Tovább a kék jelzésen: Sümegtől Keszthelyig

Kéktúra sorozatunkban elérkeztünk az útvonal harmadik szakaszához, amely Sümegtől Keszthelyig tart. A már bemutatott két túrától rövidebb mostani szakaszunk, de ez az út is bővelkedik szép és érdekes látnivalókban.

Sümegen, a vasútállomáson fejeztük be előző utunkat, így természetesen most innen indulunk tovább. Első célpontunk a Sarvaly erdészház, itt szerezhetjük be a szakasz első igazoló pecsétjét. Az erdészház felé vezető úton sokáig szép kilátás nyílik visszafelé a sümegi várhegyre. Az erdészháztól nem messze rendezett erdei pihenőhelyet találunk a Sarvaly forrás mellett. A forrás vízhozama nem mindig elegendő, így ne ide tervezzük kulacsaink feltöltését, mert lehet, hogy víz nélkül maradunk.

Forrás: [origo]
Tátika vára

Tovább követve a kék jelzést Zalaszántó előtt két látnivaló miatt is érdemes megállót beiktatni. Az első ilyen, a Kéktúra útvonalától nem messze egy 413 méter magas csúcson álló, jelzett ösvényen megközelíthető Tátika vára. A várhoz vezető út folyamatosan emelkedik, nem könnyű terep, de megéri a fáradozás, hiszen a hegytetőről pazar kilátásban lehet részünk. A vár oldalából megcsodálhatjuk a Zalaszántói-medencét, a Keszthelyi-hegység hegyeit, az alig tíz kilométerre fekvő Rezi vár romját és akár a Balatont is. A várból igen kevés maradt fenn napjainkra. Néhány fal, beomlott pincék és a legtöbbet mutató északi fal tekinthető meg. Ez nem meglepő, hiszen Tátika vára a török időktől romos állapotban áll.

Forrás: Wikipedia
A zalaszántói sztúpa

A második kitérőnket közvetlenül Zalaszántó előtt a buddhista imahelyhez tehetjük. A zalaszántói sztúpa Európa legnagyobb ilyen jellegű építménye. 30 méter magas és 24 méter széles. Nagyságán kívül egyedivé teszi az is, hogy Európában egyedül itt őriznek Buddha-ereklyéket. A sztúpát 1993-ban dél-koreai, tibeti, svájci és osztrák hívek adományaiból építették.

A sztúpától egy rövid séta után elérjük Zalaszántót. Itt a Tátika presszóban találjuk a kéktúra pecsétet. Sümegtől eddig 24 kilométert tettünk meg, tehát nagyjából a harmadik túra felét teljesítettük. Elhagyva a települést egy dombtetőről jól látható a Meleg-hegyen álló Rezi vára és a korábban említett Tátika vára is. Rövid, változatos domborzatú szakasz után érkezünk meg Rezibe, egy újabb pecsételő helyre. Ezen a szakaszon már nem kell nagy távolságokkal számolnunk, pár kilométerenként találunk pecséteket. A táj változatos és igen szép. Völgyek, dombok, erdők, szőlőskertek váltják egymást. Rezitől három kilométerre találjuk a Gyöngyösi csárdát, a csárda mellett pedig a Betyárok fáját. A fa alatt két XIX századi betyár sírja van. A csárdánál két pecsétet is találunk, mert gondoltak a nem nyitvatartási időben érkezőkre is, nekik a csárda előtti villanyoszlopon helyeztek el túrapecsétet (a másikat a csárdában lehet elkérni).

Forrás: MTI

A csárdától Hévíz felé folytatjuk utunkat. Mielőtt beérnénk Hévíz belvárosába, mindenképp nézzük meg az egregyi Árpád-kori templomot. Egregy korábban önálló település volt, mára már Hévízhez tartozik. A templom mellett borospincéiről, borozóiról is híres. Ha nem figyelünk oda, könnyen elakadhatunk a borozók környékén. Ugyancsak a közelben található egy késő római téglasír is, melyet 1926-ban fedeztek fel. Hévízen a buszpályaudvarnál pecsételhetünk.

Hévízről egy igen jó minőségű kerékpárúton keresztül, nagyjából egyórás séta után érjük el a harmadik túra végállomását, Keszthelyt. A túra útvonala elhalad Keszthely fő nevezetessége, a Festetics kastély kertje mellett. Ha van időnk érdemes sétát tenni a kertben, illetve a kastélyt belülről is megtekinteni. A túra utolsó pecsétjét a vasútállomáson szerezhetjük be.

Forrás: MTI
A Festetics-kastély Keszthelyen

Hévíz és Keszthely többnapos tartózkodásra is kínál programokat, így akár a túra szakaszait részleteiben, csillagtúra szerűen is teljesíthetjük és a rövid szakaszok bejárása után a nyári időben már indulhatunk is a Balaton partjára, vagy a hévízi gyógyfürdőbe kipihenni az aznapi fáradalmakat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK