A legjobb egy távoli diktatúra - menekülés a választások elől

Vágólapra másolva!
Már csak néhány napja maradt az idegesebb üzletembereknek és vállalkozóknak, hogy még a választások előtt feladjon mindent és hanyatt-homlok elutazzon egy jó meleg helyre, lehetőleg, ahol nem fenyeget a kiadatás veszélye. Tippek menekülőknek.
Vágólapra másolva!

Néhány éve még Thaiföld, még korábban Ciprus, vagy Izrael volt az a hely, ahol pár évre észrevétlenül eltűnhetett az ember, ha itthon forróvá vált a talaj. A 90-es évek közepén az izraeli Eilat városában a Peace Café nevű helyen esténként szinte csak magyar szót lehetett hallani, s nem csak az illegális vendégmunkások miatt.

Farkas Péter óta Thaiföldre túl nagy figyelem hárul, tehát célszerű olyan helyet választani, ahol nem fenyeget a hazatoloncolás veszélye. Próbáltunk olyan helyeket nézni, ahol azért nem kell embertelen körülmények között tengődni, így összeállítűsunkban nem szerepel egyetlen közép-afrikai ország sem. Fontos lehet a menekülés tervezésekor, hogy lehetőleg ne budapesti indulással váltsunk repülőjegyet, próbáljunk Bécsből, Prágából esetleg Münchenből induló járatot választani és ügyeljünk arra is, hogy ne egyirányú jegyet vásároljunk.

Ha már mindent elrendeztünk itthon, nem marad más hátra, mint kiválasztani a megfelelő helyet, ahol könnyedén eltölthetünk néhány évet a következő választásokig. Ázsiánál maradva választhatunk egy jó kis katonai diktatúrát, ahol azért van kényelmi infrastruktúra, vannak szép homokos strandok és még valami jó kis befektetés is kinézhet, ha ügyesen használjuk ki európai mivoltunkat, ráadásul a megélhetés is olcsó.

Forrás: [origo]
Thaiföld már nem az igazi

Az egykori Burmáról, mai nevén Myanmarról van szó, amelyet érdemtelenül felejtenek el az ázsiai kötelező látnivalók sorában. Bangkokból a legegyszerűbb átrepülni, ráadásul a thai fővárosban ki sem kell jönnünk a tranzitból. Bécsi indulással e hét csütörtöki indulással 1796 dollárba kerül a legolcsóbb repülőjegy az Austrian Airlines járatával, bangkoki átszállással.

Ha a régiónál maradnánk jó választás lehet Kambodzsa is, amelynek partvidéki szigetein hasonló a klíma, mint a felkapott thaiföldi helyeken, s ha szerencsénk van, a khmer időkből visszamaradt partmenti villát is ki tudunk bérelni. Kambodzsába szintén Bangkokon keresztül vezet az út. Innen a Bangkok Airways légitársaság repül Siem Reapba, az Air Asia fapados járatai pedg a fővárosba, Phnom Penhbe közlekednek. Innen aztán már csak 8-10 órát kell taxizni, buszozni, hogy elérkezzünk a partvidék legnagyobb városába, Sihanoukville-be. Innen aztán helyi hajójáratokkal juthatunk el a közeli szigetek egyikére. A legtöbb szigeten néhány olcsóbb szálloda, vagy bungaló hotel található, egytől egyig ideálisak bujkálásra. A thai határhoz legközelebb eső Koh Sdach (Király-sziget) a pezsgő halászfalvairól híres. Sihanoukville-ből 20 dollárért visz el ide a komp. Ha hosszabb ideig itt szeretnénk éjszakázni, a Mean Chey vendégházban 5 dollár ellenében megtehetjük.

Forrás: [origo]
Kambodzsa egyik ismeretlen szigete

Ha még ennél is messzebb szeretnénk átvészelni a következő néhány hónapot, egy kieltel óceániai sziget lehet a legmegfelelőbb választás. Ehhez sajnos mélyen a zsebünkbe kell nyúlni, mert Tahitire, vagy Fidzsire kifejezetten drága a repülőjegy és arra is érdemes figyelnünk, hogy lehetőleg ne az Egyesült Államok valamely repterén keresztül jussunk el ide. Pedig ezek a legolcsóbb megoldások: az Air France és az Air Tahiti járataival Párizson és Los Angelesen keresztül juthatunk el a szigetekre. Mehetünk Ausztrália érintésével, ilyenkor több az átszállás, de kevesebb a nyom, főleg,. Ha külön vesszük a repülőjegyeket és készpénzzel fizetünk. Tahitiről aztán hajóval juthatunk például Mooreára, vagy valamelyik kisebb szigetre.

Forrás: [origo]
Tahiti

A Karib-térség kevésbé ismert szigeteit is jó szívvel ajánlhatjuk a hosszabb nyaralásra készülőknek. Ide is célszerű inkább egy dél-amerikai város érintésével, bár sok légitársaság amerikai repülőtereken keresztül közlekedik. A nagyobb szigetcsoportokon belül, például a Kis-Antillákhoz tartozó Windward-szigeteken is vannak hasonlóan félreeső és nyugalmas helyek. Az említett szigetcsoporthoz tartozik például Dominika és Grenada is, amelyek szintén ismertek az utazók körében, de mégsem annyira zsúfoltak, mint a közeli Bahamák, a Kajmán-, vagy a Brit Virgin-szigetek.

Forrás: [origo]
Menedék a Karib-térségben

Ha igazán eldugott szigetet szeretnénk választani , úgy is szűrhetjük a szóba jöhető helyek számát, hogy megnézzük: hová nem repül közvetlen járat az Egyesült Államokból. Ez kevesebb turistát, alacsonyabb árakat és nyugalmasabb tengerpartokat jelent. Ahhoz például, hogy Les Saintes szigetén maradéktalanul kiélvezzük a helyi luxust bármely amerikai városból még kétszer kell átszállnunk, ezt a tortúrát sok turista szerencsére nem vállalja el.

A nyugalmas sziget kiválasztásában az is segítségünkre lehet, ha megnézzük a nagyobb hajóstársaságok járatainak útvonalát. Lehetőleg minél messzebb foglaljunk szállást a hajók állomásaitól. A nagy fejlesztések még elkerülték az olyan szigetek mint Virgin Goda, Saba szigete a Holland-Antillákon, vagy Tobago, ezért ezek is komoly vonzerővel bírnak. Az említett helyeken néhány nap alatt megvan egy egyszerű off shore cég és a bankszámlák nyitása is egyszerű.