Vulkáni hamu miatt zárták le a londoni Heathrow-t

Vágólapra másolva!
Légi közlekedési zavarokat okozott csütörtökön a Skandinávia és a brit szigetek fölé sodródott vulkáni hamu, s ennek következtében számos repülőteret le kellett zárni, illetve járatokat törölni.
Vágólapra másolva!

Az Izland felől érkezett hamufelhő jelentősen korlátozta a látási viszonyokat Észak-Írország, Skócia és Anglia légterében, emiatt nem indít és fogad járatokat a belfasti, a glasgow-i, az aberdeeni, a newcastle-i, a bristoli, a cardiffi és a manchesteri repülőtér. London négy repülőterét (Heathrow, Gatwick, Luton, Stansted) nem zárták ugyan le, de számos járatot töröltek.

A vulkáni hamu komoly biztonsági kockázatot jelent a repülőgépekre - tudatta közleményében a brit légiközlekedési szolgálat. Ennek szakemberei folyamatosan figyelik a légköri fejleményeket, és kapcsolatban állnak az országos meteorológiai intézettel, valamint a környező térség államainak hatóságaival.

A jelentős mennyiségű hamu egy izlandi tűzhányó szerdai kitörése nyomán került a légkörbe. A vulkán működése következtében olvadni kezdett egy hatalmas jégmező, az áradás veszélye miatt az izlandi hatóságok mintegy 800 embert kitelepítettek a jégmező közeléből.

Svédországban a hatóságok repülési tilalmat rendeltek el az ország több északi körzetében. Norvégiában az oslói nemzetközi repülőtéren csütörtökön reggel minden második járatot törölni kellett. A norvégiai légtér csaknem egészében repülési tilalmat rendeltek el.

A nap folyamán - a légmozgás függvényében - a légi közlekedést korlátozó intézkedésekre kell számítani Dániában, Finnországban, valamint Oroszország nyugati térségében is.