Akciós héttel indul a balatoni előszezon

Vágólapra másolva!
A Balaton7 előszezoni rendezvénysorozaton május 7-16. között 25 balatoni település kínál programot, a régió közel száz szálláshelye pedig kedvezményes üdülési lehetőséget. Éjszakai vártúra, borkóstolás, sétahajózás, quadozás, vitorlázás, pincelátogatás, hőlégballonozás. Talán még nyáron sincs ilyen jó dolga a turistáknak.
Vágólapra másolva!

Már régóta tudjuk, hogy Balaton sokkal több egy nyári egyhetes nyaralásnál, de valahogy sosem használjuk ki igazán a lehetőséget. Pedig a régió olyan gazdag hagyományokban, történelmi emlékhelyekben, gasztronómiában, kaland és sportturizmusban, hogy a programszervezők sem győzik összehangolni a lehetőségeket. Íme, néhány a Balaton7 legjobb programjai közül.

Nagyvázsony: Kinizsi Vár - éjszakai várlátogatás

Forrás: MTI

A Balaton-felvidék kisebb-nagyobb lankái között Nagyvázsonynál meghúzódó Kinizsi Vár rendezvények tekintetében egész évben, de tavasztól különösen aktív. Kinizsi Pál egykori birtokán most éjszakai fáklyás várlátogatással készülnek. Kulturális, történelmi ismeretekkel gazdagodhatunk és a családosokra gondolva még valami meglepetéssel is szolgálnak a szervezők. A fáklyás várlátogatás végén éjszakai lovaskocsikázásra is lehet jelentkezni. Találkozó a balaton7 minden napján 19.30-kor a Kinizsi vár parkolójában.

Balatonföldvár: 7 nap gasztró utazás

Az Anna-Mária Villa Családi Wellness Hotellel (Rákóczi u. 9.) A Balaton7 idején minden nap változatos játszóházi, gasztronómiai és zenés programokkal járhatjuk be a világot: öt kontinens nemzeti ételeivel, népi játékaival ismerkedhetünk meg. Lesz latin-amerikai nap, olasz és francia nap, ne afrikai, ázsiai és természetesen magyar ízeket is kóstolhatunk.

Lelle: borkóstolók négy pincészetnél féláron

A balatonlellei Kishegyen, páratlanul szép természeti környezetben kóstolgathatjuk a dél-Balaton legelismertebb pincészetének borait. A Konyári pincészetben mesélnek is a táj jellegzetességeiről, a 800 éves borászat hagyományairól, és a vidék szőlő- és borkultúrájáról. A programban szerepel a pincelátogatás is, ahol a borkedvelőket beavatják a szőlőfeldolgozás és borkészítés szakmai fogásaiba.

A Margó Borpatika-Borpincében (Petőfi Sándor út 16.) is lesz lehetőség borkóstolásra. Általában 3-4-5-6 fajta dél-balatoni borból kínálnak természetesen borkorcsolyával. Lesz még ezen kívül házias paraszttálat, szarvasból, marhából illetve sertésből készült pörkölt.

Forrás: [origo]

A Pócz Pincében (Kishegy 107/6) is kipróbálhatunk néhányat a legjobb fajtákból. Itt hidegtállal és többi pincészethez hasonlóan 50 százalékos kedvezménnyel várják a borkóstolókat. A kóstoló a borok mennyiségétől függően 500-1500 forintba kerül az akció idején. A legkisebb csomag négy, a legnagyobb pedig akár tizenkét, különböző bort tartalmaz, amit tetszés szerint lehet kiválasztani a pincészet fehér, rozé, vörös és késői szüretelésű boraiból

A Garamvári szőlősbirtokon (Kishegyi u. 42.) a szőlőültetvények közvetlen szomszédságában található pincészetben lehet iszogatni. Itt a betérő kirándulókat is kiszolgálják egy-egy pohár illatos borral. Azok, akik kifejezetten borkóstolásra jönnek, kerti asztaloknál, fák árnyékában tudnak leülni. A legjobbnak ítélt borokat az előszezonos hét alkalmával kedvezményes áron lehet megvásárolni.

Siófok, Füred: sétahajózás

A Balaton csendesebbik arcában gyönyörködhetnek a kirándulók a siófoki kikötőből induló 82 éves Tünde nosztalgiahajó fedélzetéről. Az egyórás balatoni kalandozások naponta három alaklommal indulnak 11.00, 14.00 és 16.00 óraikor indulnak. Az előszezonos akció keretében 20 százalék kedvezményt ad a hajótársaság. Hasonló kondíciókkal Füredről a 83 éves Csongor nosztalgiahajóval indulhatunk a nyílt víz felé. A füredi sétahajózások a tihanyi öböl irányába tartanak.

Forrás: [origo]

Kétórás naplementés vitorlástúrával készülnek a Keszthelyi- és Szigligeti-öbölben egy kabinos családi túravitorlással, amelynek során a páratlan szépségű Keszthelyi-hegységben, a Tapolcai-medence lenyűgöző tanúhegyeiben valamint a Balaton élővilágában gyönyörködhetünk. Akit érdekel a vitorlázás, a túra során megismerkedhet különböző fogásokkal és technikákkal is. Érdeklődni a Keszthelyi Yacht Club telephelyén a Csárda u. 13 alatt lehet.

Gyenesdiás: quad-túrák

A gyenesdiási offroad-pályán (Faludi utca) rövid eligazítás után még a teljesen kezdők is élvezhetik a négy kerék meghajtású erőjárgányokat. A túrák változatos tájon és változatos terepen vezetnek a Nyugat-balatoni öbölben és a Keszthelyi-hegység körül. Az előszezonos héten minden nap 9.00-16.00 óra között lehet jelentkezni a helyszínen. A kedvezmény 5 százalék.

Hévíz: hőlégballonozás transzferrel

Forrás: MTI

A Balaton 7 ideje alatt minden nap este hat órára a Hévízi MOL kúthoz (Ady Endre utca) várják az érdeklődőket, de igény a szerint város 30 kilométeres körzetében biztosítanak transzfert is a ballonozóknak. Egy rövid biztonsági oktatás után minden utas részt vehet a ballon felállításában, közben természetesen fényképezhetnek is. A tervezett felszállás a napnyugta előtt körülbelül egy órával lesz. A repülési idő hozzávetőlegesen szintén egy óra, az elérhető magasság kb. 1000-1200 méter. A transzfer azért is fontos, mert a repülés irányát tulajdonképpen az időjárás határozza meg, de a túra során a Balaton, Keszthely, Hévíz mindig remekül látható. A földi személyzet kocsikkal követi a ballont és landoláskor hűtött pezsgővel, illetve ásványvízzel várja a csapatot. Közben minden utas kap egy névre szóló oklevelet a sikeres repülésről, leszállás után pedig az utasok közösen csomagolják el a ballont. A Balaton Ballooning csapata 20 százalék kedvezményt ad az Balaton7 idejére.

Sz.K.