Vágólapra másolva!
A napokban történt izlandi vulkánkitörés erősen gondolkodóba ejtette a szakembereket, hogy vajon hogyan lehetnének a szigeten működő vulkánok turisztikai látványosságok? Némi vizsgálódás után a helyi utazási irodák már le is lecsaptak az ötletre. Hatórás dzsipes, illetve snowmobilos túrákat kínálnak.
Vágólapra másolva!

Izlandon közel 30 aktív vulkán található, amelyek a feljegyzések szerint az elmúlt ezer évben, összesen 160 alkalommal léptek működésbe. A sziget azért is érdekes a vulkántúrások körében, mert itt csaknem minden ismert kitörésfajta megfigyelhető, jóllehet a leggyakoribb az úgynevezett réskitörés.

A legutóbbi épp a múlt héten történt, a Reykjavíktól 160 kilométerrel délkeletre található Eyjafallajokull gleccsernél. Ez a tűzhányó utoljára 1821 és 1823 között működött. A ritka jelenség szenzációként élték meg a helyiek még akkor is, ha a katasztrófavédelemnek közel 500 embert kellett kitelepíteni a térségből és főútvonalakat kellett lezárni. Egy helyi internet szolgáltató két webkamerát helyezett üzembe, hogy az ország másik végében élők is figyelemmel kísérhessék a ritka eseményt. Miután a katasztrófavédelem megvizsgálta a biztonsági kockázatokat, az utazási irodák úgy gondolták, itt az ideje, hogy a turisták is részesei legyenek a látványos jelenségnek.

Közben Izland vezető fapados társasága az Iceland Express is bekapcsolódott a népszerűsítésbe. Akciós áron 79 fontért szállítja a kíváncsi turistákat Londonból Reykjavíkba és honlapjukon "sistergően forró" ajánlatként kínálják a vulkántúrákat. A társaság még május végéig tartja a 79 fontos jegyárat, mert a szakértői véleményekre alapozva abban bízik, hogy az ország vulkánjai a tavasz közepéig egymás után működésbe lépnek. Más társaságok azonban a levegőbe kerülő nagy mennyiségű finom szemcse és por miatt a látótávolság csökkenésétől tartanak, ezért bizonyos járatokat átmenetileg leállítottak.

Forrás: AFP

Elindultak a vulkán-buszjáratok is. A fővárosból a Reykjavík Excursion éjszakai járatai naponta szállítják a turistákat a tűzhányóhoz. A társaság esti, alternatív kirándulása tulajdonképpen ésszerű, mert a sötétben jobban láthatók a lángnyelvek, és az "izzó jég" is látványosabb. A helyi napilap, a Morgenbladid beszámolója szerint a most érkező turisták szerencsések, mert a lávafolyás keleti és nyugati irányban két gleccser között vonul, így biztonságosan megközelíthető és megcsodálható. Arra azonban felhívják az utazók figyelmét, hogy a lávakitöréssel együtt távozó gázok (fluorin, karbon dioxid és a szagtalan karbon monoxid) belélegezve maradandó tüdőkárosodást okozhatnak. Ezért azt kéri, hogy maszkban, és szervezett csoporttal közelítsük meg a tűzhányókat.

Dzsipes, snowmobilos és helikopteres túrák

A hómobilosok a 222-as számú autóút mentén, Vik városától nyugatra a leágazásnál találkoznak. Itt sorakoznak a feltankolt hófutók. A csapat aS olheimajokullon keresztül a Myrdalsjokull gleccser felé tart, ahonnan tökéletes a kilátás a kitörési pontokra. Az eheti első vulkántúrázók szerint, még biztonságos távolságból is érezni a kilövellések erejét és magma forrósságát, sőt hallani a sistergést, amint a láva a jéghez ér. Körülbelül három-négyórás kirándulással számolhatunk, aki tehát sietne vissza a fővárosba, még aznap nyugodtan visszaér. A túra ára 190 font/fő. Indulás naponta reggel nyolckor, délután kettőkor és este hétkor.

Forrás: AFP

A rövidtúrák között egyórás helikopteres programra is lehet jelentkezni, a sziget délnyugati részén található négycsillagos Hotel Hotel Rangában. A túra ára 228 font.

A dzsipes túrák igen a kényelmesek, nemcsak azért mert bemennek az utasokért Reykjavíkba, hanem mert a jelentkezők széliránytól függően, különböző helyekről figyelik a lávafolyást. Épp csak fényképezni szállnak ki az autóból és hazafelé Hella városában még egy könnyű halvacsorát is elfogyasztanak. A túra ára vacsorával együtt: 211 font.

Forrás: AFP

Vulkán hotline: még aznap értesítenek

A jövőben bárhol és bármikor vulkánkitörés történik Izlandon, a Discover the Wolrd utazási iroda 24-48 órán belül e-mailben tájékoztatja az előzőleg regisztrált érdeklődőket. Jelenleg a Hekla tartja izgalomba az utazókat. Igaz a dél-izlandi vulkán még kéreti magát, de a geológusok szerint a közeljövőben bármikor kitörhet. Izland további ismert tűzhányóitól (Kraftla, Askja, Grimsvötn) egyelőre nem várható aktivitás.

Eyjafjallajokulli vulkán

Az Eyjafjallajokull a Fimmvorduhals hátság mentén az egyik legnépszerűbb nyári túraútvonalon helyezkedik el, a fővárostól kétórányi autóútra. A környék tehát nem ismeretlen az utazók körében. A múlt heti első kitörés óta, keskeny sávban, gejzírszerűen és szünet nélkül tört föl a forró, híg láva.

Hekla vulkán

Forrás: AFP

A sziget déli részén található Hekla kétség kívül az egyik legérdekesebb tűzhányó. Alakja, mérete és szokásai miatt is különleges. Egy negyven kilométer hosszú vulkanikus vonulat része. Gerince valójában kráterek sorozata, amelyek közül kettő igen aktív. Érdekességük, hogy kitöréskor a többi izlandi vulkántól eltérően nem bazaltot, hanem andezitet és egyéb, szokatlan kőzetfajtákat hány a felszínre. A Hekla utoljára 2000-ben volt aktív.

Katla vulkán

Forrás: [origo]

Alig 200 kilométerre Reykjavíktól, a Katla vulkán is fontos turistacélpont mellett fekszik. Vík í Mýrdal a sziget legdélebbi települése, amelynek egyik érdekessége, hogy ugyan tengerparton van, még sincs kikötője. A másik hogy a vulkánjuk a Myrdalsjökull nevű gleccser alatt bújik meg. Tulajdonképpen ez okozza a helyiek aggodalmát. Attól tartanak ugyanis, hogy egy esetleges kitörés, és az azzal járó a gleccserolvadás olyan áradást okoz, ami az egész falut elmoshatja. A kisváros legmagasabb pontja a templom, ami feltehetően túlélne egy ilyen fokozott gleccserolvadást. Állítólag a helyiek rendszeresen gyakorolják az evakuálást és a "templomba menekülés" menetét.