Elkészült a vasfüggöny nemzetközi túraútvonal második magyarországi szakasza, melynek részeként átadták a velemi látogatóközpontot is - tájékoztatta az MTI-t hétfőn Lukács Gábor, a Vas Megyei Művelődési és Ifjúsági Központ (MMIK) munkatársa, a túraútvonal létesítésének egyik szervezője.

A túraútvonal Fertőrákostól Felsőszölnökig vezető első szakaszát még 2006 augusztusában avatták fel és várhatóan május közepére készül el teljesen északon Fertőrákostól Rajkáig, délen pedig Felsőszölnöktől Gyékényesig vezető szakasz is járhatóvá válik a bakancsos turisták számára - mondta.

Hozzáfűzte: a túraútvonalat fehér alapon zöld színű sáv jelzi, a becsatlakozó útvonalakat és közeli turisztikai látványosságokra, például várromokra a szokásos turista jelzésekkel és információs táblákkal hívják fel a figyelmet.

Lukács Gábor elmondta azt is, elsősorban a fiatalok számára szolgál az a látogatóközpont, amelyet az MMIK volt velemi alkotóházában alakítottak ki 4 millió forintos költséggel, ahol tablók, térképek és fényképfelvételek és egy oda telepített szerver segítségével mutatják be a "vasfüggönyt" vagyis az egykori keleti blokkot Nyugat-Európától elválasztó technikai határzárat.

Az Európai Parlament még 2005-ben hozott határozatot arról, hogy a volt vasfüggöny nyomvonalán a Balti-tengertől egészen a Fekete-tengerig 6800 kilométeres hosszúságban létesüljön egy túraútvonal. Lukács Gábor szerint ennek a tervnek a megvalósítása akár még évtizedekbe is telhet, hiszen az útvonal olyan országokon is áthalad, amelyek még nem tagjai az Európai Uniónak, illetve azon belül schengeni övezetnek.