Az ország 10 legszebb bringaútvonala

Vágólapra másolva!
Az április 24-i Tiszafüredi Bike-Festtel indul az idei év kerékpáros szezonja. Az ország Top 10 kerékpáros túraútvonalát a Magyar Természetbarát Szövetség ajánlásával állítottuk össze. Tippek bringásoknak Kőszegtől a Tiszahátig.
Vágólapra másolva!

A Dunakanyartól a Szatmári Tiszahátig 50 és 150 kilométeres túraútvonalakat ajánlanak az idei szezonra. A Tisza-tónál és a Balaton környékén van lehetőség bérlésre, itt átlagosan 2-3000 forintért kaphatunk bringát egy napra, és 10-12 ezer forint egy hétre. A Tisza-tónál Abádszalókon körülbelül ugyanennyiért elektromos kerékpárkölcsönzésre is van lehetőség. A MÁV 100 kilométeres szakaszra nagyjából 500 forintot kér a biciklinként, de érdemes jó előre tájékozódni, mert nem minden szerelvényen van lehetőség a szállításra.

Dunakanyar: Budapest-Szentendre-Leányfalu-Dunabogdány-Visegrád-Dömös-Esztergom útvonalon

Forrás: [origo]

Budapesttől Leányfaluig kiépített kerékpárúton, utána főútvonalon csodálhatjuk a természeti környezet szépségeit. A Börzsöny, a Pilis és Visegrádi-hegység között futó Duna itt mutatja meg az egyik legszebb arcát. A turisták körében is népszerű Dunakanyar-menti településeken sok a gyalogos turista és a sétáló ezért érdemes lassabb tempóban haladni és a csengőt használni. A táv körülbelül 90 km.

Balaton: Siófok- Balatonföldvár-Fonyód-Balatonberény-Keszthely-Szigliget-Badacsony-Tihany-Balatonfűzfő-Lepsény-Siófok útvonalon

Forrás: MTI

Nagy hagyomány van a Balaton körüli túráknak is. A szolgáltatások évről évre jobbak, a komp segítségével az útvonal variálható, megszakítható, a Káli medencével és a Balaton felvidéki vártúrákkal remekül kiegészíthető. A balatoni biciklitúrák még a legmelegebb nyári hónapokban is végigjárhatók, mert a főútvonalakról könnyedén letérhetünk a part irányába és egy gyors fürdéssel lehűthetjük magunkat. A táv körülbelül 200 kilométer.

Velencei-tó: Gárdony- Pákozd- Nadap- Kápolnásnyék- Pákozd útvonalon

Forrás: MTI
A pákozdi emlékmű

Változatos természeti környezetben karikázhatjuk körbe a tavat és nem is kell sokat utaznunk a fővárostól. Érdemes megnézni a pákozdi csata százéves évfordulójára elkészült emlékművet és a Pákozd- Sukoró-Pátka közötti területet, az egykori csata helyszínét. Itt minden szeptemberben eljátsszák az 1848-ban történt eseményeket. Tovább haladva a nadapi templomban megnézhetjük azt a keresztelőmedencét, amelyben még 1800 Vörösmarty Mihályt keresztelkedett. Kápolnásnyéken a Vörösmarty Emlékmúzeumot a falutól elkülönítve, a 70-es út déli oldalán, egy tágas kert közepén találjuk. Hatalmasra nőtt vadgesztenyefák sora vezet az épülethez, ahol a költő használati tárgyaiból őriznek néhányat. A táv körülbelül 50 km.

Felső-Tisza: Tiszabecs-Tiszacsécse-Túristvándi-Szatmárcseke-Kisar-Tarpa-Tákos-Vásárosnamény-Kisvárda-Cigánd-Pácin-Sárospatak útvonalon

Forrás: MTI
A szatmárcsekei temető Kölcsey sírjával

Ez a túra az ország egy érintetlen szegletébe enged bepillantást. A közhiedelemmel ellentétben az itteni falvak rendezettek, virágosak, a porták tiszták, és a helybéliek már nemcsak a fesztiválok idején számolnak a turistákkal, hanem tulajdonképpen egész évben. Akik leszállnának a nyeregből és pihenésképpen beiktatnának egy kis evezést, azok a tiszabecsi szolgáltatókkal könnyedén megegyezhetnek hajóbérlésről és a biciklik elszállításáról. A Vidám Delfin Kempingben például 140 darab hajó közül választhatunk plusz melegkonyhát és szállást is találunk, ha csak másnap indulnánk. A szatmári Tiszahát természeti szépségekben és kulturális értékekben is gazdag. Érdekes látványosság még Móricz Zsigmond szülőháza Tiszacsécsén, a szárazmalom Tarpán, a kopjafás temető és a Kölcsey emlékház Szatmárcsekén, Petőfi fája Nagyarban, a vízimalom Túristvándiban, az őshonos magyar állatokat bemutató Huszti Farm, és az aranyhomokos Tivadar. A legszebb ajándékokért érdemes betérni Tarpára a Bereg kincseit felvonultató ház ajándékboltjába, ahol 20 féle pálinka, 8 féle aszalt gyümölcs, és szilvalekvár, valamint különböző népművészeti emléktárgyak közül válogathatunk. A táv: körülbelül 150 kilométer

Zemplén: Szerencs-Abaújszántó-Boldogkőváralja-Regéc-Háromhuta-Tolcsva-Olaszliszka-Bodrogkeresztúr-Tokaj útvonalon

Forrás: [origo]
Regéc vára

Zemplén hegyein és a Tisza mentén haladó útvonal a hazai hegyikerékpárosok legkedveltebb célpontja. A túra végén Tokajban közel 4 órás borbusz programmal egészíthetjük ki a kirándulást. A borbuszozás során kísérővel fedezhetjük fel a világörökség védelem alatt álló történelmi borvidék hangulatos pincéit és gasztronómiai kínálatát. A borbuszok négy településről Tokajból, Tarcalról, Erdőbényéről és Szerencsről indulnak. A táv körülbelül 70 kilométer.

