új turistaűrhajót

Vágólapra másolva!
A Virgin Galactic új turistaűrhajója, a VSS Enterprise hétfőn végrehajtotta első tesztrepülését a kaliforniai Mojave sivatag fölött.
Vágólapra másolva!

A hat űrturista szállítására alkalmas űrhajó első repülése 2 óra 54 percig tartott és az út során az űrhajó végig hordozó repülőgépéhez volt rögzítve. A VSS Enterprise-t idén még több alkalommal is tesztelik. A tesztek során egyre magasabbra viszik az űrhajót és különböző magasságokban lekapcsolják a hordozó gépről. Az űrhajó önálló, még utasok nélküli űrrepüléseire várhatóan 2011-ben kerül sor. Az első, már utasokkal megrakott űrhajó 2012-ben startolhat - írja a Reuters.

Forrás: Robert Pearlman/collectSPACE.com

Az űrrepülések során az Enterprise 15 kilométeres magasságig együtt emelkedik a hordozógéppel. Ott leválik, majd saját rakétái segítségével jut 110 kilométerre a Föld felszínétől. Az utasok csupán pár percet töltenek a súlytalanság állapotában a világűrben.

A repülések iránt hatalmas a kereslet. A Sir Richard Branson cégbirodalmához tartozó Virgin Galactic közel 45 millió dollárt gyűjtött be előlegként a 330 jelentkezőtől. A Virgin honlapján található információk szerint több ezren vannak olyanok, akik komoly érdeklődést mutatnak a repülés iránt. A néhány perces űrutazás díja 200 ezer dollár körül van.