Franciaország ismeretlen szigetei

Vágólapra másolva!
Nyolc kis ékkő a Földközi-tengeren, amely mind Franciaország tulajdona, de nyaranta a turisták is birtokba veszik. A szigetek a legközelebbi nagyvárosokból általában 30 perc alatt megközelíthetők. Van, ahol összesen kétszázan laknak és olyan is ahol még autós közlekedés sincs.
Vágólapra másolva!

If és Frioul szigete

Marseilles városával szemközt található If szigete a XVI. századig lakatlan volt. Olyan pici, hogy szinte csak az 1516-ban I. Károly parancsára épített erődítmény fér el rajta. Az épületet 1528-tól kezdve évszázadokon keresztül, kizárólag börtönként használták. Dumas elbeszélése szerint ezen a helyen raboskodott Monte Christo grófja, akinek figuráját állítólag egy itt raboskodó személyről formázta meg a szerző.

Forrás: Wikipedia/Jan Drewes (www.jandrewes.de)
If vára

Az ajtók fölött még kiolvashatók az egyes cellalakók nevei. Jókora ásott lyukak formájában itt-ott néhány szökési kísérlet nyomai is felfedezhető a falakon. A történelem során később "kórházként" is hasznát vették a szigetnek. A sárgaláz idején például itt kezelték a fertőzötteket, így óvták Marseilles polgárait. Két hajójárat között körülbelül másfél órája van a turistáknak, hogy felfedezzék a szigetet. Az erőd alsó szintjén található Dumas kiállítás érdekes "rövidprogram" főleg rossz időben.

Forrás: Wikpedia/Johann Jaritz
Frioul

A közeli Frioul-sziget kifli formájú, érintetlen és a tengeráramlatoknak köszönhetően klímája igen kellemes. Marseille-től alig több mint 5 kilométerre fekszik. A legtöbben azért hajóznak át Frioulra, hogy néhány percre megemlékezzenek Antoine de Saint-Exupéryről, aki 1944. július 31-én reggel itt, a sziget partjainál zuhant le. Gépének roncsait 2003-ban emelték ki, nem sokkal azután, hogy egy helyi halász egy láncot fogott ki, amelynek medálján az író feleségének és kiadójának neve volt olvasható.

Arany szigetek: Porquerolle, Port-Cros és Levant

Forrás: Wikipedia/Promethee33127
Porquerolle

Az Arany-szigetek három kis földdarab Hyeres kikötőjétől (Provance) félórányi hajóútra. A legnagyobb közülük, Porquerolle, egy igazi mediterrán paradicsom. Egyetlen városkájában robogót, biciklit is bérelhetünk, és könnyedén körbejárathatjuk az egész szigetet egy nap alatt. A földdarab hossza hét, szélessége pedig csak három kilométer. A turisták szerint kevés kellemesebb hely létezik a biciklizéshez, mert a táj igen változatos forgalom pedig nincs. Az északi part homokos, amit hol fenyvesek, hol mirtuszok, hol pedig apró ciklámen színű erikafák szegélyeznek. A déli ezzel szemben kopárabb, sziklásabb. A szigetet teljes egészében természetvédelmi terület. Tilos a gépjárműhasználat és a tűzrakás is. Biciklizés közben sok mindenkivel nem fogunk találkozni, ugyanis a szigetet alig több, mint kétszázan lakják. Hajójegy Hyeresből mindössze 14-16 euró.

Forrás: Wikipedia/Richard Gertis
Port-Cros

Port-Cros, az Arany-szigetek legkisebbike nem kevesebb, mint öt erőddel büszkélkedhet. Ma ebből már csak kettő látogatható. 1963 óta a sziget része a Parc National Marin tengervédelmi területnek, amely Földközi-tenger jellemző szárazföldi- és tengeri élőlényeinek ad otthont.

Forrás: net-provence.com
Levant

Levant, érdekes geológiai adottságai miatt nincs kiépítve. A sziget egy 8 km hosszú és 2 km széles sziklás gerincet formál, és csak alig egytizede járható be. A táj buja, yukkákkal, kaktuszokkal, törpe pálmákkal és leanderekkel dúsan benőtt. Néhány nyilvános hely kivételével az egész szigeten engedélyezett a meztelen napozás ás fürdőzés. Levanton az évek során a naturista nyaralások egy egészen kulturált formája valósult meg. A hajójegy ára Hyeresből 21 és 24 euró közötti áron kapható.

Embiez szigete

A szív alakú, 95 hektáros szigeten csupán hatszázan élnek. Autóutak ugyan vannak, de autós közlekedés egyáltalán nincs. Helyette elektromos üzemeltetésű kisvonatokkal robognak a turisták is és így fedezik fel a szigetet. Megállnak az szőlőültetvények mellett, borkóstolás után kipróbálják a pétanque-ot, majd a délután forróságot búvárkodással vészelik át.

Forrás: Wikipedia
Embiez

Akik inkább maradnának a biztonságos szárazföldön, azok a Paul Ricard Óceánkutató Központ hatalmas akváriumában bámészkodhatnak. Ennél valamivel kalandosabb program ígérkezik az üvegfenekű hajókkal tett kirándulás, amelyen az akváriumban is megcsodálható fajok láthatók, csak éppen természetes körülmények között. Mini szupermarketek, csemege és delikát boltok, kisebb nagyobb éttermek, fogadók és számos vendégház található a szigeten, ami Le Brusc kikötőjéből egész évben alig 10 perces hajóúttal közelíthető meg.

Lérins-szigetek

Cannesi-öbölben, pont a várossal szemben négy sziget emelkedik ki a tengerből. La Tradeliere Saint-Ferréol, Sainte-Marguerite, és Saint-Honorat közül turisztikai szempontból csak e két utóbbi jelentős.A másik kettő lakatlan és területe alig egy-egy futballpályányi.

Forrás: Wikipedia/Alberto Fernandez Fernandez
Saint-Honorat

Saint Honoraton az V. század óta élnek szerzetesek. Itt nevelkedett többek között Canterbury Szent Ágoston, és a hagyomány szerint néhány évet Szent Patrik is eltöltött a szigeten. A vandál háborúk során azonban az összes szerzetest megölték, majd csak évszázadokkal később, a ciszterciek valósították a kolostoralapító Szent Horatus szándékát. A ma itt élő szerzetesek igen aktívak. Rendszeresen fogadják azokat a vendégeket, akik lelki békét, megnyugvást keresnek. Az érdeklődők egészen korán kiköthetnek, mert Cannesból már reggel nyolckor elindulnak a menetrend szerinti hajójáratok.

Sainte-Marguerite sziget

Forrás: Wikipedia
Sainte-Marguerite

A Lérins-szigetek legnagyobbika. Éppen Cannes városával szemben található. Csak egy 10 perces hajóút és, egy 1100 méter mély tengerszoros választja el tőle. A szigetet számos erdei út hálózza be, de kocsival itt sem lehet közlekedni, sőt be sem lehet hajtani. Az egyetlen nagyobb épület a Fort Royal királyi erőd épületegyüttese. Érdekessége, hogy 10 évig itt raboskodott a legendás Vasálarcos, akinek a személyét azóta is homály fedi.