Alig néhány méteren múlott, hogy Várkonyi Lászlót maga alá temette a jégomlás - mondta Klein Dávid, a hegymászó társa keddi, a Himaláján április 26-án elszenvedett balesetüket felidéző budapesti sajtótájékoztatóján.

Klein Dávid, aki kisebb sérülésekkel megúszta a balesetet, elmondta: bár egyszerre többen ereszkedtek le a rögzített kötélpályán az előretolt alaptábor felé, Várkonyi László volt az egyetlen, akire rázuhant a jég. Hozzátette, hogy a mintegy öt méterrel Várkonyi László mögötte haladó amerikai hegymászónak már nem esett baja.

Várkonyi Lászlót és Klein Dávidot április 26-án sodorta el egy jégomlás a Himaláján, körülbelül 7000 méteres magasságban. Az 54 éves Várkonyit három nap elteltével holttá nyilvánították. A két hegymászó a Dreher 24 Everest Expedíció keretében a világ legmagasabb pontja, a 8850 méteres Csomolungma (Mount Everest) oxigénpalack nélküli megmászására készült, a magyar alpinisták közül elsőként.

Forrás: expeditions.hu
Kattintson, galéria nyílik!

Balesetük körülményeit felidézve Klein Dávid elmondta: április 26-án szeles idő volt, és miután azt látták, hogy rajtuk kívül senki sem mozog 7000 méter fölött, ereszkedni kezdtek, abban bízva, hogy az 5300 méteren fekvő alaptáborban oxigéndús környezetben pihenhetik ki magukat. Amikor ereszkedés közben roppanásszerű tompa hangot hallott, és meglátta, hogy a jég omlani kezd, úgy vélte, hogy a köztük lévő 15-20 méteres távolság miatt Várkonyi Lászlót elkerüli a lavina - fűzte hozzá.

Klein Dávidot elsodorta a jégomlás, így a jégfal alá zuhant, és ott egy kötélen lógva állt meg. Mint mondta, abban reménykedett, hogy Várkonyi László megúszta a balesetet, "és intézkedik". A hegymászót végül serpák segítségével húzták fel, ők kísérték vissza a táborba. Itt egy, a jégfalról és így a balesetről is fényképeket készítő új-zélandi hegymászó közölte vele, hogy lentről jól látszott, amint mindkettőjüket eléri a jégomlás, és amíg őt csak elsodorta, Várkonyira rázuhantak a jégtömbök.

Forrás: expeditions.hu
Kattintson, galéria nyílik!

Minden csúcskísérletkor van, amit lehetett volna másképp csinálni, hibát azonban nem követtek el. Hozzátette: minden másképp történt volna, és most valahol máshol gyászolnának, ha ereszkedés közben nem állnak meg fényképezni, ám ezeknek a gondolatoknak nincs értelmük. Mint mondta, "könnyű helyen" érte őket baleset, ott, ahol nem jellemző a jégomlás.

A hegymászó elmondta, továbbra is szándéka, hogy oxigénpalack nélkül megmássza a Mount Everestet, erre azonban az idén már biztosan nem tesz kísérletet. A Csomolungmát eddig mintegy négyezerszer mászták meg, ezek közül mindössze százötven volt oxigénpalack nélküli mászás. Bár mindkettő fantasztikus sportteljesítmény, érezhető a különbség - mondta Klein Dávid. A hegymászó szerdán meglátogatja elhunyt társának családját és abban bízik, hogy Várkonyi László erős, életvidám és a hegymászásra nem rekordok sorozataként, hanem életformaként tekintő emberként marad meg az emberek emlékezetében.

Forrás: expeditions.hu
Kattintson, galéria nyílik!

Várkonyi László, a palack nélküli hegymászás magyar rekordere korábban bejárta a Magas-Tátrát, a Kaukázust, az Andokot és három nyolcezres hegy megmászásában is részt vett. 2002 tavaszán a Mount Everest nepáli normál útvonalán 8770 méterig jutott, 2007-ben pedig a hegycsúcs tibeti oldalán Klein Dáviddal együtt 8600 méterről fordult vissza.