Medvekalauz és tiltott vízipipa

Vágólapra másolva!
Hol van a világ legjobb étterme? Hol tiltották be a köztéri cigarettázást? Melyik társaságnál lehet biciklit szállítani a fedélzeten? Hol ülhetünk a világon először elektrotaxiban? Hol kapunk medvekalauzt? Hol kell belépési adóval számolni? Jó tudni: szezonindító turisztikai érdekességek.
Vágólapra másolva!

Az első bringabarát légitársaság

Az izraeli nemzeti légitársaság (El Al) járatain térítés nélkül szállítható kerékpár. Az El Al Izraelbe és Észak-Amerikába, illetve onnan kerékpárral induló utasai számára a megengedett poggyász súlyhatáron túl további 20 kilót vihetnek magukkal, amely megfelel egy kerékpár átlagos súlyának. A kerékpárosoknak foglaláskor csupán jelezniük kell, hogy a biciklivel kívánnak repülőre szállni.

Forrás: Wikipedia/Adrian Pingstone

A kerékpárt a szállításhoz azonban gondosan be kell dobozolni. Tandem kerékpárokra, segédmotoros kerékpárokra (egyelőre) nem érvényes az akció. Aki a biciklijét nem óhajtja magával vinni, de mégis szeretne Izraelben kerekezni, annak a légitársasággal együttműködő kerékpárkölcsönzők jelentős kedvezményt ajánlanak fel érvényes El Al jegy bemutatásával. Az ingyenes kerékpárszállítás átszálló utasokra nem vonatkozik.

Medvekalauz az olasz Dolomitokban kirándulóknak

Útikalauzt adott ki az észak-olasz Trentino-Alto (Dél-Tirol) tartomány a turisták számára arról, hogyan viselkedjenek, ha medvével találkoznak. Az Egyesült Államokban és Kanadában már bevált módszert most az olaszok is átveszik. A tájékoztató filmek és nyomtatott kiadványok általában azt hangsúlyozzák, hogy alapvetően szerencsésnek érezheti magát az, aki medvével találkozik. "Őrizzük meg nyugalmunkat, tartsunk távolságot és érezzük magunkat szerencsésnek, hogy ebben a ritka élményben részesülhetünk" - írja a medvekalauz, amely a helyi medveállomány túlszaporodása miatt vált szükségessé.

Forrás: Wikipedia/Alexdp69

A tájékoztató egyszerű szabályokat diktál: távolságtartás, nyugalom, zajkeltés, kiáltozás, karlengetés és lassú hátrálás. A legfontosabb hogy sose eredjünk futásnak, mert az állat ösztönei szerint a menekülés potenciális prédát jelent. Akkor se essünk pánikba, ha az állat a hátsó lábára állva felemelkedik, mert ilyenkor csak a kíváncsiságát fejezi ki - írja tájékoztató. Ilyenkor az a legjobb, ha elvonjuk a medve figyelmét, és elé dobunk valamit, például a hátizsákunkat.

Elektrotaxikat állított üzembe Tokió

Tokióban rengeteg az eltévedt turista, mivel a házszám és klasszikus értelemben vett utcanevek nem terjedtek el. A taxi ilyenkor jó szolgálatot tesz. Japán fővárosban található egyébként a világ legnagyobb taxi flottája, összesen 60 ezer autó, amelyek naponta kár 600 kilométer is megtesznek. A világon elsőként munkába álltak az első elektrotaxik, amelyek egy 90 napos kísérleti program keretében futnak az utakon.

Forrás: Wikipedia/Morio

A projekt a japán energiaügyi hatóság és az elektromos autókra specializálódott amerikai Better Place vállalat közös munkája. A többi elektromos járműtől eltérően a Nissan gyártásában készült autók esetében nem a kocsiban töltik fel az elemeket. A lemerült tápegységek cseréje alig egy percet vesz igénybe. Az elemeket különleges töltőállomásokon, gépi úton cserélik, a vezetőnek ki sem kell szállnia az autóból.

