Világhírű passiójáték bajor falulakókkal

Vágólapra másolva!
A zarándokturizmus egyik fellegvárának számító bajorországi Oberammergauban tízévente színpadra viszik Jézus életét. A világhírű passiójátékot a falu lakói adják elő, akik a díszleteket és a jelmezeket is maguk készítik, sőt zenét is helyben komponálják, immár 376 éve. Idén nem sokkal a Húsvéti ünnepek után a názáreti történet ismét megelevenedik és a falu szabadtéri színpadán 102 napig műsoron is marad. Az idei előadásra 500 ezer zarándokturistát várnak.
Vágólapra másolva!

Megfogadták, megtartották

Oberammergau a nyugati selyemútként emlegetett kereskedelmi vonalon, félúton Augsburg és Velence között, a bajorországi Amber-hegység egyik völgyében fekszik. A faluban alig kétezren laknak, de így vagy úgy mindenki részt vesz a hagyományos passiójátékban. Van, aki csak Herodes katonáinak pléh páncélját kalapálja, van, aki a lovait ajánlja fel "díszletként" és van, aki egész évben tógákat és sarukat varr az üres óráiban. Komolyabb szervezést igényel azonban a szereplők kiválogatása, a napi munka után a próbák összehangolása, a zenekar és a kórus dirigálása, a ruhapróba, a kampányról, a turistacsomagokról és a jegyek értékesítéséről már nem is beszélve. Oberammergau egy komplett fesztiváliroda ahol ma már részletes marketig terv alapján szervezik a 376 éve futó világhírű előadást.

A passiójáték története a harmincéves háború idején kezdődött, amikor Bajorországot svéd csapatok szállták meg. Ezekben a nyomorúságos időkben a fekete halál szedte áldozatait. A pestis alig egy év alatt majdnem 100 emberrel végzett a településen. A fennmaradt halotti anyakönyvekből kiderül, hogy a mikor járvány tetőzött, az egyházközség tagjai fogadalmat tettek: ha a falu túléli a pestit, hálából passiójátékot rendeznek, és azt minden tízedik évben megismétlik. 1634-ben meg is tartották az első előadást a falu közreműködésével. 1680 óta az előadásokat mindig kerek "tízes" években tartják mind a mai napig, megszakítás nélkül. 1870-ben Liszt Ferenc is tiszteletét tette az előadáson.

Forrás: [origo]

Oberammergau a takaros porták és az Alpok látványán túl azért is különleges, mert a házak falai festettek. Franz Zwinck a híres vakolatfestő, főleg vallási témájú freskókkal és gazdagon díszített színes mesefigurákkal dekorálta valamikor a múlt században. A festmények érdekesek, színesek és minden háznak külön története van. Aki teheti, érdeklődjön a vezetett falusétákról.

Turisták és az előadás

A falu szabadtéri színpada 5000 fő befogadására alkalmas. Májustól 15-től október 3-ig 102 napon keresztül naponta 5000 ember kíséri figyelemmel az előadásokat. Főleg svéd, japán kanadai, ír, angol és amerikai zarándokturisták érkeznek ide. Vannak köztük olyanok, akik már két évvel ezelőtt megváltották a jegyüket, közvetlen azután, hogy a 2010-es előadásokra megkezdődött az értékesítés. Az előadások kizárólag német nyelven hallathatók, fordítógép nincs, egyedül egy háromnyelvű szövegkönyv segíti az események követését. Az előadás 5 órás, amelyet két részletben egy hosszabb szünettel mutatnak be. Akik szállással és étkezéssel együtt csomagban váltották meg jegyeiket, a szünetben vacsorázni indulnak.

Szállás és utazás

Forrás: [origo]

Ahogy Németországban megszokhattuk, a családi fogadók általában magasan hozzák a háromcsillagos kategóriától elvárható minőséget, de árban gyakran kissé túlértékelik a helyeket. Itt a faluban sem ritka a 90 eurós szobaár, természetesen reggelivel. A youth hostelben viszont 14-16 euróért is foglalhatunk szállást. Mivel Oberammergau általában nem bírja szálláshellyel a turistaáradatod, a környékbeli települések nemcsak besegítenek, de jól is járnak. Ettalban, Unterammergauban, Bad-Bayersoienben, Bad-Kohlgrubban, Oberauban, Wurmansauban, Garmisch-Partenkirchenben, Farchantban és Murnauban egész nyáron foglalhatók a vendégházak. Idén is lesz buszjárat a települések között, ami sokat könnyít majd a látogatók helyzetén. A retúrjegyek körülbelül 10 euróért válthatók. Ha nem találnánk szállást, Münchenbe is visszavonatozhatunk és sörkóstolós városlátogatással is egybeköthetjük az előadást. A környező falvak érintésével még késő éjszaka járnak a vonatok.

Mit kéne enni?

A csülkös palacsinta nem egy habkönnyű fogás, ezért érdemesebb ebédre enni. A fehér bajor virslit viszont csak délig fogyasztják. Legalábbis a helyiek. Azt mondják utána már nem friss. Ezt a részben disznó, részben borjúhúsból készül virslit kevéske petrezselyemmel ízesítve készítik, és mézes mustárral, illetve sóspereccel tálalják. Hagyományosan úgy fogyasztják, hogy hosszában kettémetszik és kiforgatják a bőréből, de létezik egy sokkal fiatalosabb, kevésbé formális mód a "Zuzeln", ami egyszerűbb. Ebben az esetben megvágják a virsli végét, és mint mi a kempingsajtot tulajdonképpen kiszippantják a húst a "héjából". Ez a két fogás nagy valószínűséggel minden étterem és vendégház étlapján ott lesz.

Környékbeli látnivalók

Forrás: [origo]

A WallenBerg vízividámparkban kétórás, négyórás és napi jegy váltható. A szokásos élményfürdők, gyerekmedencék szaunák és gőzfürdők mellett a vízi vidámpark érdekessége az Alpok vonulataira néző panorámaablakos pihenőszoba. Belépők 6 és 12 euró között válthatók.

Az Ammergaui Alpok meditációs sétaút egy 85 kilométer hosszú, gondosan kiépített formatervezett tájékoztatótáblákkal ellátott útvonal, amely a templomtól indul. Ettálon és a Graswang völgyön át egészen a Linderhof palotáig összesen 15 pihenőhelyet alakítottak ki. Vannak, akik egyhetes nyaraláson végig gyalogolják, de a legtöbben csak kisebb szakaszokat tesznek meg.

A nosztalgia felvonó a falu saját hegyének csúcsára, 1684 méterre magasra visz. A Laberről legalább 10 túraútvonal vezet a négy égtáj felé. Siklóernyőzni a déli oldalon lehet, ebédelni pedig a Peek-Inn-ben egészen fél ötig. A felvonó félóránként indul és 13 euró a retúrjegy. Ami viszont furcsa, hogy a kutyatulajdonosoknak 2 euróért az ebeknek is jegyet kell válniuk.