Lezárják a prágai Aranyművesek utcáját

Vágólapra másolva!
Nem látogatható hétfőtől a prágai Arany utcácska, a cseh metropolisz egyik legvonzóbb és legfestőibb idegenforgalmi látványossága, mert felújítják. A rekonstrukció tervezett időtartama legalább egy év.
Vágólapra másolva!

A legfőbb probléma, hogy az idők folyamán számos helyen megsérült, kilyukadt a helyi, szintén nagy múltra visszatekintő csatornázás, így az esővíz folyamatosan alámossa az apró, festői házacskák amúgy is elég gyenge alapzatát. Ha a felújítást elhalasztanánk, fennállna a veszélye annak, hogy az egész Arany utcácska belecsúszik a Szarvas-árokba, és gyakorlatilag megsemmisül - indokolta már korábban a felújítást Ivo Velísek, a prágai vár kezelőségének igazgatója.

Bár a cseh közvélemény megértéssel fogadta a döntést, a várbeli kereskedők, szuvenírárusok elégedetlenek, mert a várhatóan kevesebb látogató miatt csekélyebb bevételre számíthatnak. Elégedetlenséget váltott ki az is, hogy a felújított Arany utcácskában jelentősen megnövelik majd a kiállítások területét, így a kereskedőknek csak mintegy kétharmada térhet vissza a helyére.

A Prága leglátogatottabb műemlékei közé tartozó Arany utcácskát évente több mint egymillió ember keresi fel. Felújítása a tervek szerint mintegy 40 millió koronába (400 millió forintba) kerül, miközben a Hradzsin is komoly bevételektől esik el. Csak a bérleti díjakból évente mintegy 20 millió korona folyt be a kasszába. Jelentős bevételi forrás a belépődíj is. Kárpótlásul a turisták előtt megnyílik a hradzsini Rozmberg-palota, amely eddig évente csak egy-két alkalommal volt látogatható.