Cigarettázás: Bulgária visszavonta, Szíria bevezette

A bolgár parlament szerdán visszavonta azt a 2009 májusában hozott törvényt, amely idén júniustól kezdve teljesen betiltotta volna a dohányzást az éttermekben, bárokban és kávézókban. A bolgár Naposparton tehát nem kell óvatosnak lennie a dohányzó turistáknak. Nem így a Szíriába igyekvőknek. Bashar al-Assad szíriai elnök rendeletben tiltotta be a dohányzást a nyilvános helyeken, többek között a kávézókban, éttermekben, éjszakai bárokban, valamint iskolákban, egyetemeken, kórházakban, tömegközlekedési eszközökön, mozikban, színházakban és múzeumokban. A dohányzást a hivatalos megbeszélésekről is kitiltották. A rendelet szerint a nyilvános helyeken azonban lehetőség van kijelölt dohányzóhelyek létesítésére.

Forrás: AFP/Ramzi Hajdar

A dohányzási tilalom a közel-keleti emberek és a turisták egyik kedvelt időtöltését a vízipipázást is erősen korlátozza. Ennek hódolni ezentúl csak jól szellőző, erre a célra kijelölt helyen lehet. A törvénysértők 45 és 870 dollár közötti bírsággal, és 3 hónaptól egy évig terjedő börtönbüntetéssel szembesülhetnek.

Dániában van a világ legjobb étterme

Forrás: AFP

A koppenhágai Noma éttermet választották meg idén a világ legjobbjának, letaszítva ezzel a trónról a spanyol el Bulli éttermet, amely korábban négy egymást követő évben szerezte meg a kitüntető címet. A rangsor 806 fős zsűri, köztük séfek, vendéglősök, szakújságírók és élelmiszer szakértők véleménye alapján született. A nyertes Noma étterem újszerű, skandináv konyhát kínál vendégeinek. Többek között pézsmatulokkal, füstölt velővel, fogassal, éretlen fekete bodzával, szárított kagylóval és vízitormával kápráztatja el az ínyenc közönséget. A kikötői raktárból átalakított étterem persze nem a semmiből került elő, tavaly már a harmadik helyet foglalta el a rangsorban.

Az ujjatlan pólót, a hangos fapapucsot már betiltották, a belépési adót idei szezonra tervezik: Capri bekeményít

Olaszországban már eddig is több helyen hoztak meglehetősen furcsa intézkedéseket a turisták bosszantására, most Capri is beáll a sorba. Akár 250 eurós büntetésre is számíthat az a turista, aki meztelen felsőtesttel közlekedik Capri közterein. Ez a bírság a legmagasabb összeg, amelyet a helyi közterület-felügyelők kiszabhatnak azokra a látogatókra, akik nem tartják be az új "viselkedési szabályzatot".

Forrás: Wikipedia/Sean William

Az olasz szigeten a férfiak hiányos öltözete mellett azt is tiltják, hogy a nők fürdőruhában sétáljanak a strandokon kívül. Tilos lesz nehéz, fatalpú lábbeliben áttrappolni Capri fő nevezetességének, a kék barlangnak a termein. Ugyancsak megbírságolják azt, aki póráz nélkül sétáltatja a kutyáját.

Nem szabad a városi galambokat etetni, és hangosan hallgatni a rádiót, CD-t, és zenelejátszókat. Tilos tüzet gyújtani a tengerparton és a házak teraszán, és nem lehet hálózsákban aludni a szabad ég alatt. Legalább ennyire barátságtalan a bevezetésre váró belépési adó, igaz az összeg igen csekély mindössze 1 euró. A La Stampa híre szerint a pluszbevételt a sziget tisztán tartására, a környezet megóvására fordítanák. A helyi önkormányzat szóvivője szerint nem akarják kizsebelni a turistákat, de a kis sziget számára óriásiak a tömegturizmus okozta költségek. Többet szeretnének a környezetvédelemre fordítani, hogy ezzel még több turisták fogadhassanak.