Szenvednek a budapesti hotelek a hamu miatt

Vágólapra másolva!
Az elmúlt két év hanyatlása után újabb csapást jelentenek főleg a budapesti szállodákra a légtérzár miatt otthonmaradt vendégek - mondta el Kovács István, a Magyar Szálloda Szövetség főtitkára hétfőn az MTI kérdésére.
Vágólapra másolva!

Arra vonatkozóan, hogy hány vendég mondta le a szállodai foglalást, pontos számokat a főtitkár még nem tudott mondani. Közlése szerint naponta több ezer külföldi érkezik repülőgépen, döntően Budapestre, és egy részük lakik szállodában. A légtérzár miatt lemondott szállodai szobákat vis maior esete miatt már nem fizetik ki - magyarázta a főtitkára.

A turisztikai szezon az elején tart, és ilyenkor a hétvégére naponta 3-4 ezer külföldi érkezik városlátogatásra. Az elmúlt két év mélyrepülése után a szállodák, de az egész turisztikai iparnak újabb csapást jelent a vulkáni hamufelhő miatt elrendelt repülési tilalom.

A Magyar Turizmus Zrt.-nél az MTI kérdésére elmondták, hogy adatokat nem tudnak közölni arról, hogy a légtérzárnak milyen hatása van a magyar turizmusra. Jellemzően a szállodások érzékelik első kézből az elmaradt vendégek hatását.