Itthon is büntetnék a thaiföldi szexet

Vágólapra másolva!
Keményebben lépne fel a gyerekek szexuális zaklatóival szemben az Európai Bizottság. A javaslat szerint például hazatérésük után bíróság elé lehetne állítani a szexturistákat, a pedofíliáért vagy hasonló bűncselekményekért elítélt személyeket pedig az egész EU területén felelősségre lehetne vonni. A szállodák, légitársaságok és az utazási irodák pro-aktívan lépnek fel a jelenséggel szemben, az érintett hatóságok pedig éberséget kérnek a turistáktól.
Vágólapra másolva!

Szigorúbb büntetések kiszabására kötelezné a tagállamokat az Európai Bizottság a gyerekek szexuális zaklatóival és a szexturistákkal szemben. Az irányelv-tervezet összesen 22 olyan cselekményt tartalmaz, amelyek büntethetők lennének. A testület javaslata ennek megfelelően szigorú büntetőjogi szankciókat határoz meg a szexuális zaklatással és kizsákmányolással kapcsolatban az EU egész területén. Büntetni igyekszik a zaklatás új formáit, például az internetes csábítást, a fájlok letöltése nélküli gyermekpornó nézést, valamint a gyerekek rábírását arra, hogy webkamerák előtt szexuális célból mutogassák magukat. A javaslat lehetőséget kínálna arra is, hogy a szexturisták ellen akkor is indíthassanak büntetőeljárást, ha a zaklatás az unió területén kívül történik. A tervezet továbbá kimondja, hogy nemcsak az ítélethozatal szerinti országban, hanem az EU teljes területén érvényt kell szerezni az elkövetők felelősségre vonásának.

Szállodák és légitársaságok a gyermekprostitúció és a szexturizmus ellen

Turisztikai szolgáltatók - köztük jó néhány légitársaság, hotel és utazási iroda- a társadalmi szerepvállalás jegyében már korábban kidolgozták a szexturizmus és a gyermekprostitúció elleni programjaikat. Az Accor szállodalánc például azon túl, hogy számos gyermekvédelmi szervezettel lépett kapcsolatba, a recepciókon elhelyezett tájékoztató füzetekkel a szállóvendégek figyelmét is felhívja jelenségre, és úgynevezett éberségi kampányt hirdet minden olyan egységében, ahol köztudottan magas a gyermekprostitúció.

Forrás: [origo]
Forrás: [origo]

A szórólapok mellett kilincskártyákat is elhelyeznek a szobaajtókon, amin a "Zavarjon csak" (Do disturb!) felirat látható, és egy a legkisebb gyanú esetén hívható telefonszám olvasható. Kenyában a tengerparti szállodák ugyancsak akcióba léptek. Nem adnak ki olyan helyi fiataloknak szobát, akik felnőtt kísérővel érkeznek, de nem tudják igazolni a nagykorúságukat. Kenyában egyébként a közvélemény úgy gondolja, hogy nemcsak a nagy szállodaláncoknak, de a civileknek, és a lakásukat bérbe adó magánvállalkozóknak is felelősséget kell vállalniuk a szexturizmus visszaszorításában.

A gyerek-szexturizmus egyik legnépszerűbb célországában, Brazíliában még 2006-ban indított figyelemfelkeltő kampányt a kormány, amelyben kifejezetten a külföldi szexturisták figyelmét igyekezett felhívni arra, hogy a kiskorúakkal folytatott egynyári kalandjuk súlyos börtönbüntetéssel jár. Legalább ennyire konkrét üzenetet fogalmazott meg az Austrian Airlines fedélzeti videó hirdetése, amelyben egy játékbaba a főszereplő. Szigorú állásfoglalást hallhatnak az utasok a francia-holland tulajdonban lévő KLM gépeinek fedélzetén is, főleg miután a francia kulturális miniszter, Frédéric Mitterrand nem tudott elfogadható magyarázatot adni a néhány évvel ezelőtt kiadott életrajzi könyvében írottakról, miszerint thaiföldi útjain rászokott arra, hogy fizet a fiúkért.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A szexturisták számára jelenleg Marokkó, Thaiföld, Kambodzsa, Ukrajna, Kenya, Románia, Indonézia, Dominika, Brazília, Mexikó, és Laosz nyaralóhelyei a legkeresettebbek. Az érintett országok hatóságai a szigorú intézkedések mellett éberséget kérnek az átlagutazóktól is. A gyanús eseteket általában segélyhívószámokon, személyesen bármelyik szállodában, illetve közvetlenül a rendőrségen lehet bejelenteni. Becslések szerint Brazíliában 500 ezer, míg Thaiföldön csaknem 800 ezer fiatalkorú elégíti ki a szexturisták igényeit.