Fertő-tó: Sopron-Fertőrákos- Rust-Donnerskirchen-Neusidl am See-Weiden-Ilmitz-Pamhagen-Fertőd-Sopron útvonalon

Forrás: [origo]

Az Ausztriába is átnyúló egyedülálló kerékpárúton kiválóan olvasható, részletes információkat - így például távolsági adatokat - is tartalmazó táblák mellett, kiszélesített hidakon át vezet az út és újonnan kialakított, egyedi tervezésű pihenőhelyek mellet halad el. Ezt a túraútvonalat több európai biciklis szervezet köztük a spanyol Cycling Experience is méltatja. A nyugati határ mentén érződik, hogy a szolgáltatók is minőségi kínálatra törekednek és hogy hosszútávon gondolkodnak. A táv körülbelül 180 kilométer.

Tisza-tó: Tiszafüred-Abádszalók-Kisköre-Sarud-Poroszló-Tiszabábolna- Egyek-Tiszafüred útvonalon

Forrás: poroszlo.hu

Itt a Tisza tónál indul az ország kerékpáros szezonnyitója. Április 24-25-én, Tiszafüreden rendezik meg a Bike- Fest nevű rendezvényt. A napokban már nyári üzemmódra állt át a maga a tó is. A duzzasztás után a tározó vízszintje a Kisköre felső vízmércén 725 centiméteres értéket mutat, víznek már csak melegednie kell. A környék ma már igen fejlett jól kiépített, rengeteg az igényes program és szállásadó. Érdemes késő tavasszal indulni, mert nyaranta tízezrek pihennek a tónál, és még többen jönnek a Halas napok és a Vízikarnevál idején. A Tisza-tavi régióban 27 kerékpáros túraközpont található több mint 500 járműből álló kerékpárparkkal, bicikli nyergekkel, és sisakokkal. Léteznek olyan pihenőpontok is, ahol kerékpáros gyorsszerviz áll rendelkezésre, és szükség esetén alapvető alkatrészeket is cserélhetünk. Magyarország második legnagyobb tava közel 120 km-es aszfaltburkolatú kerékpárúton kerékpározható körbe. A természetbarátok szövetsége által ajánlott Tiszafüred-Abádszalók-Kisköre-Sarud-Poroszló-Tiszabábolna- Egyek-Tiszafüred táv azonban csak 60 kilométer.

Zselic: Kaposvár-Cserénfa-Gálosfa-Bőszénfa-Zselickisfalud-Szenna-Kaposvár

Forrás: [origo]
Szenna a Zselicben

Érintetlen erdei környezetben, alacsony forgalmú közúton és erdészeti utakon haladó túra, a tájvédelmi körzetet is érinti. Szinte minden faluban kínálnak jófajta zalai dödöllét, de megkóstolhatjuk híres gálosfai szarvasragu polentával és burgonyafánkkal. A táv körülbelül 50 km.

Kőszegi-hegység: Szombathely-Pornóapáti-Torony-Bozsok-Velem-Kőszeg útvonalon

Forrás: [origo]
Velem

Varázslatos erdei környezetben a nyugati határszélhez rövidtávon, de erős szintemelkedésű mellett kerekezhetünk egészen Kőszegig. A Kőszegtől délre elterülő hegység közel 900 méter magas csúcsa az Írottkő. A hegy lábánál vezető, kijelölt kerékpáros kirándulóúton kitáblázott, kis forgalmú, kerékpáros-barát utakon nyugodtan lehet haladni. Az itt kiépült Natúrparkot és a cáki pincesort lassabb tempóban a nyeregből leszállva érdemes végigjárni. Ha szerencsés időpontban érkezünk a népi kismesterségek bemutatóhelyére, Velembe, a kirakodó vásárt megint csak jobb gyalog végignézni. A túrázóknak egyedül a Szombathelyre bevezető úton kell nagyobb forgalomra számítaniuk. A táv körülbelül 40 km.

Alföld: Kiskunfélegyháza-Pálmonostora-Baks-Ópusztaszer-Mindszent-Mártély-Hódmezővásárhely útvonalon

Forrás: MTI
Ópusztaszer, skanzen

Az Alföld történelmi helyein is keresztülhaladó kellemes családi túra az év települését Hódmezővásárhelyt is érinti. Érdemes kipróbálni a városban a korongozást és felkeresni néhány fazekas műhelyt. Ópusztaszeren a Nemzeti Történeti Emlékpark, Kiskunfélegyházán pedig a szecessziós, Zsolnay majolikadíszítésű, mázas cserépborítású városháza szinte kihagyhatatlan látványosság. A táv körülbelül 90 km.